Izvor: B92

Da li ste ikada ugledali mali crni trougao iznad prozora aviona?

Neobičan simbol koji se nalazi iznad avionskog prozora koriste piloti u hitnim slučajevima.

Većina putnika sedište pored prozora smatra najboljim mestom koje može da se dobije u avionu.

Međutim, prozori nisu namenjeni samo uživanju putnika u prirodnim predelima, već i pilotima.

U slučaju da se nešto dogodi sa krilima letelice - krilcima, aerodinamičkim kočnicama na krilu ili motorima, potrebno je da pilot što pre dođe do prozora i izbliza bolje osmotri situaciju.

Zato iznad prozora sa najboljim pogledom na krilo postoji mali crni trougao.

Pilot, dakle, neće gubiti vreme na otkrivanje najpogodnije pozicije za osmatranje krila, već će se odmah zaputiti ka prozoru sa znakom i time smanjiti šanse za nastanak nesreće.

Ovo mesto u avionu poznato je i kao "sedište Vilijama Šatnera", a ime je dobilo po epizodi "Noćna mora na 6.000 metara" serije "Zona sumraka", u kojoj Šatner, jedan od glavnih likova, na krilu aviona ugleda gremlina. Epizoda je premijerno prikazana 11. oktobra 1963. godine.

Vazduhoplovni inženjer Donald Doerti navodi da osoblje u pojedinim Erbasovim letelicama sa ovog mesta proverava i da li su spušteni točkovi za prizemljenje aviona. To može da se utvrdi na osnovu ploče koja izlazi iz krila pod određenim uglom. Kako se putnici ne bi uznemirili, umesto pilota, to stjuardese proveravaju.

Turistima će možda biti zanimljiva i informacija da se na ovom mestu takođe prave najbolji selfiji sa avionskim krilima u pozadini, piše britanski "Telegraf".

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.