Google tužen zbog Buzza

Jedna žena iz Floride podnela je u sredu tužbu protiv Googlea u kojoj ga optužuje da je svojim projektom - Buzz narušio prava privatnosti korisnika.

Izvor: Mikro

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 19.02.2010.

12:15

Default images

Eva Hibnik, stanovnica okruga Sarasota, podnela je tužbu saveznom sudu u San Hozeu u svoje ime i u ime oko 31 miliona američkih korisnika popularnog servisa Gmail. U tužbi se navodi da je Google prekršio savezni zakon o kompjuterskim prevarama i zloupotrebama, donet 1984. da bi zaštitio pojedince od kompanija koje kompromituju podatke korisnika, time što je prošle nedelje dodao Buzz u svoj servis Gmail.

U tužbi se kaže da je „Google Buzz privatne podatke koji pripadaju korisnicima Gmaila učinio javno dostupnim bez znanja i saglasnosti korisnika. Google je javno priznao da njegov program Buzz ima problema s privatnošću i u nekoliko talasa ga je menjao. Međutim, te izmene nisu išle dovoljno daleko kako bi se problem sasvim rešio. Pored toga, Googleove akcije su već izazvale štetu, jer je program Buzz otkrio privatne informacije korisnika istog momenta kad je Google lansirao svoj servis. Zvuk zvona koje je označilo kršenje privatnosti ne može se prečuti.“

Hibnikova traži odštetu (iznos nije poznat) i zahteva od suda da spreči Google da nudi Buzz „bez odgovarajućih zaštita, odredbi u slučaju neispunjenja obaveza i mehanizama za proaktivno uključivanje u njegovo korišćenje“. Google ne želi da objavi nikakav komentar po ovom pitanju dok ne primi i ne razmotri tužbu.

Google je u arenu društvenih mreža ušao prošle nedelje tako što je Gmailu dodao nove mogućnosti. Google Buzz je pokušaj ove kompanije da pojednostavi prebiranje gomile poruka, slika i video snimaka i olakša nalaženje važnih informacija. Sa druge strane, korisnici su počeli da izražavaju zabrinutost zbog složenog tretmana privatnosti u Buzzu maltene odmah pošto je lansiran 9. februara.

Reagujući na to Google je dva dana kasnije objavio da je podesio svoju tehnologiju i otklonio sporne detalje u vezi privatnosti. Tom prilikom rečeno je da će te izmene olakšati korisnicima da blokiraju pristup svojim stranama i da pronađu dve različite stavke vezane za privatnost. U svojoj tužbi Hibnikova je ocenila da su ova Googleova podešavaja Buzza nedovoljna i da su došla prekasno.

Jedan upućeni analitičar je ocenio da će ova tužba, ako ništa drugo, dobro doći da Googleovim rukovodiocima otvori oči.

„Ovo bi nesumnjivo trebalo da im bude znak za buđenje koji će ih naterati da pažljivo pročešljaju ceo Buzz koristeći veliku lupu, potraže bilo kakve druge potencijalne probleme i proaktivno ih reše. Ova tužba me nije nimalo iznenadila. Zapravo me više čudi što je do sada podneta samo jedna. Imajući u vidu to da smo društvo sklono parničenju, kao i da je Google nedavno napravio nekoliko pogrešnih koraka u pogledu privatnosti, ne bih se iznenadio ukoliko se u celu priču uključe i neki državni ili savezni organi. Google je napravio nekoliko ozbiljnih grešaka s Buzzom, a nije više ni slabija strana koja privlači simpatije. Njihov oreol počeo je da tamni.“

Po njegovom mišljenju tužba neće imati velikog finansijskog uticaja na Google, ali bi mogla pojačati motrenje na tu kompaniju i njenu politiku i poteze vezane za privatnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: