Izvor: B92

Ilha de Queimada Grande ili Ostrvo zmija je jedno od najsmrtonosnijih mesta na svetu.

Nalazi se uz brazilsku obalu otprilike oko 145 kilometara od centra grada Sao Paula. Iako je nanaseljeno, a brazilska vlada sprečava i kažnjava pokušaje pristanka na njegove obale, postoje ljudi koji ne mogu da odole izazovu opasnosti.

1. Zlatna zmija (bothrops insularis) glavna je stanovnica ostrva Ilha de Queimada Grande u brazilskim teritorijalnim vodama. Iako naraste tek do 115 centimetara dužine, jedan njen ugriz može izazvati zastoj rada bubrega, nekrozu mišićnog tkiva, crevno krvarenje i na kraju smrt.

2. Medicinski stručnjaci veruju da se otrov zlatne zmije može iskoristiti u farmaceutske svrhe kao pomoć pri lečenju bolesti srca, krvnih ugrušaka ili čak kao lek protiv raka.

3. Na ostrvu živi od dve do četiri hiljade zmija, otprilike jedna za svaki kvadratni metar, a kako je ostrvo nenaseljeno od 1920. godine, ovi grabežljivci najčešće love ptice. Zlatne zmije su se prilagodile, pa su naučile da puze po drveću kako bi se prikrale pticama koje slete u krošnje drveća.

4. Brazilska vlada kažnjava sve ekspedicije na Ostrvu zmija, a krivolovci koji uspeju neprimećeno da pristanu love zmije i prodaju ih na crnom tržištu za nekoliko hiljada dolara po komadu.

5. Ser Tomas Kavendiš je bio poznati engleski istraživač iz 16. veka koji je svoj plen sa putovanja sakrio negde u blizini brazilske obale kako bi ga zaštitio od progonitelja. Pretpostavlja se da je to učinio upravo na ovom ostrvu i da blago još čeka svog vlasnika.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.