Dinastija GSW, Lebron u LA, "La decima" i odlazak velikih

Mnogo je košarkaških događaja koji su se dogodili u 2018. godini, a kako nova, 2019, kuca na vrata, red je da ih se podsetimo.

Izvor: B92

Sreda, 26.12.2018.

09:00

Dinastija GSW, Lebron u LA,
Foto: Getty Images

U ovom tekstu bavićemo se momentima koji su obeležili svetsku košarkašku scenu. Pokušali smo da izdvojimo neke najveće, a vi na začelju teksta možete glasati za događaj koji mislite da je ostavio najveći trag u godini iza nas.

Odmah da napomenemo, članak je isključivo o trenucima iz strane košarke. Iz domaće ćete moći da čitate u posebnom tekstu.

Treća titula Golden Stejta u poslednje četiri godine, Lebron Džejms u Los Anđeles Lejkersima, dominacija Luke Dončića Evropom i titula evropskog šampiona u Beogradu, kvalifikacije za Mundobasket i eliminacija prvaka Starog kontinenta, odlazak Manua Đinobilija i Huana Karlosa Navara, potom NBA trejdovi, odlazak Tonija Parkera iz San Antonio Sparsa posle 17 godina, Igor Kokoškov...

Bilo je onih ogromnih događaja, kao što je prelazak Lebrona u Lejkerse, ali i onih malo manjih. Nećemo ih rangirati po važnosti, već ćemo ih samo navesti, a vi nam u komentarima pošaljite vaše sugestije i ne zaboravite da glasate na kraju članka.

Dominacija Golden Stejt Voriorsa

Foto: Getty Images
Amerikanci vole da kažu da je osvajač titule u NBA šampion sveta u košarci. Sa tim mnogi nisu saglasni, jer prosto nije tačno, ali da se u SAD igra najbolja košarka to niko ne može da ospori.

Golden Stejt Voriorsi stvorili su tim o kojem će se pričati, i o kojem se već priča, da spada među najbolje svih vremena. Osvajanjem treće titule u poslednje četiri godine, ekipa iz Ouklenda može da stane rame uz rame sa velikim ekipama iz prošlosti.

Voriorsi su u velikom finalu potpuno očekivano “počistili“ Lebrona Džejmsa i Klivlend Kavalirse, a Kevin Durent je izabran za MVP.
Foto: Getty Images
Kada jednom završe karijeru Stef Kari, Klej Tompson, Kevin Durent i Drejmond Grin, nema sumnje da će biti u Kući slavnih.

Golden Stejt je dominirao u finalu, međutim ko zna kakav bi ishod bio da su Kavaliris predvođeni Lebronom Džejmsom dobili prvi meč. “Kralj“ je postigao 51 poen, međutim promašeno slobodno bacanje Hila i neshvatljiv potez Džej Ar Smita su ih odveli u poraz.

Posle toga sve je bilo lakše za Voriorse, odnosno teže za Kavse, i na kraju smo videli “metlu“ u finalu. Golden Stejt je bio prejak za Klivlend i zasluženo su osvojili treću NBA titulu.

Real Madrid i "La decima"

Foto: Starsport
“Kraljevski klub“ mučio se tokom sezone sa velikim brojem povreda. Van terena bili su Serhio Ljulj, Ognjen Kuzmić, Gustavo Ajon, Entoni Rendolf i drugi, međutim i pored toga su beležili dobre rezultate.

Razlog za tako nešto je nestvarni Luka Dončić koji sa 18 godina vukao Madriđane ka tituli klupskog evropskog šampiona. Kada su konačno bili zdravi i kada im se priključio Serhio Ljulj šanse Reala su rapidno rasle.

Svi su ih videli kao favorita iz senke, pošto je glavni verovatno bio tadašnji šampion – Fenerbahče. Znalo se da se fajnal-for igra u Beogradu i sve to je nekako turski tim stavljalo u prvi plan.

Ipak, Dončić, Ljulj i kompanija pobrinuli su se za drugačiji scenario. U velikom finalu sastali su se Real Madrid i Fenerbahče, a slavila je ekipa Pabla Lasa. Dončić je izabran za MVP finala, a prethodno je bio i najkorisniji igrač regularnog dela Evrolige.

Većina ih nije ni videla na fajnal-foru zbog velikog problema sa povredama, ali kako to obično biva, to ih je samo očvrsnulo i kada su se vratili važni igrači, samo su kliknuli. Zasluženo su se popeli na krov Evrope, deseti put u istoriji, a sve predvođeni tinejdžerom iz Slovenije.

FIBA i kvalifikacije za Mundobasket

Foto: FIBA
Šetamo malo po događajima. Posle NBA i Evrolige odlučilo smo se za reprezentativnu košarku.

FIBA kvalifikacije nisu najbolji produkt Međunarodne košarkaške federacije, međutim reprezentacije su nastupale i desilo se to da na Svetskom prvenstvu neće igrati šampion Evrope, dok je vrlo verovatno da ni Hrvatska neće biti tamo.

Srbija, kao vicešampion Evrope, sveta i Olimpijskih igara, još nije uspela da obezbedi kartu za Kinu, ali se nalazi veoma blizu i verovatno će igrati na Mundobasketu.

Za to je potrebna pobeda nad Estonijom u februaru, a s obzirom da Estonci nisu poznati kao košarkaška sila, naša ekipa bi trebalo da već tu obezbedi prolaz na SP.
Foto: FIBA
Imali su “Orlovi“ neočekivane poraze u ovim kvalifikacijama, međutim dobili su neke važne mečeve i sada se nalaze jednim korakom u Kini. Kada je reč o Sloveniji i Hrvatskoj, teško je naći neko opravdanje.

Pogotovo za “Kockaste“ koji su igrali sa najjačim sastavom u septembru, ali su opet poraženi od Litvanije i Poljske. Kod šampiona Evrope je drugačija situacija – em su u jakoj grupi, em im 90 odsto ekipe zavisi od Dragića i Dončića koji nisu u mogućnosti da igraju kvalifikacije.

To je već greška FIBA jer je napravila takav sistem gde najbolji igrači ne mogu da igraju u kvalifikacijama i Slovenija je kolateralna šteta u ovoj situaciji. “Prozori“ se nisu pokazali kao najbolja solucija i videćemo kako će dalje funckionisati ovaj sistem.

Ostali favoriti su većinom obezbedili učešće na Svetskom prvenstvu, ali i pored toga FIBA je opasno omanula sa ovim sistemom – ne zbog Slovenije i Hrvatske, već zbog samih košarkaša.

Najveći igrač današnjice u najpoznatijem gradu današnjice

Foto: Getty Images
Da moramo da rangiramo događaje ovo bi verovatno bio broj jedan. Znamo da mnogi ne prate NBA i da im ovo nije nešto preterano važno, ali sa svetske tačke gledišta prelazak Lebrona Džejmsa u Los Anđeles Lejkerse je veliki momenat.

“Kralj“ je bez sumnje najbolji košarkaš današnjice. Pošto je na vrhu piramide logično je da ima i mnogo “hejtera“, pa će tako mnogi pokušati da ospore njegov potez.

Činjenica je da je Džejms došao u, uz Njujork, najpopularniji grad na svetu i da će mu se ovaj potez isplatiti iz više aspekata. Prvi je finansijski jer ma koliko imao velike ugovore od raznih svetskih brendova, dolaskom u Los Anđeles njegova cena će samo porasti.
Foto: Getty Images
Drugi je taj što su Lejkersi, uz Seltikse, najveća franšiza u NBA. Ne moramo da vas podsećamo koji su sve igrači igrali za tim iz “grada anđela“. U ovom trenutku Lejkersi nisu glavni favoriti za titulu i verovatno je neće osvojiti ove sezone, međutim pravi se ozbiljna priča i Džejms bi mogao da ispiše istoriju NBA.

Znamo da je njegov najveći cilj da stigne, pa čak i prestigne, duh Majkla Džordana. Mnogi smatraju da je to nemoguće, ali ukoliko bude imao titule sa tri različite NBA ekipe i više poena, asistencija i skokova od “Em Džeja“, moći će da stane rame uz rame s njim.

“Leteće visočanstvo“ će zauvek biti na vrhu, ali Džejms u Lejkersima ima šansu da ga makar stigne. To će jedino uraditi ukoliko donese titulu slavnoj franšizi. Letos je potpisao četvorogodišnji ugovor što znači da ima vremena.

Srbin piše istoriju NBA

Foto: Getty Images
Ostajemo u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu. Igor Kokoškov ovog leta je postao prvi trener rođen van Severne Amerike koji je doveden za glavnog trenera neka NBA ekipe.

Srpski stručnjak nije tek tako došao do te pozicije. Skoro dvadeset godine proveo je radeći kao pomoćni trener u Sjedinjenim Američkim Državama. To znači da se već afirmisao u njihovim košarkaškim krugovima i da Finiks na njega nije gledao kao na stranca, već kao čoveka koji dugi niz godina radi u NBA.

I pored toga biti prvi strani trener u istoriji lige je nešto potpuno neverovatno.
Foto: Getty Images
Igor je ponikao u mladom timu OKK Beograda, gde je potom bio asistent u prvoj ekipi sredinom 1990-ih, potom je bio trener mlađih kategorija Partizana, da bi 1999. otišao u SAD na univerzitet Misuri, takođe kao asistent.

Kokoškov ima 46 godina, a u NBA je sa prekidima od 2000. godine. Pre Jute bio je asistent u L.A. Klipersima, Detroit Pistonsima, Klivlend Kavalirsima i Orlando Medžiku.

Kao selektor je predvodio Gruziju i Sloveniju s kojom je prošle jeseni postao prvak Evrope. Od juna 2010. je državljanin SAD.

Adios Manu, adios Huan

Foto: Getty Images
Ovog leta profesionalnu košarku napustili su veliki “šmekeri” ove igre. Manu Đinobili i Huan Karlos Navaro.

Đinobili je u svetskoj košarci ostavio veći trag od Navara, međutim “La bomba” je u Evropi božanstvo i zato ih ne treba porediti.

Argentinac je samo jedan od nekolicine košarkaša koji ima titulu u Evroligi i NBA, gde je punih 15 sezona igrao na vrhunskom nivou.

Nikada nije bio prva zvezda, ali je prava definicija timskog igrača i u zlatnim danima Sparsa igra franšize iz Teksasa nije mogla da se zamisli bez njega.

Sa druge strane tu je Španac koji je pokušao u NBA i nije se snašao, ali je zato u Evropi ostavio dubok trag. Njegovi šutevi s jedne noge i čuvena “la bomba” ostaće urezani u srcima mnogih evropskih fanatika.

Činjenica je da je prethodnih nekoliko godina “kočio” Barselonu jer nije bio na potrebnom nivou, ali je i pored toga otišao kao velikan.

NBA draft i talentovana klasa

Foto: Getty Images
NBA draft je veliki događaj za ljude u Sjedinjenim Američkim Državama, ali generalno za svet i nije toliko. Međutim, zbog igrača koji su izabrani našlo se na našoj listi.

Tu pre svega mislimo na Luku Dončića koji igra odlično od kada je kročio u ligu. Baš kao što je radio u Evropi. Pored reprezentativca Slovenije tu su i ostali mladi košarkaši.

Diandre Ejton redovno ima dabl-dabl učinak, Marvin Begli junior pokazao je o kakvom se talentu radi, Džeren Džekson igra sjajno za Memfis, dok su tu i Jang, Bamba, Karter junior, Noks, Sekston, Bridžis…

Po partijama Dončić je koplje iznad svojih vršnjaka, ali to lako može da se promeni u sezonama ispred nas.

Parker napustio Sparse, Kazins u GSW, trejdovi…

Foto. Getty Images
Pod jedan događaj odlučili smo da stavimo velike igračke promene u NBA. Toni Parker odlučio je da napusti San Antonio Sparse posle 17 godina i od ove sezone nosi dres Šarlot Hornetsa.

Parker je za ekipu iz Teksasa odigrao 1198 utakmica i prosečno beležio je 15,8 poena i 5,7 asistencija. Legenda Sparsa i čovek čiji će dres biti povučen iz upotrebe jednom kada odluči da se penzioniše.

Vest da je Demarkus Kazins potpisao ugovor sa Golden Stejtom odjeknula je širom sveta. Najdominantniji centar u najboljem timu na svetu? Mnogi su mislili da je šala.

Ipak, ispostavilo se kao istina. Kazins još nije odigrao meč u sezoni zbog povrede, ali jednom kada bude bio 100 odsto spreman biće veliko pojačanje za već ionako jake Voriorse.
Foto: Getty Images
Saga oko Kavaja Lenarda i San Antonija završila se kada su Sparsi odlučili da pošalju “kandžu” u Toronto u zamenu za njihovog najboljeg igrača Demara Derozana.

Ta saga trajala je do jula i kako to biva ubrzo ju je zamenila neka druga. Džimi Batler je zatražio da napusti Minesotu i nekoliko meseci se spekulisalo o njegovom odlasku. Na kraju, završio je u 76ersima sa Benom Simonsom i Džoelom Embidom.

Bilo je još velikih ugovor poput između našeg Nikole Jokića i Nagetsa, potom Krisa Pola i Roketsa, Pola Džordža i Tandera, Devina Bukera i Sansa…

Kao što vidite događaji koji su obeležili svetsku košarkašku scenu uglavnom su u vezi sa NBA jer je to ipak najveća pozornica, ali ne treba zaboraviti Evroligu, dok će kvalifikacije za Mundobasket ljudi ipak pokušati što pre da izbrišu iz sećanja.

Petar Tadić (Šraf)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: