Motociklisti najviše ginu u Češkoj

U okviru Evropske Unije (EU) Češka Republika je zemlja u kojoj najbrže raste rizik da će u slučaju saobraćajne nesreće motociklisti poginuti.

Info

Izvor: B92

Sreda, 02.07.2008.

16:02

Default images

U okviru Evropske Unije (EU) Češka Republika je zemlja u kojoj najbrže raste rizik da će u slučaju saobraćajne nesreće motociklisti poginuti, proizilazi iz celoevropskog statističkog izveštaja za period od 2001. do 2007. godine koji je sačinio Centar za saobraćajna istraživanja iz češkog grada Brna.

U izveštaju je navedeno da je u svim zemljama EU u 2006. godini, recimo, pri saobraćajnim nesrećama poginulo čak 6.200 vozača motora.

Motociklisti, međutim, u ukupnom saobraćaju, računajući broj pređenih kilometara, učestvuju samo sa dva procenta, ali dostižu čak 16 procenata od svih žrtava saobraćajnih nezgoda u okviru Unije.

Zato autori istraživanja upozoravaju da je rizik od pogibije motociklista na putevima čak 18 puta veći nego kod vozača putničkih automobila u slučaju saobraćajne nezgode.

Češka je na čelu evropskih rang lestvica čak u dva statistička upoređivanja, pri čemu je u toj zemlji najgora situacija kada se uporedi broj poginulih motociklista na milijardu pređenih kilometara, posmatrano na godišnjem nivou.

"Nekoliko zemalja, kao što su Češka, Finska, Mađarska i Velika Britanija, takođe pokazuju rast tog rizika od smrtnog ishoda u slučaju saobraćajne nesreće sa učešćem motocikala", navodi se u istraživanju.

Češka je, prema tim pokazateljima, najgora među svim zemljama za koje su rađeni uporedni statistički podaci, pošto je u izveštaju Centra iz Brna konstatovano da dok broj poginulih motociklista u okviru cele Unije stagnira, u Češkoj stalno raste.

Češka je i druga najgora zemlja sa prosečnim rastom broja poginulih motociklista, na godišnjem nivou, pri čemu je taj rast premašio četiri procenta.

Prema tom pokazatelju gora situacija je samo u Letoniji, gde se taj rast približava desetom procentu.

Češka, zajedno sa Letonijom, Mađarskom i Slovenijom spada i među najgore zemlje prema broju usmrćenih motociklista, pošto broj poginulih, u toj kategoriji vozača, na putevima u te četiri države, premašuje 200 ljudi na milijardu predjenih kilometara.

Najbezbednije se, pak, motociklisti mogu osećati u Norveškoj, Švajcarskoj, Danskoj i Finskoj, u kojima na milijardu pređenih kilometara pogine "samo" između 30 i 45 motociklista.

To da češki motociklisti spadaju među one koji na saobraćajne propise baš ne obraćaju pažnju, potvrđuje i policijska statistika koja upozorava da na putevima najviše rizikuju upravo mladi vozači do 35 godina starosti, a među njima, pak, najviše upravo motociklisti.

Upravo među njima na hiljadu saobraćajnih nesreća biva u proseku usmrćeno 39 vozača motora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: