Francuska - Hrvatska 2:2

Izvor: B92

Četvrtak, 17.06.2004.

22:45

Default images

Reprezentacije Francuske i Hrvatske podelile su bodove rezultatom 2:2 u meču drugog kola grupe B Evropskog prvenstva. Meč na stadionu u Leiriji doneo je najboljih 45 minuta u dosadašnjem toku prvenstva, a Francuzi su ponovo bili miljenici sreće, baš kao u nedelju protiv Engleske. Šampioni Evrope obezbedili su mesto u četvrtfinalu.

Francuzi su poveli autogolom Tudora u 22. minutu, ali je drugo poluvreme donelo preokret. Najpre je posle penala nad Rosom Milan Rapaić izjednačio u 48. minutu, da bi četiri minuta kasnije Dado Pršo doveo Hrvate u vođstvo.Konačan rezultat postavio je Trezege u 64. minutu, posle greške hrvatske odbrane, ali i očiglednog igranja rukom.

Prvo poluvreme meča u sjajnom ambijentu u Leiriji proteklo je u potpunoj dominaciji francuskog tima. “Trikolori” su posle samo nekoliko minuta sabili Hrvate pred gol, a naš zapadni sused uopšte nije uspevao da ugrozi protivnika. Ipak, do vođstva su Francuzi došli tek uz mnogo sreće – Zidan je u 22. minutu izveo slobodan udarac sa leve strane, pored lopte su bili Silvestr i Tudor, lopta je zakačila igrača Juventus i ušla u gol pored zadnje stative gola Tomislava Butine.

Hrvati su se posle toga potpuno uplašili i sledećih 20 minuta igralo se na jedan gol. Ipak, prvak Evrope nije stvorio mnogo prilika, a najbolju je propustio Vilijam Gala u samom finišu. Hrvatska publika, mnogo biučnija od Francuza, u tim trenucima je zahtevala od svojih igrača da zaigraju hrabrije.
Reuters
Drugo poluvreme počelo je potpuno neočekivano. Ni tri minuta nije prošlo, kada je Đovani Roso primio loptu u šesnaestercu, Mikael Silvestr je startovao nespretno, Roso je iskoristio priliku i pao, a Kim Milton Nilsen pokazao na belu tačku (čini se prestrogo). Bartez je pročitao stranu i Milanu Rapaiću, ali je šut hrvatskog napadača bio neodbranjiv – 1:1.

Francuzi su u narednom periodu pokazali da su daleko od nepobedivosti – njihova odbran šuplja je sa svih strana, a definitivno se raspala u 52. minutu, kada je Pršo primio loptu na 12 metara iskosa, ali je Desai promašio ispucavanje. Sjajni Pršo ga je u trenu optrčao (podsetivši na scene sa prvog meča polufinala LŠ između Monaka i Čelsija) i zakucao loptu pod prečku Bartezovog gola.

Usledilo je petnaest minuta zbunjenosti Francuza, koje hrvatski tim nije uspeo da iskoristi da bi ošamućenog protivnika nokautirao. Tada je ponovo na scenu stupio Igor Tudor, koji je veoma loše vratio loptu Butini. Butina je probao da ispuca loptu, Trezege se zatrčao, ali ga lopta pogađa u ruku, koja je bila daleko od tela. Na celom stadionu to su videli svi osim Nilsena. Trezege je osvojio loptu, optrčao Butinu i pogodio praznu mrežu.
Reuters
Francuzi ponovo kreću u napade, dok se Hrvati uzdaju u kontre. Međutim, bolje šanse imao je tim sa Balkana. Petnaest minuta pre kraja na jednu dugu loptu startuju Bartez i Tiram, lopta ispada golmanu iz ruku, ali Galas uspeva da se odupre Pršu. Na drugoj strani Anri pokušava sa 18 metara, ali je Butina bio siguran. Lopta se u jednom trenutku šetala po hrvatskom petercu, ali nije bilo nikog da je ubaci u gol.

Kada su se svi na stadionu spremali za kraj, Hrvati propuštaju šansu utakmice. Ivica Olić sjajno prodire po desnoj strani, ubacuje loptu do Mornara. Ovaj se sjajno okreće sa odbrambenim igračem na leđima, ali sa pet metara neverovatno promašuje.

Taj promašaj mogao bi skupo da košta Hrvatsku. U poslednjem kolu “Vatreni” igraju protiv Engleza, kada moraju da pobede da bi otišli dalje (da je pogodio, Englezima bi trebala pobeda). Francuzi idu dalje, ukoliko ne dožive poraz od Švajcarske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: