Izvor: Izvor: B92, Daily Telegraph

Autor: {"id":247907,"id_news":874693,"name":"","surname":"Izvor: B92, Daily Telegraph"}

Da li je Bangkok zadržao prošlogodišnju šampionsku poziciju ili ga je neko smenio na vrhu? Gde se nalazi francuski magnet za turiste poznatiji kao Pariz i kako se kotira omiljena američka Velika jabuka?

Najnoviji izveštaj “Mastercard Global Destinations Index” otkriva listu deset gradova koji bi, prema predviđanjima, trebalo da budu najposećeniji gradovi u 2014. godini, prenosi Dejli telegraf.

Foto: Simon & His Camera / Flickr.com

10. Seul (očekuje se 8,63 miliona posetilaca)

Prvi, od nekoliko azijskih gradova koji su se našli na listi. Glavni grad Južne Koreje privlači sve veći broj turista.

Foto: mariosp / Flickr.com

9. Hongkong (8,84mil)

Jedan od centara moći, uzbudljivi sudar Istoka i Zapada u futurističkom odelu, predstavlja omiljenu destinaciju ne samo turista iz Azije, već i putnika iz celog sveta.

Foto: HerryLawford / Flickr.com

8. Kuala Lumpur (10,81mil)

Živopisna prestonica Malezije, donedavno je bila poznata po najvišoj zgradi na svetu, ima dovoljno atrakcija i šarmantnih tajni da privuče desetak miliona turista godišnje.

Foto: FullofTravel / Flickr.com

7. Istanbul (11,60mil)

Grad na dva kontinenta. Samo to bi bilo dovoljno Istanbulu da privuče ljubitelje putovanja iz celog sveta. Ali Istanbul predstavlja neverovatan i u svetu jedinstven spoj orjentalne i zapadnoevropske kulture, sa mnogim atrakcijama, istorijskim znamenitostima i najrazličitijim mirisima i ukusima.

Foto: gags9999 / Flickr.com

6. Njujork (11,81mil)

Za mnoge još uvek centar sveta, Njujork je jedini severnoamerički grad koji se našao na ovoj listi. Velika jabuka i dalje čuva svoj šarm jedinstvene betonske džungle.

Foto: jerryfergusonphotography / Flickr.com

5. Dubai (11,95mil)

Nekada ribarsko naselje, a danas jedan od gradova sa najvećom stopom razvoja, Dubai je za mnoge ljubitelje luksuza jedna od omiljenih destinacija.

Foto: arripay / Flickr.com

4. Singapur (12,47mil)

Iako je ranije važio uza usputnu stanicu preko koje se stiže do drugih destinacija, Singapur je pametno iskoristio taj trenutak i razvio svoj turistički potencijal kojim uspešno zadržava putnike namernike.

Foto: Matt @ PEK / Flickr.com

3. Pariz (15,57mil)

Francuski magnet za turiste, mesto sa toliko različitih lica trebalo bi ove godine da privuče više od 15 miliona turista. Iako je Francuska poznata kao jedna od omiljenih turističkih destinacija, Pariz se za sada mora zadovoljiti trećim mestom.

Foto: alfieianni / Flickr.com

2. Bangkok (16,42mil)

Prošlogodišnji šampion ove liste, Bangkok se prema ovogodišnjim predviđanjima nalazi na drugom mestu. Od prve pozicije deli ga “svega” dva miliona putnika.

Foto: MikeBehnken / Flickr.com

1. London (18.69mil)

Debata o najposećenijem gradu na svet trajaće i dalje, a London će morati dobro da se potrudi da sačuva poziciju koju je dobio ovom prilikom. Skoro 19 miliona putnika prokrstariće ove godine britanskom prestonicom, zbog čega se London nalazi na prvom mestu ove liste.

Foto: Lies Thru a Lens  / Flickr.com

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.