Danil Kvjat za B92: Uvek želim više

Odlazak Sebastijana Fetela iz Red Bula potpuno je u senku bacio činjenicu da će ga u šampionskom timu zameniti Danil Kvjat. 20-godišnji Rus je ove sezone postao najmlađi osvajač bodova u istoriji Formule 1 i to na svojoj debitantskoj trci, a vožnjom bez kompromisa definitivno je zaslužio da se nađe uz Danijela Rikarda u timu naredne sezone. U ekskluzivnom intervjuu za B92, Kvjat je otkrio kako je zavoleo auto-moto sport, koliko mu znači što predstavlja Rusiju u Formuli 1 i još mnogo toga...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Subota, 11.10.2014.

12:30

Default images

Od malena, Kvjat je znao da želi da stigne do Formule 1. Kako sam priznaje, onog trenutka kada je seo u karting, sve se promenilo.

Još kao klinac, sa devet godina, shvatio sam da želim da vozim trke. Mislim da je to bilo već prvog puta kada sam probao karting, mnogo mi se svidelo i znao sam da ću se time baviti. U to vreme sam želeo da budem kao Šumaher, on je za mene najbolji vozač u istoriji“.

Kada je Toro Roso objavio da će mladi Rus voziti za tu ekipu ove sezone mnogi su bili skeptični, ali ih je on sve brzo razuverio.

Mislim da sam pokazao da sam zaslužio ovo mesto. Toliko pozitivnih stvari mi se desilo ove sezone i bilo mi je bitno da već na prvoj trci ostvarim dobar rezultat, da više ne bih bio pod tolikim pritiskom. I zato sam posle mogao da se koncentrišem na svoj posao, da slobodnije da vozim, što se i videlo na pojedinim trkama“.
GEPA pictures/Red Bull Content Pool
Upravo Velika nagrada Australije pokazala je da je Kvjat budućnost Formule 1. Na svojoj prvoj trci zauzeo je deveto mesto i tako ispisao nove stranice istorije. Od tada još četiri puta se našao među osvajačima bodova, a plasman iz Australije ponovio je potom i u Velikoj Britaniji i Belgiji.

Bez preterivanja, mislim da je moja prva trka bila sjajna. Imali smo velike probleme tokom predsezonskih testiranja, ali smo uspeli da stignemo u Australiju i dođemo do veoma dobrog plasmana. Iskreno, ništa nisam ni očekivao, samo sam došao na stazu i odvozao najbolje što mogu“.

Što se tiče sezone, ruski automobilista je zadovoljan, a više je nego očigledno da su njegove vožnje, a ne toliko rezultati, bili primećeni.
Getty Images/Red Bull Content Pool
Jednostavno, kada izađete na stazu morate da pokušate i vidite gde su vam granice. Tako ja gledam na dešavanja na stazi, neki put to ne prođe kako sam očekivao, ali iz svega toga učim. I veoma sam zadovoljan svim onim što sam do sada naučio i što smo postigli. Imali smo loše trke, neke odlične, ali ja uvek želim više i ne zadovoljavam se postignutim. Zbog toga i ne postavljam pred sebe neke ciljeve, ali tražim od sebe mnogo i trudim se da dam sve od sebe. Tako i verujem da će rezultati doći“.

Kvjat je ove sezone dobio priliku da vozi u timu sa Žan-Erikom Vernjom, kojem je ovo već treća sezona u Formuli 1. Francuski vozač mu je dosta pomogao da se navikne, ali mu sada više njegova pomoć nije potrebna, što je i pokazao na stazi.

Drago mi je što mi je Žan-Erik timski kolega, iskusan je vozač i mnogo mi je pomogao u privikavanju. Njegova pomoć mi je bila veoma važna kod nekih staza koje uopšte nisam poznavao, dok smo na onima koje jesam odmah mogli da počnemo sa podešavanjem bolida. Međutim, imamo drugačija razmišljanja o tome kako bi bolid trebalo da se ponaša na stazi, tako da smo se obojica već posle nekoliko trka fokusirali sami na sebe, ali tu smo da pomognemo uvek“.
Getty Images/Red Bull Content Pool
Ovog vikenda vozi se premijerna Velika nagrada Rusije, za koju Kvjat kaže da je veoma ponosan i da veruje da će pomoći popularizaciji Formule 1.

Mislim da je Formula 1 u Rusiji mnogo popularnija nego što ljudi u svetu misle. U poslednjih pet godina situacija se dosta promenila jer idemo u dobrom pravcu. To što sam ja u Formuli 1 je još jedan veliki korak, a naredni je i trka u Sočiju, to će pomoći popularnosti, a zaista smatram da će šampionat dobiti veliki broj navijača dolaskom u Rusiju“.

Za kraj, Kvjat je otkrio da voli da gleda i igra fudbal i tenis, a na pitanje za koga navija, odgovorio je:

Znam zašto me to me pitate, zbog Đokovića. Volim njegov stil, ponekad pomislite da će pući pod pritiskom, ali uprkos tom pritiskom on i dalje igra svoj tenis i potpuno neverovatne poene. Rodžer Federer je sjajan uzor za mene, zbog svog profesionalnog stava, mislim da njih dvojica zaista prave razliku u svetskom tenisu. Igrao sam tenis na visokom nivou, ali čim sam probao karting, za mene više ništa drugo nije postojalo“.

* Intervju je urađen pre nego što je bilo poznato da će Fetel napustiti Red Bul na kraju sezone.

Na našem sajtu možete da pronađete i intervjue sa Danijelom Rikardom i Miodragom Koturom, a u narednom periodu očekuje vas još intervjua sa zvezdama auto-moto sporta.

Jelena Trajković (@zvezdica)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: