Podgorica: Koju zastavu istaći u Tuzima

Konstitutivna sednica Skupštine Gradske opštine Tuzi, u okviru Gradske zajednice Podgorice, direktno je otvorila pitanje upotrebe nacionalnih simbola etničkih Albanaca u Crnoj Gori.

Info

Izvor: Ilija Despotoviæ, Beta

Utorak, 03.10.2006.

12:58

Default images

Konstitutivna sednica Skupštine opštine Tuzi, direktno je otvorila pitanje upotrebe nacionalnih simbola etničkih Albanaca u Crnoj Gori. Osim crnogorske državne zastave, na sednici u Tuzima istaknuta je i državna zastava Albanije, ali, kako su podgorički mediji prenijeli, samo voljom gradonačelnika Podgorice, Miomira Mugoše, koji je prisustvovao prvoj sednici tuške opštinske skupštine.

Protiv te "dobre volje" pobunio se odbornik Vaselj Siništaj, predstavnik koalicije Demokratskog saveza Albanaca u Crnoj Gori i Građanske inicijative. On je optužio Demokratsku uniju Albanaca zbog toga što Albanci nemaju sopstvena nacionalna obelježja, nego im je omogućeno da "zahvaljujući dobroj volji gradonačelnika" istaknu albansku državnu zastavu.

U predizbornoj kampanji Demokratskog saveza i Građanske inicijative, na skupovima su isticane albanske državne zastave što je najverovatnije jedinstven primer u svetu da se u jednoj državi, i u takvim prilikama, ističe zastava druge države. Naročito je takva praksa raširena u Ulcinju.

Rasprava o izgledu simbola manjinskih nacionalnih zajednica u Crnoj Gori, posebno Albanaca, traje decenijama, ali se još nije došlo do rešenja. Zato su u praksi na delu "šarenilo" i "dobra volja" u razvijanju zastava.
Prema dosadašnjim stavovima, nije sporno to da manjinske zajednice imaju svoja obeležja, ali ne da u tu svrhu koriste državne simbole druge države.

Poslanik Demokratske unije Albanaca Ferhat Dinoša je prilikom razmatranja Zakona o državnim simbolima Crne Gore pre više od dve godine, predlagao da se u crnogorskoj državnoj himni reči "majko naša" zamijene sa "kućo naša". Za Albance u Crnoj Gori, ta država ne može biti majka, već kuća, rekao je Dinoša i nije glasao za predlog zakona o državnim simbolima.

Moglo bi se očekivati da će tek novi ustav Crne Gore koji se priprema, preciznije regulisati i pitanja nacionalnih simbola. Tim pre što i u drugim manjinskim zajednicama u Crnoj Gori oko toga postoje nedoumice, sporovi i problemi u praksi. Na nekim predreferendumskim skupovima u Crnoj Gori, recimo u Rožajama, isticane su i zastave Bosne i Hercegovine.

U priči o simbolima nije zanemarljivo ni pitanje upotrebe bivše crnogorske trobojke, te i raznih zastava sa "srpskim" obežjima. U Crnoj Gori nijesu retki slučajevi spaljivanja sadašnje državne zastave, a u opozicionim opštinama ona se ne ističe na zgradama lokalne samouprave.

Nedavno je u Beranama, prvi put, uz veliku političku pažnju i medijski publicitet, istaknuta državna zastava Crne Gore, pošto je u toj opštini, na lokalnim izborima 10. septembra, pobedila crnogorska vladajuća koalicija Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: