Divac: MOK nam je dodelio medalje

Predsednik OKS Vlade Divac rekao je da mu je žao što se u javnosti prebrojavaju medalje umesto da se priča o mladim šampionima koje zemlja ima.

Izvor: JT

Subota, 18.08.2012.

12:20

Default images

„Žao mi je sto se priča o tome i ne znam koji je poriv naše nacije da umanjemo sve ono što ova zemlja ima. A imamo velike šampione, mlade, koji su pokazali u Londonu veliki potencijal, mislim na Milicu, Ivanu, Velju... Mlade ljude koji kreću putem prethodnika Kićanovića, Džajića, danas Novaka i treba ih podržati“, rekao je Divac.

Prema njegovim rečima priča sa brojem medalja koje stoje uz zastavu Srbije veoma jasna.

Nacionalni olimpijski komitet Srbije ne traži te medalje, one su dodeljene nama kao nekome ko ima kontinuitet, naš Olimpijski komitet osnovan je 1910. godine i kao takav funkcioniše do danas. Svi oni koji su bili deo toga su uz nas bili priznati i kada su krenuli u samostalnost MOK ih je prepoznao kao nezavisne i oni su krenuli od nule. Mi trajemo već 100 godina, MOK nam je dao identitet, a ne vlasnistvo nad medaljama“, objasnio je Divac.

Te medalje, koje su osvojene dok Srbija nije bila samostalna, vlasništvo sportista.
I ja imam dve srebrne medalje, iz Seula i Atlante. One su moje, ali pripadaju nacionalnom komitetu Srbije. Uostalom, predsednik MOK Žak Rog nam je na proslavi 100 godina OKS u novembru 2010. poželeo osvajanje 100. medalje u Londonu. OKS ne spori da su među osvajačima tih medalja i pripadnici drugih naroda bivše države, šta više na toj istoj proslavi kao naši specijalni gosti, na bini sa osvajačima medalja bili su i Jure Franko i i Miroslav Cerar. Navešću i primer Jasne Fazlić, koja je izgubila medalju i jedini način da od MOK zatraži duplikat bilo je da se obrati OKS“, istakao je Divac.

Međunarodni olimpijski komitet vidi OKS kao legitimnog naslednika nacionalnih komiteta svih država u kojima je Srbija bila u poslednjih 100 godina i zato su OKS pripisane sve medalje osvojene u vreme SFRJ, bez obzira na nacionalnost osvajača.

„Učinak u Londonu ocenjujem četvorkom“

Beta
Divac je istakao i da je veoma zadovoljan učinkom srpskog tima na Igrama u Londonu, ali da se slaže sa mišljenjima da je moglo i bolje.

Ako bih ocenio naš učinak u Londonu brojkama od jedan do pet, ja bih rekao četiri, iz prostog razloga što smo bili bolji u odnosu na prethodni period. Da smo mogli bolje, mogli smo, u nekim delovima nismo imali ni sreće, ali smo itekako zadovoljni rezultatom, iz prostog razloga što osim srebrnih i bronzanih medalja u našoj riznici konačno, posle 12 godina imamo i zlato Milice Mandić“, rekao je Divac.

Prema njegovim rečima, najvažnije je da je napravljen korak više u odnosu na Peking 2008, kada su osvojene tri medalje – srebro i dve bronze.

U sportu se uvek teži boljem rezultatu nego u prethodom periodu, tako da smo definitivno napravili pomak, sada imamo i zlatnu medalju, tri četvrta mesta, nekoliko finala, za stotinke iza osvajača medalja. To je odličan potencijal za Rio i uveren sam da kontinuiranim dobrim radom ta četvrta mesta mogu da se pomere i budu medalje“, naglasio je Divac.
Beta
Divac sa slaže sa mišljenjima da je moglo bolje, ali kaže da je moglo da bude i gore.

Slažem se sa mišljenjima da je moglo bolje, svi u Olimpijskom komitetu smo svesni toga, ali moglo je i gore. Imali smo izvanredan početak, medalju prvog dana, zatim fenomenalan završetak, dve medalje, jedna zlatna i bronza vaterpolista. Sport je takav, ne možete unapred da budete sigurni da će vaši favoriti biti u grupi osvajača medalja. Nadali smo se, to se nije ostvarilo, ali zato su nas devojke, Milica i Ivana iznenadile svojim učinkom i učinile da se iz Londona vratimo kao uspešni“, konstatovao je Divac.

On je naglasio sjajnu atmosferu koja je vladala među srpskim sportistima u Olimpijskom selu i pohvalio način na koji su momci i devojke predstavljali Srbiju u Londonu.

Bili smo pravi ambasadori Srbije na Olimpijskim igrama u Londonu. Atmosfera u selu bila je izvanredna, najbolji primer toga su vaterpolisti, koji su posle poraza u polufinalu kao favoriti turnira, potpuno pali i ne znam koliko su bili svesni značaja i težine borbe za bronzu. Međutim, veče uoči meča za treće mesto Milica je osvojila zlato i to im je pomoglo da se, bez obzira koliko im je bilo teško, uzdignu i dođu do bronze. Zato za mene ta bronzana medalja sija kao zlatna“, objasnio je Divac.
Beta
Prvi čovek OKS još jednom je apostrofirao značaj Novaka Đokovića za srpski olimpijski tim i Srbiju, iako nije osvojio medalju u Londonu.

Novak je bio vođa tima, neko u koga su sve oči bile uprte i možda je taj pritisak prevagnuo da ostane bez medalje. On je za sve nas u OKS bio sampion i biće i dalje. Poželeli smo mu mnogo sreće, zahvalili mu na prezentovanju zemlje, ne samo u Londonu, nego svih ovih godina. Teško mu je palo što je ostao bez medalje, jer nije uspeo da obraduje Srbiju“, rekao je Divac.

Kada je u pitanju opšti utisak o Igrama u Londonu Divac je rekao:

Svi organizatori teže da budu bolji od prethodnog, London je to uspeo u nekim segmentima, mada je Peking bio priča za sebe. Svaki organizator pokušsava da svetu prezentuje nešto svoje, a meni lično posebno je spektakularna bila ceremonija zatvaranja. Kada na jednom mestu vidite sve muzičare koji su obeležili celu jednu epohu, od pedestih do danas, a svi su iz Britanije, onda shvatite koliko je ta zemlja bogata kulturom“, naglasio je Divac.

Divac je poručio da će se OKS potruditi da za naredne Igre u Riju ponovo okupi sve sponzore i donatore, kako bi sportisti imali što više novca za pripreme.

Sponzori i donatori su nam značajna podrška i onda ćemo znati koliko sredstava imamo. Država nam je takođe jedan od oslonaca, ako ostvarimo kontiunitet programa priprema, siguran sam da ćemo u Riju sva četvrta mesta iz Londona pretočiti u medalje. Naravno, ostaje podrška malim, odnosno individulnim savezima, sa svim snagama i kapacitetima i nadam se da će to opet biti dovoljno za dobar rezultat“, zaključio je Divac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: