Borba za akcije Toze Markovića

Hrvatska kompanija "Našicecement" objavila je ponudu svim zainteresovanim akcionarima preduzeća "TM Invest" iz Kikinde za otkup njihovih udela u akcionarskom društvu "Toza Marković", po ceni od 3.000 dinara za akciju.

Info

Izvor: Beta

Sreda, 17.05.2006.

14:13

Default images

Kompanija "Našicecement" je saopštila da se na takvu ponudu odlučila pošto je "uprava 'TM Investa' preporučila svojim akcionarima da svoj udeo prodaju po nižoj ceni, i to nepoznatim partnerima kojima je jedini cilj špekulativna zarada, a na štetu akcionara i zaposlenih".

U saopštenju se dodaje da se do sada nije javio ni jedan strateški partner sa ponudom cene akcija, kao ni investicionim i socijalnim programom, koji bi mogli da se uporede s ponudom kompanije "Našicecement", članicom "Nekse grupe".

Novosadski list "Dnevnik" piše da je firma "TM Invest", koju je osnovalo rukovodstvo AD "Toza Marković", na sinoćnoj Skupštini dala saglasnost da se akcije prodaju firmi ITH iz Beograda, i to po ceni 2.700 dinara po akciji, i da će vlasnik "Delta holdinga" Miroslav Mišković, koji poseduje 10,4 odsto kapitala "Toze Markovića", takođe prodati svoj udeo ovoj firmi.

"Našicecement" je prošlog leta dala ponudu akcionarima "Toze Markovića" za otkup akcija po ceni od 2.300 dinara i još tada je stekla 30 odsto vlasništva i od tada u toj kikindskoj fabrici cigle niko nema većinu u odlučivanju.

Vlasnik "Nekse grupe" Ivan Ergović nekoliko puta je tražio sazivanje skupštine akcionara "Toze Markovića", ali direktor te fabrike Dmitar Šegrt nije dozvolio održavanje skupštine, već je prošlog leta preko većinskog sindikata u fabrici "Toza Marković" od zaposlenih tražio da svoje akcije nipošto ne prodaju, jer je data "neprijateljska ponuda".

Šegrt je polovinom 2005. godine osnovao preduzeće "TM Invest" koje ima 23 odsto akcija fabrike "Toza Marković". "Našicecemenet" poseduju 30 odsto akcija fabrike AD "Toza Marković", dok investicioni fond "Ist kapital" ima šest odsto akcija.

Država poseduje oko 15,8 odsto akcija "Toze Markovića", a trenutna cena akcija te kompanije na Beogradskoj berzi je  2.999 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: