Fudbaleri vratili osmeh Egiptu

Izvor: Vladimir Novakoviæ

Petak, 03.02.2006.

20:23

Default images

Domaćin Kupa afričkih nacija fudbalska reprezentacija Egipta plasirala se u polufinale pobedom nad timom Demokratske Republike Kongo 4:1.

Faraoni su do pobede u veoma uzbudljivom nadmetanju dva po pristupu različita tima došli posle dominacije tokom većeg dela meča.

Dvostruki strelac za Egipat bio je Ahmed Hasan, jednom iz penala, drugi put iz slobodnog udarca. Ostali strelci za Egipat bili su Imad Motaeb i legendarni Hosam Hasan, koji je pogodak proslavio sa suzama u očima. Jedini gol za Kongoance postigao je El Saka, nespretnom intervencijom pred svojim golom.

Pomognuti podrškom bezmalo sto hiljada navijača Egipćani su od samog starta igrali ofanzivno, ali je prvu šansu imao Lua Lua. Napadač Portsmuta je već u prvom minutu opasno ugrozio domaći gol, ali je šutirao iznad prečke. Usledio je niz pokušaja Egipćana, ali je posle pola sata rezultat bio 0:0.

Najavu raspleta videli smo u 34. minutu, kada je Kasongo nespretno startovao na Zakija, a sa bele tačke precizan je bio Ahmed Hasan. Samo sedam minuta kasnije 39-godišnji Hosam Hasan odlično se snašao u šesnaestercu i zakucao loptu pod prečku, pa su mnog pomislili da je neizvesnost otklonjena.

Ipak, Egipćani su sami vratili protivnika u život. Igrao se poslednji minut poluvremena, kada je Siril Mubiala ne preterano opasno šutirao, ali je Abdelzaher el Saka skrenuo loptu u suprotni ugao svog gola.
AP
Najkontroverzniji detalj na meču dogodio se u 60. minutu. Lopta se odbijala u šesnaestercu DR Kongoa potpuno nekontrolisano, od Zakijeve ruke spustila se na nogu Motaebu, koji je precizan sa sedam metara – 3:1. Proteste Kongoanaca gabonski sudija nije prihvatio.

Moral gostujuće selekcije nije tada slomljen. Preostalih pola sata po tempu je ličilo na bolje mečeve Premijer lige, sa šansama pred oba gola i izvanrednim prodorima, a najbolji je imao Zola, koji je predriblao četiri egipatska igrača i pogodio – prečku.

Poslednji gol na meču postignut je u 87. minutu. Hasan je izveo slobodan udarac sa leve strane, uputivši prilično nizak centaršut pred gol. Nekoliko igrača nije stiglo na vreme, dvojica su pala u zagrljaju, a do tada odlični Paskal Kalemba samo je nemo gledao kako mu je lopta uskakutala u mrežu pored zadnje stative.

Kalemba je još jednom odlično intervenisao u preostalom vremenu, obe ekipe nastavile su kao da pobednik nije odlučen, a kada je sudija odsvirao kraj stadion je eksplodirao od sreće. Fudbaleri su Egiptu poklonili veliku radost samo petnaestak sati posle tragedije na Crvenom moru.

Egipat će u polufinalu igrati sa ekipom Senegala, koja je bila bolja od Gvineje (3:2), a taj meč na programu je u utorak, ponovo na Internacionalnom stadionu u Kairu. Drugi par polufinala biće poznat u subotu, kada se sastaju Tunis – Nigerija i Obala Slonovače – Kamerun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: