Izvor: B92

Svetilište istine na Tajlandu je pravo čudo savremenog sveta. U potpunosti je napravljeno od drveta i to bez i jednog jedinog eksera.

Sagrađeno je pomoću drevnih tehnika drvene gradnje i rezbarenja, ali još nije u potpunosti završeno.

Svetilište je još u izgradnji, koja je počela 1981. godine. Od tada timovi posvećenih i predanih arhitekata i graditelja predano rade kako bi ispunili plan pokretača projekta. Krajnji rok za završetak radova nije određen.

Izgradnju je pokrenuo jedan tajlandski milioner, čija namera je bila da očuva tradiconalnu veštinu gradnje tako što će sagraditi građevinu koja se sada smatra svetilištem, ali u isto vreme i spomenikom kulture i umetničkim delom.

Građevina visoka 115 metara nalazi u Pataji. Njena četvorostrana struktura posvećena je tajlandskoj, kambodžanskoj, kineskoj i indijskoj sakralnoj ikonografiji.

Tim od 250 radnika rezbara i gravera stvorio je mnoštvo prikaza u drvetu, od velikog religijskog i filozofskog značaja.

Iako je pokretač gradnje ovog hrama preminuo i nije bio u prilici da vidi svoju zadužbinu završenu, izgradnja se nastavlja prema njegovim planovima.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.