Izvor: Klix.ba

Autor: {"id":255191,"id_news":891635,"name":"","surname":"Klix.ba"}

Crna Gora je zemlja koja se može pohvaliti da ima najveće jezero na Balkanu. Na prostoru između Podgorice i Bara nalazi se Skadarsko jezero, čija se površina prostire na čak 40 hiljada hektara. Ovaj prirodni dragulj, koji ima status nacionalnog parka, osim Crne Gore, pripada i Albaniji.

Foto: Fif' / Flickr.com

Osim lepih plaža na jugu i visokih planina na severu, Crna Gora ima i pet nacionalnih parkova. Jedan od njih je i Skadarsko jezero, najveće jezero na Balkanu i ujedno jedini nacionalni park u kom dominiraju vodeni i močvarni ekosistemi.

Skadarsko jezero ima bogatu istoriju i kulturu o čemu svedoče brojni arheološki lokaliteti, srednjevekovni manastiri i crkve, utvrđenja i narodna arhitektura, kao što su ribarska sela, stari mostovi, mlinovi i bunari. Status nacionalnog parka, ovo jezero dobilo je 1983. godine.

Jezero na kome boravi 281 vrsta ptica

Foto: Frank Vassen / Flickr.com

Svakodnevno, mnogi posetioci obilaze ovaj prirodni dragulj koji pruža idealne uslove za razvoj živog sveta, a posebno za život ptica. Prema podacima NP “Skadarsko jezero”, na jezeru živi, gnezdi se, zimuje ili preseljava 281 vrsta ptica, pa se jezero nalazi se na svetskoj listi vodenih staništa od međunarodnog značaja.

Osim ptica i riba, raznovrstan je biljni svet kako u samom jezeru, tako i u njegovom okruženju, a u letnim mesecima „livade“ lokvanja i vodenog oraška mogu se pružati kilometrima.

Posebna atrakcija za sve posetioce Skadarskog jezera je krstarenje malim brodovima. Turističke agencije, koje sprovode krstarenja, uglavnom su zadovoljne posetom.

“Naša ponuda obuhvata tri sata krstarenja, gde obilazimo stari zatvor na ostrvu, ušće reke Morače, prolazimo pored crnogorske tvrđave Lesendro. Predviđen je termin kada zaustavljamo brod da bi se posetioci kupali u jezeru. Cena je deset evra po osobi”, saopšteno je za Anadoliju iz jedne od agencija u Virpazaru.

Francuzi najčešći posetioci

Foto: Fif' / Flickr.com

Crnogorci kao da najmanje znaju kakav prirodni biser imaju. Gosti ovog nacionalnog parka uglavnom su stranci.

“Najviše nas posećuju Francuzi i Italijani. Naših ljudi ima najmanje”, kažu iz turističke organizacije Bar na pitanje ko su najčešći posetioci Virpazara i Skadarskog jezera.

Da je Francuzima Skadarsko jezero nešto “posebno”, pokazuje podatak da je u jednom krstarenju brodom, od 30 ljudi, čak 27 bilo iz Francuske. Alan i Vil su studenti koji su došli iz Nanta, kako bi obišli ovaj nacionalni park.

“Ovo je predivno. Neverovatno kakvo bogatstvo ima Crna Gora. Za ovo jezero smo saznali preko interneta, i uz pomoć agencija došli smo da ga posetimo. Oduševljeni smo”, kaže Alan.

Tokom letnjih meseci, temperatura vode na Skadarskom jezeru je iznad 27 stepeni, što je itekako primamljivo za kupače. Prosečna dubina jezera je oko pet metara, piše Anadolija.

Foto: Aleksandr Zykov / Flickr.com

Foto: Aleksandr Zykov / Flickr.com

Foto: Aleksandr Zykov / Flickr.com

Foto: Fif' / Flickr.com

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.