Izvor: B92

Piter Dankan, novinar britanskog “Independenta”, navodi da ratna trauma iz minulih decenija danas motiviše stanovnike Kosova koji su puni energije i fiksirani na sigurnu budućnost. Ono što upada u oči, međutim, je da autor pominje isključivo Kosovare, stanovništvo albanske nacionalnosti, dok o Srbima (Kosovcima) nema pomena.

Foto: borntosnore / Flickr.com

“Upoznao sam čoveka na Blakanu koji je rekao da je, iako je celog života boravio na istom mestu, živeo u četiri različite zemlje. Kada je 1999. godine Nato odlučio da bombarduje Srbiju zbog etničkog čišćenja Albanaca sa Kosova, rođena je nova zemlja. Britanski premijer Toni Bler tada je ohrabrio Nato na delovanje bez rezolucije UN-a, pa ne čudi što je ovaj čovek heroj svakog Kosovara kojeg ćete sresti”, piše Dankan.

U članku, koji je objavljen u rubrici za putovanja, navodi se da danas Kosovom vlada mir, i da je malo je znakova koji ukazuju na to da se na ovom tlu nekada ratovalo – minareti su obnovljeni, a turizam je primarni cilj.

Betonske konstrukcije komunizma su nestale, piše Dankan. U Peći (autor koristi albanski naziv Peja), koju je na hiljade Britanaca posećivalo u periodu bivše Jugoslavije, na ulicama cveta porodični život jer se radnici iz dijaspore leti vraćaju kako bi organizovali svadbena slavlja.

“Grad je okružen planinama i pašnjacima, a nakon dobre šetnje može se uživati u svežoj i ukusnoj hrani. Najviše mi se svidela blago ljuta paprika u kiseloj pavlaci”, navodi Dankan.

U mestu Boge na zapadu Kosova, turistima na raspolaganju stoji skijalište.

“Došao sam prvenstveno da bih pešačio planinama, ali sam otkrio da granice na takvim visinama ne znače ništa – na putu možete “upasti” i u Albaniju ili Crnu Goru. Zvuk šarenih zrikavaca, jezera sa svežom vodom i besplatni sir i med sa obližnjih farmi bili su dovoljni da budem srećan. Dok sam se “davio” u jagodama i borovnicama koje lokalno stanovništvo bere i zatim prodaje na pijaci, mogao sam sa lakoćom da zamislim život članova nekadašnjih lovačko-sakupljačkih zajednica”, objašnjava Dankan i navodi da u ruralnim čoškovima Balkana i dalje preovladava harmočna veza između čoveka i prirode.

U malom gradu Juniku (danas naseljen skoro isključivo Albancima) novinar je spavao u kuli, albanskoj kamenoj kući sa izrezbarenom drvenom tavanicom, a posetu Kosovu je završio usponom na Đeravicu, najviši vrh Kosova. Nada se da će njegova reportaža podstaći mnoge turiste da posete predivno Kosovo.

Povodom ovog teksta, direktor kancelarije za KiM Marko Đurić uputio je pismo uredništvu britanskog "Independenta".

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.