Zvezda dobila fantastični derbi

Košarkaši Crvene zvezde Telekom dobili su i treći "večiti" derbi, u fantastičnom meču savladali su Partizan mt:s 84:76 (23:24, 14:22, 23:11, 24:19).

Izvor: A. Kovaèeviæ

Nedelja, 17.02.2013.

19:55

Default images

Partizan je uspeo da prokocka 15 poena prednosti iz prvog dela, očajnim šutiranjem slobodnih bacanja (14/26) omogućili su Zvezdi da se vrati i slavi serijom 9:0 u finišu.

Zvezda je ostvarila 15. pobedu, sada ima dve više od najvećeg rivala i praktično obezbeđeno drugo mesto u regularnom delu ABA lige. Partizan će morati da se potrudi da ne ispusti poziciju za plej-of.

Zvezdu je nosio sjajni tandem Katić-Rakočević. Raško Katić je nosio "crveno-bele" u prvom poluvremenu, a meč je završio sa 20 poena (8/10) i 5 skokova. 20 poena ubacio je i Igor Rakočević, koji je 'povukao' u drugom delu sa 16 poena. Imao je još 6 asistencija i takođe 5 skokova. Kapiten Zvezde je posle meča istakao važnost pobede u borbi za prvo mesto na kraju regularnog dela sezone.

"Izuzetno agresivna utakmica, imali smo greške, iskoristili smo na poluvremenu savete trenera i skidali razliku poen po poen", rekao je Rakočević.

Najbolji u Partizanu bo je Davis Bertans sa 23 poena (6/9 za tri) i 5 skokova. 13 je dodao Bogdan Bogdanović. Dvocifren učinak kod Zvezde imao je još Boris Savović sa 15 poena (3/4 tri) uz 8 skokova. U Partizanu je podbacio kapiten Vladimir Lučić sa samo 4 uz 3 skoka. Lučić rekao je posle meča u razgovoru sa novinarima da je njegova loša igra jedan od uzroka poraza.

"Dobro smo odirali početak utakmice, posle toga imali smo problem sa slobodnim bacanjima, mnogo smo promašili. Dozvolili smo im mnogo skokova u napadu i to su bile glavne stvari zbog kojih smo izgubili ovu utakmicu", rekao je Bertans, najefikasniji igrač meča.

Zvezda je prvi put od daleke 1994. godine dobila tri košarkaška derbija u nizu. Partizan je tokom meča briljirau šutu za tri poena, u jednom momentu imao je 10/15, ali se previše na njega oslonio u finišu, te sa pet promašaja omogućio rivalu da napravio seriju za pobedu.

ABA liga, 21. kolo:
Crvena zvezda Telekom - Partizan mt:s 84:76 (23:24, 14:22, 23:11, 24:19)

Hala: "Pionir"
Gledalaca: oko 4.000
Sudije: Sađo Pukl, Srđan Dožai, Siniša Herceg

Crvena zvezda Telekom: Cvetković, Braun 2, Subotić 12 (5sk), Rakočević 20 (6as, 5sk), Lazić, Simonović, Savović 15 (8sk), Katić 19, Samardžiski 6, Radivojević 3, Nelson 6, Skot

Partizan mt:s: Lovrenj 6, Milutinov, Vesterman 10, Gordić 4, Lučić 4, Milosavljević 8, Bogdanović 13, Gagić, Musli, Čakarević, Gordon, Bertans 23(5sk)

Treneri: Kraj druge četvrtine bio preloman

Foto: B92/JT
Nakon meča trener Zvezde Vlada Vukoičić je istakao da su promašena slobodnja bacanja Partizana krajem prvog poluvremena omogućila Zvezdi da se vrati na -9, te da je to prelomilo nastavak meča.

"Prvo poluvreme, posebno druga četvrtina jako loša organizacija napada, mnogo izgubljenih lopti, mnogo promašenih šuteva. Partizan je to odlično kažnjavao laganim poenima iz tranzicije, činimi se 19, i rezultat toga bio je +15. Moram da kažem da smo imali malo sreće u tom trenutku, davali smo neke poene, a Partizan promašio šest bacanja u nizu i uspeli smo da spustili na devet razlike, što je možda i odlučilo dalji tok meča. Da je ostala veća razlika pitanje je dali bi mogli i kako bi se vratili", naglasio je Vukoičić i dodao da je utakmica odigrana u pravom košarkaškom ambijentu.

Zvezda je do pobede stigla boljom igrom od rivala u poslednja dva dva minuta, sjajnom kontrolom igre.

"Odigrali smo praktično sa tri beka - Nelson, Radivojević, Rakočević. Hteli smo da uspostavimo bolju kontrolu napada, i mislim da nam se isplatilo. Uspevali smo da dođemo do poena, što sa bacanja, što iz same igre. S druge strane, uspeli smo i da iskontrolišemo odbranu", rekao je Vukoičić posle utakmice.

Da je kraj poluvremena, serija promašaja Partizana sa penala bio preloman momenat, istakao je i Duško Vujošević.

"Kraj druge četvrtine, kada smo promašili šest bacanja i jedan zicer, bio je prilično odlučujući. Ti promašaji pokazuju koliko je ova ekipa bila opterećena rezultatom, koliko je želela pobedu. Uspeli su da se pojačanom odbranom vrate u igru, mi smo imali praznih minuta. Ova utakmica pokazuje da je ova mlada ekipa dostigla nivo na kojem je Crvena zvezda, ali nisam zadovoljan rezultato", rekao je odham po završetku meča Vujošević, a na konferenciji za medije istakao da i velika sila ima rok trajanja.

Tok "večitog" derbija:

kkpartizan.rs
22:50 Bogdanović promašuje važan napad, Nelson ostavlja Partizan u igri promašajima sa penala, ali Vesterman ne pogađa za tri. Lučić faulira Rakočevića koji rešava utakmicu. Katić sa penala postavlja konačnih 84:76 za Crvenu zvezdu.

22:48 Lučić greši prilikom ulaza pod koše, pa Savović posle ofanzivnog skoka odbojkom pogađa za 79:76, pred poslednjih 60 sekundi.

22:45 Očajni potezi Partizanovih centara, Muslija i Lovernj, ukočili' su igru šampiona, ali ih je sa druge strane dobro pratio Radivojević

22:40 Svedoci smo jednog od najboljih košarkaških derbija u poslednjih deset godina, samo što je Vesterman pogodio novu trojku za Partizan, uzvratio mu je Radivojević (75:75).

22:33 Usledila je prava rezultatska "klackalica", prvo Savović i Bogdanović pogađaju po trojku, a potom Rakočević i ponovo Bogdanović za po dva. Potpuni egal donosi Savović novom trojkom - 68:68.

Zvezda je rano ispunila bonus, što je možda i bila taktika "crveno-belih" s obzirom koliko igrači Partizana ne mogu da pogode sa penala (13/24). Zato dominiraju za tri (10/15).
Foto: B92/JT
22:29 Ekipe su ušle stegnuto u odlučujućih deset minuta, u odbrane nisu dozvoljavale lake poene, pa Partizan je dobijao penale. Bertans je bio prlično siguran, ali je Lučiću drhtala ruka, pa su "crno-beli" preokrenuli, ali na samo 61:60. Tek u 32. minutu meča Vukoičić je prvi put u igru ubacio Eltona Brauna.

22:23 U finišu trećeg perioda usledila je serija koševa, Betans petom trojkom donosi izjednačenja, ali Rakočević vraća istom merom. Posle prvog promašaja Letonca iza linije 7.24, Bogdanović vraća Partizan na pola koša zaostatka, da bi u poslednjem trenutku Samardžijski položio za 60:57 za Zvezdu na kraju treće četvrtine.

22:20 Partizan nastavlja ovosezonsku tradiciju lošom igrom u trećoj četvrtini. Nema rešenje u napadu, pa Katić potpuno vraća Zvezdu u meč košem uz dodatno bacanje, a potom Subotić donosi Zvezdi prvu prednost još od četvrtog minuta - 53:52.

22:12 Seriju Zvezde od 11:0 konačno prekida Vesterman, a posle dobre odbrane, Gagić pogađa dva penala i Partizan spašava prednost - 50:42.

22:08 Drugo poluvreme Subotić je otvorio košem, da bi Bogdanović sjajnom rampom sprečio pokušaj Rakočevića da trojkom smanji rezultat. Međutim, Partizan je imao problema u napadu, brzo gubi loptu, a Rakočević ne propušta drugu šansu te prvi put pogađa iz igre, trojku za 46:42.
Foto: B92/JT
22:00 Partizan je imao više raspoloženih igrača u prvom poluvremenu, devet, naspram šest strelaca za Zvezdu. Davis Bertans je briljirao sa 4/4 za tri i ukupno 15 poena.

Zvezdu je nosio Raško Katić sa 12 poena, dok je Boris Savović dodao 7 uz 6 skokova (4 u napadu). Podbacili su bekovi Zvezde - Nelson i Rakočević su postigli samo po četiri poena, kapiten sve sa penala.

21:53 Pri odlasku timova u svlačionice, navijači Zvezde su gađali Vujoševića raznim predmetima, na šta je on odgovorio smeškom. Policija ga je potom dopratila nazad u salu do koša kod kojeg se zagrevaju njegovi igrači. Na udaru navijača iz partera bio je i pomoćni trener, prošlosezonski kapiten Petar Božić.

21:49 Usledio je i šesti promašaj za Partizan sa slobodnih bacanja, to je donelo veliki pad samopouzdnja, ali "crveno-beli" to ne koriste, oni promašuju polaganja i sa distance, Nelson pravi treći faul, te ostaje 46:37 za Partizan na poluvremenu.

21:44 Partizan je ušao u krizu, i to sa penala, promašio je četiri vezana slobodna bacanja, pa sjajni Katić smanjuje na 46:37.
Foto: B92/JT
21:42 Neshvatljiv tajm-aut Vujoševića, u trenutku kada je njegov tim i dalje kontrolisao ritam i rezultat.. U tim momentima sjajna igra Partizana utišala je domaće navijače, pa su se mogli čuti i malobrojni fanovi "crno-belih", njih oko 250.

21:36 Usledila je serija grešaka oba tima, srljanje u napadima, te poeni sa penala na obe strane. "Crno-beli" su maksimalno koristili šutersko raspoloženje, Bertans je pogodio još dve trojke, a onda kao šlag na tortu je došla zakucavanje Milosavljevića za 46:31. Partizan ima trojke 6/8, Zvezda 1/7.

21:32 Pauza nije pomogla, Zvezda je nastavila da promašuje, a Partizan da pogađa i prvi put stiže do dvocifrene prdednosti 37:27.

21:28 Početak drugog perioda pripao je "crno-belima", dobra odbrana i brza tranzicija odveli su Partizan na +7 (32:25), nakon čega je Vukoičić tražio tajm-aut.

21:21 Zvezda je u odličnoj prvoj četvrtini izvela devet penala, pogodila četiri, ali je Partizan dobio period sa 24:23. "Crno-bele" je sa osam poena (od prvih 12) predvodio Davis Bertans. Toliko je imao i Katić za Zvezdu.
Foto: B92/JT
21:16 Zvezda je u ovom periodu rezultatski priključak održavala penalima i i odličnim skokom u napadu. To je Zvezdi minut pre kraja perioda donelo tri uzastopna napada, ali se Partizan svaki put odbranio i preko Bogdanovića održao vođstvo - 24:21.

21:12 Četiri minute pre kraja prvog perioda Zvezda je pogodila prvu trojku, Savović je ubacio za 16:15. Konačno su se u meč uključili i ostali igrači, Gordić i Gagić su odveli Partizan na 22:17. Partizan ima samo jedan promašaj iz igre (4/5 za dva, 3/3 za tri).

21:07 Zvezda je počela bolje, nekoliko zakucavanja za rani skok samopouzdanja, centarska linija Subotić-Katić je donela 8:4, ali su onda Gordić i Bertans sa dve trojke preokrenuli na 12:8. Subotić i Katić su nastavili da jedini poentiraju za "crveno-bele", dok je sa druge strane najraspoloženiji bio Bertans sa osam poena za 16:12.

21:00 Počeo je i "večiti" košarkaški derbi Startnu petorku zvezde čine: Nelson, Rakočević, Skot, Subotić i Katić, a Partizana: Gordić, Milosavljević, Bertans, Lorernj i Musli.
Foto: B92/JT
20:57 Na parkingu ispred pionira, na strani na kojoj je tribina "crno-belih", okupljeno je 200-300 navijača Partizana koji su okruženi policijom. Sukoba nema, navijači srpskog šampiona pesmom borde svoj klub van hale.

20:55 Oba tima će u derbi ući sa najjačim sastavima, Zvezda ponovo može da računa na DeMarkusa Nelsona, dok se oporavio i krilni centar Partizana Dru Gordon.

20:46 Petnaestak minuta pre početka meča na parket je izašao i trener Partizana Duško Vujošević koga su navijači zvezde dočekali salvom uvreda. Trener "crno-belih" ignoriše povike, pa su se navijači brzo umirili.

Predsednik KSS Dragan Đilas je nakon prekida u Kragujevcu izjavio da je tokom meča razmišljao da prekine duel zbog konstantnog vređanja čelnika dva tima od strane navijača.
Foto: B92/JT
20:33 Povećava se broj "grobara" na tribini, sada ih je oko 50, pa su počeli i sa pesmom. Njihovi 'rivali' sa suprotne tribine dočekali su igrače Partizana zvižducima.

20:20 U hali "Pionir" nalazi se manje od deset navijača Partizana koji su smešteni u sami ćošak na vrhu tribine, gde su potpuno okruženi policijom.

20:13 Policajci na svakih oko 50 metara zaustavljaju prolaznike i traže im karte na uvid. Obruč policije napravljen je još od Bulevara Despota Stefana (bivša 29. novembra), a prilazi između zgrada su zatvoreni.

20:17 U blizini hale ima i ljudi koji nemaju ulaznice, ali se nadaju da će moći da prisustvuju najvećem srpskom i regionalnom derbiju. Ipak, policija je napravila obruč i ne dozvoljava pristup Pioniru nikome ko nema ulaznicu.

20:00 Sat vremena do početka derbija. Ispred Pionira je umerena gužva, navijači bez mnogo zadržavanja ulaze u halu, jer policija ne dozvoljava zadržavanje ispred ulaza. Očekivano, ima mnogo policije, ali ne preterano više nego na ranijim derbijima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

570 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: