Izvor: B92

Predsednik Skupstine Crne Gore Svetozar Marovic izjavio je da je prijem SRJ u UN "realnost" i "reagovanje svijeta na demokratske promjene u Beogradu". Kako prenosi Beta, Marovic je u izjavi Televiziji Montena rekao da medjunarodna zajednica ovim gestom zeli da podstakne demokratske procese u Srbiji, jer je ona vrlo pragmaticna. "Nece ni Crna Gora otezavati te procese", rekao je Marovic. On je istakao da je stvar Crne Gore i Srbije kako ce urediti svoje unutrasnje odnose, dodajuci da treba sacekati ishod decembarskih izbora u Srbiji, nakon cega ce, po njegovim recima, biti postignut "trajan demokratski dogovor" dve republike "okrenut buducnosti". Crnoj Gori, kazao je on, niko iz ruku ne moze uzeti pravo da odluccuje o svojoj sudbini. "Gdje ce i kuda ce Crna Gora, odlucuje se ovdje", naglasio je predsednik crnogorskog parlamenta. O stolicama u UN, po njegovim recima, odlucuje se na drugom mestu. "Mi ne odlucujemo o stolicama, o tome odlucuju UN, a ne Crna Gora i Srbija. Mi mozemo da se dogovorimo o bilo cemu, ali ne o stolicama", rekao je Marovic. On je naglasio da se "ne smije upasti u gresku, da ne cujemo glasove svijeta, jer ako to ne bismo culi, to bi znacilo da idemo putevima autizma, jednog rezima Milosevicevog koji je vec pao".

Predsednik Skupstine Crne Gore izjavio je u toku dana da crnogorska vlast ocekuje od Srbije da uskoro saopsti svoj predlog za uspostavljanje novih odnosa dve jugoslovenske republike. Marovic je to saopstio novoimenovanom konzulu Ruske Federacije u Crnoj Gori Juriju Bickovu, sa kojim je razgovarao u Podgorici.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.