Održan BB mini Jam, najavljena B92 aplikacija

Beograd je u subotu bio centar ovog dela Evrope kada je u pitanju BlackBerry.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.04.2013.

13:35

Default images

U subotu 6. aprila u Beogradu održan je BlackBerry 10 mini Jam. Događaj je okupio programere i ljubitelje BlackBerryja iz regiona, ali i ljude iz same kompanije od kojih smo iz prve ruke mogli saznati sve o novom operativnom sistemu, uređajima, dugoročnim planovima ali i lokalnim dešavanjima kada je BlackBerry 10 ekosistem u pitanju.
Ambasador Kanade u Srbiji, njegova ekselencija Roman Vašèuk (Foto: BlackBerry Developer Group Balkan)
Događaj je otvorio ambasador Kanade u Srbiji, njegova ekselencija Roman Vaščuk, države iz koje BlackBerry (kompanija ranije poznata pod imenom RIM, koje je nedavno promenjeno u BlackBerry) dolazi. Spisak predavača u uvodnom delu i centralnoj sesiji obećavao je zanimljivo štivo, što se i dogodilo.

Cetntralna tema skupa naravno bio je BlackBerry 10, predstavljen kao platoforma koja bi trebalo da obezbedi budućnost BlackBerryja kao kompanije posvećene mobilnom računarstvu. Siniša Patković, potpredsednik kompanije za bezbednost govorio je o razvoju nove platforme u oblasti bezbednosti podataka i upotrebljivosti u okruženjima u kojima je ovaj kontekst ključan, ali se osvrnuo i na budućnost.

Naime, ambicija kompanije je da se afirmiše u sferi mobilnog računarstva, iskoristi potencijale koje novi operativni sistem i već izgrađeni cloud kapaciteti imaju kako bi ponudila rešenja i usluge koje se tiču oblasti koje tek dolaze, kao što su povezane kuće (connected home) na primer.

Primer koji je Patković dao najbolje pokazuje u kom smeru kompanija želi ići, te bi BlackBerry iz budućnosti trebalo da vas obavesti da sutradan nećete moći da stignete na zakazani sastanak sa gorivom koje imate u rezervoaru svog automobila, te da bi trebalo da isplanirate dodatno vreme za zaustavljanje na benzinskoj pumpi.
Siniša Patkoviæ, potpredsednik kompanije BlackBerry za bezbednost (Foto: BlackBerry Developer Group Balkan)
Činjenica da BlackBerry 10 pogoni QNX, operativni sistem u širokoj u potrebi od rutera, preko automobila, do nuklearnih elektrana, jasno pokazuje da kompanija želi da iskoristi sve potencijale koje nova platforma u kombinaciji sa svim postojećim resursima ima, na načine koje do sada od nje nismo mogli da vidimo. I sam izvršni direktor kompanije Thorsten Heins nedavno je govorio o planovima koji se tiču ne samo telefona i tableta, već mobilnog računarstva uopšte što podrazumeva laptop računare i radne stanice na primer.

Pored detalja o uređajima, već pristunom Z10 koji smo imali prilike da probamo (test uređaja pogledajte ovde) ali i Q10, modelu sa fizičkom tastaturom, posetioci su mogli čuti planove vezane za razvoj ekosistema i podrške programerima. Bilo je priče i o samom QNX-u, budući da je na njegovim temeljima izgrađen BlackBerry 10. Posebna sesija u centralnom delu događaja bila je posvećena mogućnostima novog operativnog sistema, rešenjima za kombinovanu ličnu i poslovnu upotrebu, te razvoju aplikacija. Priča o aplikacijama imala je i lokalni kontekst, pa je se u ovom delu publici obratio i Ivan Jelić, tehnički direktor b92.net koji je najavio B92 aplikaciju za BlackBerry 10.
Ivan Jeliæ, tehnièki direktor b92.net (Foto: BlackBerry Developer Group Balkan)
B92 nastavlja svoj pionirski put kada je razvoj za nove platforme u pitanju, aplikacijom koja će jedina na medijskom tržištu imati izgled i upotrebljivost u skladu za novim BlackBerry operativnim sistemom. Za razliku od, za sada uobičajene prakse portovanja Android aplikacija na BlackBerry 10, B92 je odlučio da investira u novu platformu kako bi njegovi korisnici imali pun i prirodan ugođaj. Aplikaciju možete očekivati u BlackBerry Worldu u narednim nedeljama.
B92 aplikacija za BlackBerry 10 (Foto: Ivan Jeliæ)
Nakon centralnih sesija posetioci su mogli da se opredele za paralelne sesije koje su se ticale native i HTML5 razvoja, te portovanja Android i iOS aplikacija na BlackBerry 10.

Posećenost, nivo predavača i secija uopšte pokazuje da BlackBerry ovaj deo Evrope razume i uvažava kao tržište. Ostaje da se nadamo da će se podrška za region nastaviti u stilu koji je demonstriran na Jamu u Beogradu, te da neće proći puno vremena do sledećeg sličnog okupljanja na nivou na kom je to bilo ovo.

Fotografije sa događaja možete pogledati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: