Izvor: B92

Veća verzija ogromne žute patke na naduvavanje koja je oduševila mnoge kada je postavljena u vodama Hong Konga, sada će krasiti lučki grad Kelung na Tajvanu, saopštili su zvaničnici.

Predsedavajući gradske skupštine Huang Džing-tai rekao je da je potpisao ugovor sa holandskim umetnikom Florentijnom Hofmanom koji će napraviti 18 metara visoku verziju patke koja će sredinom decembra biti predstavljena i trajno ostati na Tajvanu.

Huang očekuje da će "pačja groznica" uhvatiti Tajvan kao što je to bio slučaj sa Hong Kongom i privući turiste u Kelung koji se graniči sa glavnim gradom, Tajpejom.

Stanovnici Hong Konga sa radošću su dočekali Hofmanovu originalnu 16,5 metara visoku patku, ogromnu repliku patkice za kupanje, kada je dovučena u luku u maju. Prodavnice su bile preplavljene suvenirima u ovliku patke, restorani su nudili posebna jela sa pačetinom a na hiljade posetilaca divilo se ogromnoj figuri u luci, piše AFP.

Tajvanske putne agencije nudile su aranžmane za obilazak žute patke u Hong Kongu a nekoliko kopija pojavilo se u gradovima u Kini.

Od 2007. originalna patka obišla je 13 gradova u devet zemalja od Brazila do Australije a Hofman je rekao da se nada da će ona biti "kataliztor" povezivanja ljudi i umetnosti.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.