Od čega žive prigovarači savesti?

Pored svih problema na putu SCG ka Evropskoj uniji, prepreku bi mogao da predstavlja i odnos prema civilnom služenju vojnog roka. Uprkos preporukama Saveta Evrope, OEBSi UN, da civilno služenje ne sme da ugrožava radna mesta, prigovarači savesti ovde se često upućuju u privatne firme, u kojima, uz zakonsku naknadu od 355 dinara mesečno, praktično predstavljaju besplatnu radnu snagu.

Info

Izvor: B92

Petak, 14.10.2005.

15:06

Default images

Upravo to se desilo mladićima u Smederevu, koji su rasporedjeni u fabriku koja proizvodi šporete "smederevce" i tamo rade na proizvodnoj traci. Nakon što su se pobunili, i potpisali peticiju kojom traže da se rasporede na druga mesta, stigle su pretnje da bi mogli da budu poslati u kasarne.

Dodatni problem za prigovarače savesti u SCG predstavlja činjenica da su često prinudjeni da žive sa mesečnom naknadom od 355 dinara. Za razliku od vojnika u kasrnama, njima nisu obezbedjeni smeštaj i hrana, pa zavise od mogućnosti roditelja da ih finansiraju tokom 13 meseci civilne službe. I ovo je u suprotnosti sa evropskim standardima, upozoravaju iz Evropskog biroa za prigovor savesti. Evropska praksa podrazumeva pokrivanje dnevnih troškova ili platu za vojnike na civilnom služenju.

U SCG za prigovarače savesti ne postoji ni adekvatna zaštita na radu, kao ni način za žalbe, a radni staž im se, kao i redovnim vojnicima, prema zakonu o radu, zamrzava.

Opširnije u temi

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: