Jankovi momenti: Rodik, Berdih, Federer...

Važio je za momka koji samo povremeno bljesne, zatim se transformisao u konstantnog Top 10 tenisera, a sada će pokušati da se vrati u vrh. Srpski teniser Janko Tipsarević nije igrao još od novembra 2013. godine, punih 17 meseci, a na teniski teren vratiće se u Majamiju, u dublu sa Novakom Đokovićem.

Izvor: Saša Ozmo

Utorak, 24.03.2015.

22:10

Default images
Starsport

Tokom karijere Tipsarević, svojevremeno poznat kao “Triler Janko“ i “Janko Maratonac“, odigrao je mnogo uzbudljivih mečeva – bilo je velikih pobeda i nesrećnih poraza. Duele u pet setova igrao je 27 puta, uz zavidan procenat uspešnosti – 18 pobeda i devet poraza.

Janko je do sada osvojio četiri titule – u oktobru 2011. godine prvo je u finalu u Kuala Lumpuru savladao Markosa Bagdatisa, a u meču za trofej u Moskvi bio je bolji od Viktora Troickog.

U julu naredne godine u finalu u Štutgartu pobedio je Huana Monaka, a poslednji trofej uzeo je u Čenaju pre nešto više od dve godine – tada je dobio Roberta Bautista-Aguta.

Ipak, nijedna od te četiri pobede ne ulazi u krug Jankovih najvećih pobeda ni najdramatičnijih mečeva koje je odigrao.

Novak Đoković često ističe da je osvajanje Dejvis kupa veoma uticalo na njegove buduće rezultate, a i Tipsarević se posle toga preporodio i zaigrao najbolje u svojoj karijeri.

Te titule ne bi bilo da Janko nije odigrao herojski u polufinalu sa Češkom – u petom meču pobedio je Radeka Štepaneka u tri seta, ali pravi podvig napravio je dva dana ranije. Tada je u Beogradskoj areni savladao sedmog igrača planete, finalistu Vimbldona Tomaša Berdiha sa 7:5, 6:2, 2:6, 7:6 (7-5).

Bilo je to inspirisano izdanje Tipsarevića, kakvo smo viđali i pre i posla toga, ali po dalekosežnim posledicama, to je možda i najznačajnija pobeda u njegovoj karijeri. Trijumf srca posle tri časa i 38 minuta duge borbe kojom je Tipsarević pokvario Berdihov 25. rođendan.
Beta/AP
Prvu pobedu nad nekim od Top 10 igrača Janko je izvojevao nad Fernandom Gonsalesom, tada šestim teniserom planete, na Vimbldonu 2007. godine. Čileanac je vodio sa 5:2 u petom setu, ali Tipsarević se nije predao protiv favorizovanog rivala i uspeo je da slavi sa 6:3, 3:6, 6:3, 4:6, 8:6 za više od tri i po časa igre.

Godine 2008. Janko je igrao meč drugog kola Vimbldona sa šestim teniserom sveta Endijem Rodikom. Amerikanac, čovek sa jednim od najsnažnijih servisa u istoriji, tada je već dva puta bio vicešampion na terenima Ol Ingland Klaba, a godinu dana kasnije biće nadomak pobede nad Rodžerom Federerom u finalu.

Međutim, tog 26. juna 2008. godine Tipsarević je odigrao verovatno i najbolji meč u svojoj dotadašnjoj karijeri – spasao je svih osam brejk lopti sa kojima se suočio i pobedio je Rodika sa 6:7 (5-7), 7:5, 6:4, 7:6 (7-4).

Janko je tada imao srebrnu šansu (da, srebrnu, videćete posle zašto) da se domogne Gren slem polufinala, ali ju je ispustio – u trećem kolu pobedio je Tursunova, ali je u osmini finala izgubio od 94. igrača sveta Rajnera Šitlera. Bio je to meč u kojem se dogodila čuvena svađa sa sudijom Kaderom Nounijem i u kojem je imao problema sa ojedom. Da je prošao kao što je mogao, u četvrtfinalu bi ga čekao Arno Klemon.

Tipsarević tada još nije bio igrač u kakvog će kasnije izrasti, a jednu od većih pobeda u karijeri zabeležio je ponovo nad Endijem Rodikom, i to nedugo pred famozni Dejvis kup koji će mu poslužiti kao odskočna daska ka samom vrhu.

Igrao se US open 2010. godine, a tada deveti teniser planete ponovo je naspram sebe imao nadahnutog Srbina – Janko je igrao kao u transu sa osnovne linije, bio je odličan i na mreži, a meč je okončao sa 66 vinera i 30 neiznuđenih grešaka. Dovoljno da se savlada domaći heroj sa 3:6, 7:5, 6:3, 7:6 (7-4).

“Rekao mi je: ’Čoveče, svaka čast, igrao si odlično’. I dodao je: ’Ako izgubiš rano, ubiću te. Pobedio si me na Vimbldonu i ako izgubiš rano, ima da te ubijem“, preneo je Janko novinarima Rodikove reči na mreži. Tipsarević jeste u narednoj rundi poklekao u meču sa Gaelom Monfisom, ali to je bila najava fantastične 2011. godine u kojoj je Janko igrao svoje prvo Gren slem četvrtfinale, i to baš u Njujorku. Ipak, nakon što su Đoković i on podelili po taj brejk, Janko se povredio i predao je meč kada je gubio sa 2-1 u setovima i 3:0 u trećem.

Godina 2012. bila je još uspešnija, Tipsarević se probio u Top 10, a zlatnu šansu za Gren slem polufinale propustio je na US openu – u meču sa Davidom Fererom vodio je sa 4:1 u petom setu, imao je i 0:30 na servis rivala, ali je Španac preokrenuo i slavio sa 6:3, 6:7 (5-7), 2:6, 6:3, 7:6 (7-4). To je verovatno bio najbolji meč na US openu te godine. Najuzbudljiviji sigurno.

Od Rolan Garosa 2004. do Vimbldona 2013. godine Rodžer Federer nije poražen pre četvrtfinala ni na jednom od Gren slem turnira. Nekoliko puta bio je na ivici eliminacije, a jedan od retkih koji su mogli da se upišu u istoriju bio je i Tipsarević.

Tada trostruki šampion u Australiji izašao je na ono što je većina teniskih zaljubljenika smatrala rutinskim odrađivanjem posla pred ozbiljnije bitke. Međutim, Janko je i tada bio poznat kao igrač kojeg autoriteti ne plaše nego inspirišu. U meču koji je trajao skoro četiri i po sata Federer je dva puta gubio, ali je nekako pronašao put do trijumfa – 6:7 (5-7), 7:6 (7-1), 5:7, 6:1, 10:8. To su mečevi po kojima će Janko ostati upamćen, ali bilo je još velikih trijumfa – ukupno 15 pobeda nad Top 10 igračima, uključujući i dve nad prvim teniserom sveta Novakom Đokovićem, 2011. na završnom Mastersu i godinu dana kasnije u Madridu na plavoj šljaci.

U svojoj riznici Janko ima i trijumfe nad Marijem, Blejkom, Fererom, Monfisom... Osim četiri trofeja i dva Gren slem četvrtfinala, Tipsarević je na turnirima iz Masters 1000 serije još tri puta stizao do polufinala – u Kanadi (2011, 2012) i u Madridu (2012).

Mogao je i sada da kaže “zbogom“ – niko mu ne bi zamerio, ne bi ni sâm sebi imao šta da prebaci, a već je ostvario bogatu karijeru. Ipak, iako će u junu napuniti 31 godinu, Janko nije želeo da krene linijom manjeg otpora – pred njim je dug i zahtevan put povratka, ali on neće odustati.

Srećno.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: