Ko je zasijao u 2013. godini?

Sportska 2013. godina bila je puna uspona i padova svetskih zvezda, ali zasijale su i neke nove. Nakon utisaka iz auto-moto sporta, tenisa, domaćeg fudbala, odbojke, rukometa, košarke, stranog fudbala, vaterpola i ostalih sportova, na redu su i nova imena koja su najavila velike domete u godini iza nas. Izdvojili smo devet imena, među kojima je četvoro srpskih sportista. U Humskoj se pojavio srpski Mesi Andrija Živković, na Malom Kalemegdanu tu je velika nada Crvene zvezde i srpske košarke Luka Mitrović, u ženskom rukometu rađa se ženski Dragan Škrbić u liku Dragane Cvijić, a Srećko Lisinac stiže kao naslednik sjajne loze srpskih srednjih blokera u odbojci...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Subota, 04.01.2014.

12:00

Default images

U našem 'Novogodišnjem paketiću' do sada ste mogli da pronađete i preglede 2013. godine u auto-moto sportu, tenisu, domaćem fudbalu, odbojci, rukometu, košarci, stranom fudbalu, vaterpolu i preostalim sportovima.

Takođe, u njemu vas već čekaju intervjui sa Draganom Milosavljevićem, Aleksandrom Brkovićem, Radosavom Petrovićem, Draganom Mrđom, Dejanom Milojevićem, Milošem Korolijom, Milošem Jojićem, Anom Joković, Bobanom Marjanovićem, Aleksandrom Džikićem, Nevenom Majstorovićem, Žofrijem Lovernjom, Filipom Đorđevićem,Aleksandrom Atanasijevićem, Nemanjom Bjelicom, Milicom Mandić, Marinom Maljković, Sašom Ilićem,Nenadom Miljenovićem, Čarlsom Dženkinsom, Miroslavom Vulićevićem, Dušanom Petkovićem, Novicom Veličkovićem i Ivanom Španović.

Luka Mitrović – košarka (Crvena zvezda, Srbija)

Starsport
Tranzicija iz juniorske u seniorsku konkurenciju jedna je od najbolnijih tačaka srpske košarke u poslednjoj deceniji, pa se zbog toga na ovoj listi našao i Luka Mitrović. Još dok je igrao u mlađim kategorijama Hemofarma bilo je poznato da je 20-godišnji krilni centar veliki potencijal, ali u 2013. godini on je napravio veliki iskorak u seniorsku konkurenciju.

Da može mnogo i sa 'velikima' pokazao je u finišu prošle sezone i zbog toga je dobio pozic Dušana Ivkovića na širi spisak reprezentacije, a ove sezone potpuno se afirmisao. Dobio je veliku šansu od trenera Radonjića, često počinje u petorci Zvezde i to poverenje vraća na sjajan način. U finišu 2013. godine doživeo je veoma nzgodnu povredu kolena u Novom Mestu, ali sreća u nesreći je što su ligamenti ostali čitavi i Mitrovića ćemo već od februara ponovo gledati u reketu ekipe sa Malog Kalemegdana.

Andrija Živković - fudbal (Partizan, Srbija)

Partizanova omladinska škola nastavlja da izbacuje bisere, a poslednji u nizu je Andrija Živković. Slično kao u priči o Januzaju, ovaj krilni napadač dobio je šansu kao tinejdžer, u teškim momentima za crno-bele i postao junak. Zablistao je krajem avgusta i početkom septembra i u rasponu od mesec dana dao četiri gola na isto toliko utakmica u nizu. Tim je sebi obezbedio status miljenika "grobara" i nove nade srpskog fudbala. Ubrzo je dobio šansu i u seniorskoj reprezentaciji, pa navijači iz Humske već strahuju koliko mu je ostalo vremena u crno-belom dresu, s obzirom na tradicionalu rasprodaju tinejdžera sa JNA.

Dragana Cvijić – rukomet (Budućnost, Crna Gora)

Nije igrala na Evropskom prvenstvu 2012. godine, bila je zaboravljena i za neke ranije akcije, spekulisalo se i da će, poput Katarine Bulatović, otići da igra za Crnu Goru, ali Dragana Cvijić strpljivo je čekala svoju šansu i dočekala ju je. I te kako ju je dočekala.

Na nedavno završenom Svetskom šampionatu Cvijićeva je izabrana u idealnu postavu, a 23-godišnja Dragana najbolju partiju odigrala je u četvrtfinalu protiv Norveške – pogodila je svih osam šuteva i trasirala je Srbiji put ka medalji.

Na kraju su naše devojke osvojile srebro, a za rođenu Beograđanku čula je cela Srbija, ne samo oni koji pomno prate ženski rukomet.

Srećko Lisinac – odbojka (Berlin, Nemačka)

Počeo je Evropsko prvenstvo u drugom planu, a završio ga je kao jedan od najboljih igrača Srbije i jedan od najzaslužnijih za bronzanu medalju. Srećko Lisinac proglašen je za najboljeg blokera Evrope, a Srbija je dobila reprezentativca za narednih desetak godina.

Lisinac je rođen u maju 1992. godine, visok je 205 cm, a prvi profesionalni ugovor potpisao je sa Ribnicom. Prešao je u Poljsku u Belhatov, sezonu je proveo na pozajmici u Čestohovi, a ove sezone igra u Berlinu. Zanimljivo, Lisinčeva prva ljubav bio je – fudbal.

“Moji prvi sportski koraci bili su u fudbalu, koji sam počeo da treniram sa deset godina. Do 16. godine nikada nisam ni pomišljao da ću prestati sa fudbalom jer sam želeo u tome da uspem. Ipak, porastao sam i moje fizičke mogućnosti nisu bile pogodne za fudbalera, tako da sam prešao na odbojku, koja mi je više ležala zbog visine”, rekao je Lisinac u intervjuu za B92.

Kenan Sipahi – košarka (Fenerbahče Ulker, Turska)

Za nekoliko godina veoma verovatno govorićemo o 2013. kao godini kada je Kenan Sipahi napravio prve ozbiljne seniorske korake. Momak rođen u Prištini u maju je napunio 18 godina, a već igra više od 15 minuta u proseku kod Željka Obradovića u Fenerbahčeu, timu koji s pravom pretenduje na titulu šampiona Evrope.

Sipahi igra na poziciji plejmejkera, visok je 197 cm, a letos je na Evropskom prvenstvu za mlađe od 18 godina proglašen za najkorisnijeg igrača.

U Evroligi prosečno beleži 3,9 poena, 2,1 skok i 3,2 asistencije za 18 minuta na parketu, a srpskoj publici predstavio se u pravom svetlu – Partizanu je u Pioniru dao 10 poena.

Sipahi ima sve predispozicije da postane vrhunski igrač – atletske, igračke i mentalne.

Mark Markes – Moto GP (Španija)

Gold & Goose/Red Bull Content Pool
Vozač Repsol Honde Mark Markes u 2013. godini je ispisao nove stranice istorije postavši najmlađi šampion kraljevske klase Moto GP šampionata sa samo 20 godina. Mladi Španac je to učinio već u svojoj prvoj sezoni u najjačoj klasi, čime je postao prvi vozač posle Kenija Robertsa kojem je to pošlo za rukom. Koliko je vozač Repsol Honde bio dominantan posebno govori podatak da je 16 od 18 trka završio na podijumu, od toga šest na najvišem stepeniku pobedničkog postolja. Na kraju je Horhea Lorenca pobedio za četiri boda, pobrao simpatije velikog ljubitelja motociklizma i najavio da je Moto GP šampionat dobio novu zvezdu.

Raul Himenes - fudbal (Amerika, Meksiko)

Poslednjih godina Meksikanci su lansirali u svet nekoliko izuzetnih fudbalera, a poslednji u nizu koji će da zaludi evropske velikane je Raul Himenes. 22-godišnji napadač je već lider Amerike, sa kojom je osvojio titulu u domovini. Iako tek stupa na svetsku scenu već se dokazao i u nacionalnom timu sa četiri gola u mučnim kvalifikacijama za Mundijal, a jedan je bio ključan za pobedu nad Panamom koja je njegovoj reprezentacji omogućila baraž i kasnije plasman u Brazil. S obzirom da Havijer 'Čičarito' Ernandes više promaši šansi nego što je sposoban da ih stvori, a Karlos Vela se ni ne trudi da se istakne u nacionalnom dresu, Himenes predstavlja najveću nadu Meksika pred SP 2014. Spekuliše se da ga uvelik prate skauti Porta i Mančester Junajteda, pa nema sumnje da ćemo ga vrlo brzo gledati i u Evropi.

Adnan Januzaj - fudbal (Mančester Junajted, Engleska)

Momak poreklom sa naši prostora novo je otkrovenje Premijer lige i jedna od retkih pozitivnih stvari u prvih šest meseci nakon odlaska Aleksa Fergusona. U trenutku kada se tim Dejvida Mojsa mučio da pobedi bilo koga, Januzaj je napravio iskorak i spasao svoj tim sa dva gola u Sanderlendu. Iako mu je tek 18 godina već je dokazao da će u budućnosti biti važan šraf u timu sa Old Traforda. Pokriva sve pozicije ofanzivnog veznog igrača, ali se najbolje snalazi na levom krilu, pa ga već izdvajaju kao naslednika Kristijana Ronalda. Tri gola i četiri asistencije na 12 mečeva idu u prilog tome. Junajted je u međuvremenu uspeo da dobije prvu bitku protiv konkurencije jer je Belgijanac produžio ugovor do 2018. godine.

Demijen Lilard - košarka (Portland Trejl-Blejzers, SAD)

Iz senke je postao najbolji ruke sezone sa prosekom od 19 poena i 6,5 asistencije, te uz LaMarkusa Oldridža stvorio od Portand Trejl-Blejzersa jedan od najboljih timova u zapadnoj konferenciji. Maksimalno koristi savršenu visinu za NBA plejmejker (190cm), krase ga sjajan, samouveren šut sa svih pozicija, sposobnost da sam kreira poziciju za šut, ali i da efektno proigra saigrača. Nije jedan od onih plejmejkera koji više gube lopte nego što asistiraju. Brzim i kratkim driblinzima uz eksplozivnost lako izbacuje čuvara iz balansa, ne libi se da se probije u reket, a pouzdan je i u defanzivi. Međutim, Lilard je iznad svega lider, a to Blejzersi traže već godinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: