Dejan Milojević za B92: Učim svakog dana

Dejan Milojević bio je odličan košarkaš, a na dobrom je putu da postane i takav trener. Za sezonu i po Milojević je sa mladim sastavom Mege uradio mnogo – igrači pod njegovom kontrolom brzo napreduju, a istovremeno beleže i rezultate za poštovanje. Osim o Megi, Milojević je u intervjuu za B92 govorio o Zvezdi i Partizanu, novom selektoru reprezentacije Srbije Aleksandru Đorđeviću, kao i o čestim otkazima igrača nacionalnom timu.

Izvor: ÈŽ

Četvrtak, 26.12.2013.

09:48

Default images

Mega je ove sezone promenila fizionomiju tima, najviše odlaskom Bobana Marjanovića u Zvezdu, ali uprkos tome dobro gura u ABA ligi – ima šest pobeda i sedam poraza.

"Igramo dosta drugačije. Prošle godine smo mnogo više igrali zonu, prvenstveno zbog Bobija, pošto smo gledali da ga iskoristimo najbolje što možemo. U odbrani je dominirao, bilo ga je teško prebaciti, kontrolisao je skok. Iz te zone smo imali dobru poziciju za trčanje kontranapada i sve je funkcionisalo kako treba. Ove godine je drugačiji tim, a ja kao trener moram da prilagodim igru ekipi. Igramo brzo, na mnogo koševa, mlada smo ekipa koja može mnogo da trči, pošto se ne bismo snašli u nekoj sporoj igri. Pokušavamo da igramo brzo, ali kontrolisano, što za sada daje rezultate“.

Milojević ima 36 godina, a u njegovoj ekipi, osim Ratka Varde, nema momka rođenog pre 1991. godine. Kombinacija mlad trener – mlada ekipa izgleda da funkcioniše.

"Može se tako reći. Ja učim svaki dan, pokušavam da iz svoje ekipe izvučem maksimum. Kad vidim da nešto ne ide, promenim. Verujem da je sistem koji sada pravimo dobar za ove igrače. Kada igramo na mnogo napada i šuteva, više igrača je zadovoljno. Pokušavamo i da podižemo odbranu i da nam ona bude garant dobrih rezultata. Mi nikada nećemo primiti 60-65 poena, zato što igramo na mnogo napada. Ne možete da napadate 90-95 puta, a da branite 50. Onoliko puta koliko napadate, toliko i branite. Uz neki dobar procenat odbrane od 50-60 posto, primićete opet nekih 80 poena. Cilj nam je da igramo na koš vise, ali sa što boljom odbranom".

Zvezda ove godine igra odlično, ali Partizan je branilac trofeja. Milojevićevo srce je na strani crno-belih, za koje je kao igrač nastupao dve sezone.

"I prošle godine je Zvezda bila favorit. Ako se setite, početak sezone je bio isto takav. Zvezda je dovela sjajan tim, uzela je i Kup. Međutim, Partizan je mlada ekipa koja raste iz meseca u mesec, baš kao i moja ekipa, pa su napredovali u odnosu na početak sezone. Iako su im neke povrede pravile probleme, oni su na kraju izašli kao pobednici. Za razliku od Zvezde koja je iskusna i jako dobra ekipa, Partizanov tim napreduje jer je mlad. Setite se Mege, kako su nam svi prognozirali da ćemo ispasti iz lige, a mi smo na sredini tabele. Moglo je da bude još i bolje, ali smo protiv Cibone ispustili prednost od dva razlike i promašili dva slobodna bacanja".

"Mislim da je Sale dobar izbor"

Starsport
Vest godine u srpskoj košarci svakako je odlazak Dušana Ivkovića i dolazak Aleksandra Đorđevića na mesto selektora. Postavlja se pitanje može li Đorđević da bude pravi naslednik.

"Ne mogu ja da kažem da li Sale može ili ne može. Mogu samo da kažem da je on vrhunska ličnost i da će sigurno imati autoritet kod igrača. Bio je kod sjajnih trenera i sigurno je mnogo toga naučio, kao što sam i ja naučio dosta stvari od svojih bivših učitelja. Bio je mnogo puta na reprezentativnim pripremama, zna kako one treba da izgledaju, zna koje se stvari rade u kom delu priprema, tako da ja mislim da je to dobar potez i da će Sale to super voditi".

Da li je jedan od njegovih glavnih aduta harizma u odnosu na to da su bivšim selektorima zbog ličnih razmirica otkazivali mnogi igrači? Da li Sale može da vrati neke igrače koji nisu igrali na Evropskom prvenstvu?

"Glupo je reći da Sale ima harizmu, a da je Duda nema. Ne verujem da se igrači nisu odazivali zbog njegove harizme, već zbog povreda i umora kao posledica dugih sezona. Svako je imao neki svoj razlog. Ali mislim da Sale jeste dovoljno mudar da ubedi neke igrače, iako je meni čudno da igrači moraju da se ubeđuju da igraju za reprezentaciju. Za mene je to bila čast i radovao sam se svakom pozivu. Nadam se da će se to promeniti, pa da će nacionalni tim početi da se doživljava kao najveća čast i nagrada za igrače. Tako da se nadam da Sale neće imati mnogo problema u odazivanju igrača, a siguran sam da igrači poštuju njegovu ličnost, pa će mu to samo koristiti u reprezentativnoj karijeri".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: