Testirali smo: Transformer Prime

Da je sportista na dresu bi mu pisalo "Prime", a u ličnoj karti ASUS Eee Pad Transformer Prime.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 24.02.2012.

13:15

Default images

Iza dugog imena koje nepogrešivo skreće pažnju ka glavnom Autobotu krije se nova verzija ASUS-ovog hibrida čiju smo prvu iteraciju imali prilike da probamo sredinom prošle godine. Stvari su konceptualno ostale iste uz hardverske i softverske novine.

Idemo redom.

Hardver

Iako se u suštini radi o solidnom uređaju, glavni problem izvornog Transformera bila je izrada, u svakom smislu. Plastika kao takva u kombinaciji sa nešto slabijim spojevima činili su da kućište ne odaje previše poverenja, naročito u situacijama u kojima je ugibanje pozadinske površine postajalo očigledno. No, ASUS je dobro naučio lekciju te je Prime napravio potpuno drugačije.
Asus Transformer Prime (Photo: B92)
Prime je napravljen od aluminijuma, a njegov dizajn je u skladu sa vizuelnim jezikom koji ASUS pokušava da afirmiše u poslednje vreme, a koji smo mogli da vidimo na Zenbooku.

Koncentrični krugovi na aluminijumskim površinama definitivno postaju ASUS-ov trademark, što uz jednostavnost izvedbe Prime stavlja u apsolutni vrh kada je vizeulni dojam Android tableta u pitanju. Ako je percepcija u vizuelnom kontekstu subjektivna stvar, percepcija kvaliteta je znatno objektivnija, a Primeu se ni tu nema šta zameriti. Ako bismo tražili dlaku u jajetu mogli bismo reći da bi uređaj bolje izgledao da nema spoja na mestu gde se pozadinska površina savija i spaja sa ekranom, ali i ovakav kakav je Prime zaista ne bi mogao biti značajno bolje napravljen.

Jezikom brojki, Primeove dimenzije kada su širina i dužina u pitanju podređene su proporciji ekrana i dominantno maloj brojki koja pokazuje koliko je milimetara uređaj debeo, odnosno tanak. Radi se o verovatno najtanjem tabletu na tržištu u ovom momentu, sa 8,3 milimetra koliko meri njegov profil, uz masu od 586 grama. Naravno, to se odnosi na sam tablet, dock je sirok i dug isto koliko i tablet (263 × 180,8mm), nešto je deblji(10,4mm) i "težak" 537 grama.
Asus Transformer Prime (Photo: B92)
Kao što je pomenuto, koncept je ostao isti, te je i uloga docka ista kao ranije. Prostora za unapređenja u poređenju sa tabletom nije bilo ni približno, jer je dock prvog Transformera bio dobar, a novi nastavlja istim putem. Kvalitetna tastatura, uz touchpad sa rediefinisanim tasterom koji je sada spojen sa površinom koja se dodiruje čine kvalitetnu, relativno upotrebljivu celinu, makar kada je ozbiljniji unos teksta u pitanju.

Dimenizije nisu sprečile ASUS da Prime opskrbi dobrim brojem priključaka, te je u sam tablet pored podrazumevanog ulaza moguće ubaciti MicroSD karticu, povezati ga preko MicroHDMI porta, uz audio ulaz/izlaz koji se podrazumeva. Dock na listu dodaje po jedan USB port i SD card slot.

U Prime je ugrađena kamera od 8Mpx (F2.4) uz LED blic koja pravi solidne fotografije. Tačnije, kvalitet fotografija je dovoljan da Prime, ako zanemarimo sve ostalo, ne bi trebalo otpisati u ovom konekstu, što je mahom slučaj sa većinom ostalih tableta. Prednja kamera je rezolucije 1,2Mpx.

Kal-El i IPS+

Nov nije samo ASUS-ov inžinjering, te je spoljni redizajn ispraćen novom generacijom čipova iz Nvidije, čiji je Tegra 2 SoC pokretao prethodni Transformer.
Asus Transformer Prime (Photo: B92)
Ovog puta radi se o Tegri 3, kodnog imena Kal-El, što znači četiri jezgra uz peto pomoćno, koje bi trebalo da uštedi energiju obavljanjem manje zahtevnih poslova ili držanjem uređaja u pripravnosti kada se ništa ne dešava. Nvidia, a u ovom slučaju i ASUS ozbiljno računaju na grafičke sposobnosti Tegre 3, pa bi Prime sa svojih 12 grafičkih jezgara trebalo da bude ultimativna igračka sprava. RAM-a je 1 gigabajt, lokalnog storagea 32 ili 64.

Rezultat na papiru impozatne procesorske snage jeste istinsko odsustvo manjka hardverskih resursa, šta god pokušali da uradite. Svi problemi su softverske prirode, no o tome će biti reči nešto kasnije.

Uz Prime na test smo dobili i nekoliko Tegra 3 spremnih igara, što je poslužio kao dobra prilika za proveru ukupnog ugođaja koji Prime i Tegra 3 pružaju kada je igranje u pitanju. Zaista, kvalitet grafike i performanse koje je Prime prikazao u nekim momentima delovale su nestvarno za uređaj od nešto ispod 600 grama i 8 milimetara debljine. Ukoliko bude dovoljno kvalitetnih igara sposobnih da iskoriste sve što Tegra 3 može, Prime ima budućnost i kao igračka sprava.
Asus Transformer Prime (Photo: B92)
Analogno svemu ostalom tretiran je i ekran. Odličan IPS panel na prethodniku sada je zamenjen nečim što ASUS zove IPS+, što u praksi znači IPS LCD ekran i osvetljenje od maksimalnih 600 cd/m2, što je i do 50% više od proseka na tržištu.

Kvalitet prikaza je karaterističan za IPS ekrane, što znači odličan, uz naročitu primenjivost dodatnog osveteljenja na dnevnom svetlu kada se razlika u odnosu na slabije osvetljene ekrane primećuje. ASUS je ostavio mogućnost isključivanja "IPS+" sposobnosti zarad produžetka trajanja baterije, što u zatvorenim prostorijama naročito ima smisla. Rezolucija i dijagonala su standarni 1280x800 piksela, odnosno 10.1 inč.

Softver

Iako je u prvo vreme isporučivan sa Androidom 3.2, na uređaj koji smo imali na testu stigao je novi, za platformu spasiteljski, Android 4.0 Ice Cream Sandwich. To je ujedno odlična prilika za presek stanja Androidovog tablet ekosistema, naročito zato što Prime daje više nego dovoljno hardverskih resursa te se možemo fokusirati na softver.
Asus Transformer Prime (Photo: B92)
Ice Cream Sandwich iz ugla korisnika jeste velika promena kada su telefoni u pitanju, i prelazak na novu verziju platforme za vlasnike takvih uređaja zaista jeste velika stvar.

Vlasnici tableta koji su na sebi već imali Honeycomb iz aspekta korisničkog interfejsa naći će se u poznatom okruženju kada je Ice Cream Sandwich u pitanju, pošto se na prvi pogled ova dva sistema površinski ne razlikuju puno.

Ono što je mnogo važnije desilo se ispod haube i trebalo bi pre svega da obezbedi brže i stabilnije okruženje. Druga važna stvar koju bi Ice Cream Sandwich trebalo da donese u krajnjoj instanci su bolje aplikacije, naročito one za tablete pošto bi ovim izdanjem trebalo svima da bude jasno kakvi su dugoročni planovi kada su Android tableti u pitanju.

Prvi zadatak Ice Cream Sandwich je, u izvedbi koju smo videli na Primeu, dobrim delom uspešno obavio. Usporenja i nestabilnosti koje su karakterisale Honeycomb su prošlost, te Ice Cream Sandwich generalno funckioniše dovoljno dobro da se na Android konačno može računati kao pristojan tablet operativni sistem. Unapređenja su naročito vidljiva u slučaju web browsera koji pruža veoma kvalitetan ugođaj, najbliži desktop browsingu što je bilo koji Android ikada bio.
Asus Transformer Prime (Photo: B92)
Ono što Ice Cream Sandwich još uvek nije uspeo je pomeranje stanja ekosistema kada su aplikacije u pitanju. Ponuda i kvalitet aplikacija za tablete koje se u Android Marketu mogu naći još uvek su skromni, nekih od "headlinera" u tablet verzijama još uvek nema (Facebook, Twitter).

Primenjeno na konkretnom slučaju, Prime se tokom testiranja pokazao kao izuzetno brza sprava, naročito u momentima kada je softver bio dobro optimizovan za platformu.

Kretanje kroz sam sistem, korišćenje ugrađenih aplikacija (mail, kalendar, web browser) većinom je zadovoljavajuće, što ne znači da nismo nailazili na "Force close" i usporenja, doduše retko. Upravo to govori da je Ice Cream Sandwich iako ozblijno unapređen još uvek otvoren za pomake kada su performanse i stabilnost u pitanju, pošto je jednostavno nemoguće da 5 jezgara nije dovoljno da sistem kao takav uvek i svuda funkcioniše besprekorno.

Drugim rečima, ovo je stadijum ispod kog Android na tabletima nije ni trebalo da se pojavljuje, a obilje resursa koje Prime nudi i nivo na kome je Ice Cream Sandwich u ovom momentu paket su koji Android tablet kao pojam čini konkuretnim i opradvanim izdatkom.

Ukupno

Primeova tablet ličnost zaista dominira i teško je poverovatno da će tastura i baterija zapakovani u dock biti presudni za odluku o kupovini ovog uređaja. Tačno je da tastatura otvara nove mogućnosti i da dodatnih 8 sati autonomije koliko baterija u docku produzava život Primeu mogu značiti u momentima kada priključka za struju nema duže vreme.

Doduše, primerak koji je bio na testu nije imao srpsku tastaturu koja je kompatibilna sa dockom, tako da od kucanja na našem jeziku praktično nema ništa. Valja imati na umu da sam tablet u štedljivom scenariju korišćenja može izdržati između 9 i 10 sati.
Asus Transformer Prime (Photo: B92)
Naivno bi bilo ne primetiti da je ASUS virio preko Appleovog ramena kada je pravio Prime, budući da oblik i konstrukcija ozbilno podsećaju na iPad 2. Tačnije, reći da je Prime zapravo hardverski superiorni wide screen iPad na Androidu nije daleko od istine.

Sličnost se vidi i na detaljima, spojevi aluminijumskog dela i površine ekrana gotovo su identični, oba imaju jedan zvučnik, istovetno realizovan osim strane kućišta na kojima se nalaze. Sve to naravno ne mora nužno biti loše, ali je nemoguće ne primetiti.
Asus Transformer Prime (Photo: B92)
Prime košta oko 65 hiljada dinara, što je objektivno puno, ali u isto vreme manje ili više standardno za domaću ponudu najboljih Android tableta.

Prema tome, ako želite najbolji Android tablet u ovom momentu, Prime je uređaj koji tražite. ASUS je zadao novi domaći zadatak, što je više nego dobro, budući da malo akcije u Android tablet svetu nikako neće škoditi.

Primerak je na test ustupilo domaće predstavništvo kompanije Asus.

Više fotografija pogledajte u našoj Galeriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: