Tomas Morgenštern za B92: Pobeda nad strahom najveći trijumf

Protekla sezona u zimskim sportovima bila je u znaku Olimpijskih igara u Sočiju, a što se tiče ski skokova obeležili su je Kamil Štoh i Tomas Morgenštern. Poljak je osvojio oba individualna zlata u Sočiju i Kristalni globus u Svetskom kupu, a Morgenštern se na drugi način našao u centru pažnje, zbog teških padova.

U roku od samo mesec dana Austrijanac je doživeo dva teška pada, da bi se vratio na vreme za Soči, a potom odmah prekinuo sezonu. U intervjuu za B92 tokom boravka u Rovinju na trci Red Bull Air Race svetskog šampionata u Rovinju rekao je da još ne zna da li će nastaviti karijeri, a takođe je i prokomentarisao sezonu iza nas...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Subota, 19.04.2014.

23:28

Default images

Na pitanje kako se sada oseća posle svih problema koje je imao poslednjih meseci, Morgenštern je rekao:

Bila je ovo teška sezona, puno uspona i padova. Bilo je teških trenutaka, ali i lepih, ali se u ovom trenutku osećam dobro, radujem se narednim mesecima. Vrat mi je bolje, kao i celo telo, ali sam generalno mnogo bolje“.

Morgenštern je u prošlu sezonu ušao kao jedan od favorita za osvajanje Svetskog kupa, a to je potvrdio trijumfom u Titize-Nojštatu sredinom decembra. Austrijancu je to bio prvi trijumf posle 23 meseca, ali je samo dan kasnije na istoj skakaonici doživeo težak pad.
GEPA pictures/Red Bull Content Pool
Pobedio sam 14. decembra i već sledećeg dana sam imao pad. Vratio sam se za „Četiri skakaonice“ i imao dobre rezultate, a onda je usledio Kulm i još teži pad. Bilo je teško vratiti se na skakaonicu posle toga. Plašio sam sam se skokova i povratka, ali je za mene bilo bitno da se vratim što pre, da se borim protiv svojih strahova. Mislim da sam uspeo u tome, imao sam dobre rezultate na Olimpijskim igrama, posle Sočija sam rekao da je dosta, shvatio sam da moram da se oporavim“.

U Sočiju je zajedno sa austrijskim timom osvojio srebro, dok u individualnoj konkurenciji nije bio blizu medalje. Iako za to srebro kaže da je bilo ostvarenje sna, nešto drugo je za njega najveća pobeda protekle sezone.

Način na koji sam se vratio na skakaonicu, kako sam pronašao volju da se ponovo takmičenje mi je bio najsvetliji trenutak sezone. Bilo je neverovatno, osećao sam se odlično i donelo mi je najlepši osećaj ove sezone, a srebrna medalja je došla kao ostvarenje sna. Nije bilo lako kao što izgleda. Bio je to težak povratak, srećan sam što sam uspeo da se vratim, ponosan sam, posebno jer sam na Olimpijskim igrama ostvario dobar rezultat“.
Predrag Vuèkoviæ/Red Bull Content Pool
Mnogi su očekivali da će posle pada na Kulmu završiti karijeru, ali se vratio. Sada ističe da još nije odlučio da li će nastaviti karijeru i da postoji mogućnost da mu je protekla sezona bila i poslednja.

Nisam još doneo odluku o svojoj daljoj karijeri u ski skokovima zbog padova i teških trenutaka koje sam preživeo u poslednjih nekoliko sezona. Ako odlučim da nastavim karijeru, želim da budem u vrhu“, rekao je Tomas Morgenštern za B92.

Morgenštern se poslednjih godina u pauzama između sezona bavio auto-moto sporta, ali za tu karijeru kaže da trenutno stoji u mestu. Za B92 je takođe otkrio da mu je trenutno vožnja helikoptera velika strast i da se raduje svakom novom letu.

27-godišnji Morgenštern je tokom karijere osvojio sve najveće trofeje u ski skokovima. Bio je olimpijski i svetski šampion i u individualoj i u timskoj konkurenciji, kako u skokovima, tako i u letovima. Osvojio je dva Kristalna globusa, u sezonama 2007/08 i 2010/11, a takođe je slavio i na turneji „Četiri skakaonice“ pre tri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: