Di Kanio: "Fašista nije rasista"

Izvor: Aleksandar Stojanoviæ

Petak, 23.12.2005.

21:57

Default images

Paolo Di Kanio će se žaliti na zabranu igranja jedne utakmice i novčanu kaznu od 10 000 evra zbog fašističkog pozdrava na utakmici italijanskog prvenstva.

Ja jesam fašista, ali nisam rasista“, obrazložio je žalbu napadač Lacija.

Pozdrav je bio namenjen mojim ljudima. Uzdignutom rukom nisam želeo da izazovem nasilje, a posebno ne rasnu netrpeljivost. To je bio pozdrav ’kamerata-kameratima’“,rekao je Di Kanio koristeći italijanske izraze za pripadnike fašističkog pokreta, čiji je lider Benito Musolini vladao Italijom pune dve decenije u prvoj polvini dvadesetog veka.

Di Kanio je prvi put fašistički pozdrav upotrebio na utakmici sa Romom prošle sezone.

Njegov potez kritikovali su mnogi političari, navijači, poznate ličnosti i sportisti kao Luka Toni, igrač Fiorentine.

Svako ima pravo da kaže ono što misli. Ali teren nije mesto za to“.

Medjutim, ima i onih koji na njegove gestove ne gledaju kritički. Najzačajniji među njima je italijanski premijer i vlasnik (doduše, ne zvanično) AC Milana Silvija Berluskonija.

Taj potez nema veliki značaj. Di Kanio je egzibicionista, ali nije loš tip“, rekao je premijer.

Paolo Di Kanio je u svojoj biografiji priznao naklonosti Benitu Musoliniju. Takođe je istetovirao natpis „Dux“ koji na latinskom znači vođa (na italijanskom il duce - kako su Musolinija zvali).

Di Kanio je bio član Laciove ekstremne navijačke grupe „ultras“ pre nego što je postao fudbaler.

FIFA je tražila od Italijanskog fudbalskog saveza sve podatke o incidentima, jer će i sama pokrenuti istragu o „slučaju Di Kanio“.

Di Kanio je svojevremeno dobio nagradu za Fer Plej, pošto je u Engleskoj na jednoj utakmici u gol-šansi uhvatio loptu u ruke umesto da je pošalje u prazan gol, jer je golman protivnika bio povređen. Di Kanio je, takođe u vreme boravka u Engleskoj, bio kažnjen zabranom igranja na 11 utakmica, jer je na meču sa Arsenalom odgurnuo sudiju Pola Alkoka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: