Anja Crevar – sa 15 godina do Olimpijskih igara

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Ponedeljak, 02.11.2015.

12:30

Default images
Getty Images

Plivanje je zavolela uz stariju sestru Aleksandru, brzo shvatila da se u vodi oseća kao na svom terenu i od tada sanja da postane olimpijska ili svetska šampionka. Skoro svakodnevno putuje iz Pančeva u Beograd da bi trenirala, što samo dokazuje koliko je posvećena svojim ciljevima i snovima, a upravo o tome je pričala u intervjuu za B92.

Anja Crevar za sebe kaže da je normalna tinejdžerka, koja ide u školu, trenira i druži se sa vršnjacima. Međutim, malo devojaka u njenim godinama je spremno da se toliko posveti nečemu toliko zahtevnom kao što je plivanje.

Plivanje sam izabrala jer nije uobičajen sport. Voda je druga sredina i u njoj se osećam kao na svom. Kada sam u bazenu osećam se slobodno, radim ono što volim i što me ispunjuje“.

Njeno rodno Pančevo nema adekvatne uslove da profesionalne plivače, pa je to razlog zašto Anja četiri puta nedeljno putuje u Beograd, da bi trenirala na bazenu Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović“. Naznaka da će se nešto promeniti ima, ali Anja naglašava da joj trenutna situacija ne pada teško.
Foto: B92
Bilo je teško ranije dok sam trenirala samo u Pančevo, uslovi su bili loši, a i dalje su. Putujem za Beograd skoro svaki dan, a to me motiviše da uspem i da dobijem bolje uslove. Da potom budem još bolja, da bi se sve na kraju isplatilo. Naporno je, ali verujem da vredi. Obećali su nam da će staviti balon na 25-metarski bazen u Pančevu za nekoliko meseci, uverena sam da bih mogla da budem još bolja kada bih imala bolje uslove“.

Mlada Pančevka uspeva sve da stigne zahvaljujući, kako kaže, dobroj organizaciji. Školu ne zapostavlja, ide redovno u drugi razred gimnazije „Uroš Predić“, odličan je đak i uz to sjajna plivačica.

U školi mi izlaze u susret kad je potrebno jer sam odličan đak. Verujem da se sve može kad se hoće. Ponedeljkom, sredom, petkom i subotom imam duple treninge, ostalim danima sem subote treniram jednom. Tokom nedelje sam deset puta u vodi, a imam i četiri ’suva’ treninga, kada odrađujem pojedine vežbe“.

Jedini slobodan dan tokom nedelje Anja ima nedeljom, naravno, uz izuzetak kada ima takmičenja tim danom. Nedelje su zato rezervisane za društvo.
Foto: B92
Nedeljom uglavnom imam vremena za društvo, pošto tokom ostalih dana imam mnogo obaveza. Svi oni mi čestitaju na svakom uspehu koji sam postigla i drago mi je što me ne gledaju drugačije, jer ja i jesam obična devojka“.

Pre Anje, Pančevo je na mapu sveta plivanja stavila Nađa Higl, koja je 2009. godine postala svetska šampionka na 200 metara prsno. Nađa je imala velikog uticaja na svoju mladu naslednicu, a Anja se raduje trenutku kada će joj ona dati neki savet.

Postigla je mnogo tokom karijere, motiviše me da uradim isto što i ona. Drago mi je što je poznajem, što je neko iz mog grada toliko uspešan. Za sada mi nije još dala nijedan savet, ali nadam se da će mi dati jednog dana neki, ima vremena“.

Ova godina bila je od presudnog značaja za Anju – osvojila je bronzu na 400 metara meštovito na Evropskim igrama u Bakuu, a potom je na Svetskom prvenstvu za juniore izborila olimpijsku normu u toj disciplini. Uz to, popravila je svoj lični i nacionalni rekord do četiri minuta, 43 sekunde i 36 stotinke, a pitanje kako se oseća zbog toga, Anja je rekla:
Foto: B92
To za mene znači da su se moji snovi ostvarili, da sam postigla nešto. To je dokaz da se sav moj trud i rad isplaćuju. Jedan od mojih najvećih snova se već ostvario, pošto sam došla do vize za Rio. Ne mogu da opišem kako sam se osetila kada sam to postigla, jer mi je to najdraži uspeh. Naredni san mi je da osvojim medalju na Olimpijskim igrama ili Svetskom prvenstvu“.

Olimpijske igre u Riju biće bez sumnje veće takmičenje od svih onih na kojima je Ana do sada učestvovala. Za sada su njena osećanja po tom pitanju pomešana, a veruje da će takav slučaj biti i u avgustu naredne godine, kada dođe vreme da se pokaže na najvećoj svetskoj planetarnoj smotri.

Osećam radost prvenstveno jer ću biti deo našeg tima, što ću biti uz sve naše poznate sportiste, a i ne samo njih, već i sve globalno velike zvezde. Radujem se što ću upoznati Novaka Đokovića, biće mi velika čast. Trema postoji već sada, ipak ću debitovati na jednom takvom takmičenju i zbog toga sam ponosna na sebe“.

Što se tiče cilja u Riju, mlada srpska plivačica ističe da nema nerealna očekivanja, ali da bi svoj pun potencijal mogla da pokaže četiri godine kasnije na Igrama u Tokiju.
Foto: B92
Cilj u Riju mi je da ne pokvarim vreme, odnosno da ga još poboljšam ako je to moguće. Znam da ću osećati veliku tremu i ne želim da bilo šta obećavam. Nadam se da će Igre u Tokiju biti mnogo uspešnije. Ne potcenjujem ni te koje slede u Riju, ali verujem da ću tada imati veće šanse za bolji rezultat jer ću biti iskusnija“.

Pripreme za Rio su uveliko počele, Anja je krenula sa jačim i intenzivnijim treninzima, a sve je lakše zahvaljujući podršci Olimpijskog komiteta Srbije. Najmlađa srpska olimpijka naglasila je i da joj je drago što se plivanju posvećuje veća pažnja poslednjih godina.

Plivanje kao sport napreduje, popularizuje se u Srbiji. To je dokaz da imamo dobre mlade plivače u reprezentaciji i to je najbitnije. Podršku imam u poslednje vreme, kako sam počela da nižem uspehe. Nadam se da će se ona nastaviti i da će biti još veća“, rekla je Anja Crevar za B92.

Anjin trener Marko Spasov istakao je da je veoma ponosan na uspehe mlade srpske plivačice i da se nada da će ona biti još bolja kada dobije adekvatne uslove za treninge u Pančevu.

Mogu da pohvalim Anju, ona je pre svega veliki radnik, devojka koja se mnogo odriče i ulaže u plivanje i zato ima tako dobre rezultate i ostvarila je A normu.Veoma sam ponosan na nju, zajedno smo već treću sezonu, mogu da kažem da se naporan rad na kraju isplatio. Nadamo se da ćemo u januaru dobiti balon u Pančevu i da ćemo imati uslove za rad tamo. Ovo je treća sezona kako putujemo četiri-pet puta nedeljno za Beograd jer nemamo odgovarajuće uslove u Pančevu“, istakao je Marko Spasov za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: