Vaterpolisti dobijaju novu reprezentativnu obavezu

Evropska organizacija vodenih sportova (LEN) planira pokretanje novog takmičenja za reprezentacije.

Izvor: AK

Sreda, 09.08.2017.

18:45

Vaterpolisti dobijaju novu reprezentativnu obavezu
Foto: Getty images

Takmičenje bi se zvalo LEN Kup izazivača ili LEN kup Evrope, a trebalo bi da krene u novembru.

Ovo takmičenje bi trebalo da bude pandan Svetskoj plivačkoj federaciji (FINA) i njenoj Svetskoj ligi koja se već 16 godina održava tokom cele sezone, a onda na leto igra završni turnir.

"Reprezentacije će moći da igraju u oba takmičenja. Ne želimo probleme s FINAm, spremni smo na saradnju. Međutim, ne treba zaboraviti da je 90 odsto vaterpolskih aktivnosti u Evropi i da se ovde igra najbolji vaterpolo. Želimo dati reprezentacijama mogućnost da igraju više", rekao je menadžer LEN Marko Biri.

Format takmičenja će biti ozvaničen tek nakon što nacionalni savezu podrže plan LEN, a trebalo bi da se sastoji od 16 ekipa u muškoj i 12 u ženskoj konkurenciji. Takmičenje bi se provodilo u tri faze, prve dve bi bile kvalifikacione po grupama, a treća bi bio Fajnal-for u aprilu.

"Glavni problem u prošlosti je za slabije reprezentacije bio što su igrale svake dve godine tekom EP. Samo s konstantnim utakmicama možemo razviti vaterpolo. Videli smo u Beogradu na EP i Budimpešti na SP kako publika voli ovaj sport", dodaje Biri.

Videćemo kako će na ovu ideju reagovati pre svega vaterpolisti, koji osim obaveza u klubovima svakog leta imaju još najmanje dva reprezentativna takmičenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: