Izvor: B92

Nautičko-turistički centar „Porto Montenegro“, koji je izgradio kanadski milijarder Piter Mank, dobija nove objekte. Elitna turistička naselja u okolini grada - na Luštici i u Pržnu

Tivatski turistički korak meri se – miljama. Prvi čovek HTP „Mimoza“ u najmlađem bokeljskom gradu, Marko Petričević, kaže da taj brzi skok u turizam i novo izazovno vreme, pored meštana, uočavaju svi oni koji su do pre nepunu deceniju imali prilike da ovuda prolaze. Tada se govorilo da su Mojkovac i Tivat, iako bitno različiti, gotovo po svemu i prilično udaljeni jedan od drugog, slični u jednom: svi tuda prolaze, a ne svraćaju. A onda se Tivat naglo i mnogo promenio. Naravno, nabolje. Nekadašnje izletište kotorske gospode, potom grad vrednih brodograditelja i pomoraca, izrastao je u respektabilni turistički centar.

Nogu je „povukao“ kanadski milijarder Piter Mank sagradivši ekskluzivni nautičko-turistički centar „Porto Montenegro“ na prostoru nekadašnjeg remontnog zavoda „Arsenal“. I neprestano ga širi i dograđuje. Usidrene luksuzne jahte bogatih i poznatih, koje tokom sezone zauzmu sve vezove, raskošne rezidencijalne vile, bazeni, butici, galerije, restorani, svakodnevno privlače i one sa malo para koji stižu da bi videli „tivatsko čudo“.

Tokom leta dnevno ovim centrom prodefiluje između 7.000 i 10.000 ljudi. A „Porto“ se i dalje gradi i dobija nove sadržaje. U toku je izgradnja luksuznog hotela „Ridžent“, proširuje se marina koja dobija nove vezove, za koji dan startuje gradnja šeste po redu rezidencijalne vile sa poslovnim objektima i luksuznim stanovima.

"Tivat, što je, čini se, pravo rešenje, ima selektivnu ponudu. Pored elitnog „Porta“, tu su naši hoteli, uglavnom sa tri zvezdice, u kojima ima mesta za goste s plićim džepovima. Prvenstveno one koji stižu iz regiona i koji mogu za relativno male pare da borave u Tivtu tokom sezone" kaže za „Novosti“ Petričević.

Reč je o hotelima „Mimoza“ i „Pine“, koji su već otvoreni i „Kameliji“ koja je svoje kapije odškrinula tokom praznika. Tako će, recimo, goste „Kamelije“ polupansion u predsezoni stajati 26, a u špicu 28 evra. Turisti koji letos budu boravili u ovom hotelu imaće poseban „vanpansionski program“. Za njih će „espreso“ stajati samo 70, domaća kafa 50, pivo 90 centi, koka--kola 1,20... Jeftinije nego u najjeftinijim kafićima u unutrašnjosti.

"Na naše cene potencijalni gosti su već reagovali i očekujemo letos 50.000 noćenja, deset odsto više nego lane. A posle sezone krećemo u renoviranje hotela „Pine“ koji se nalazi na samoj gradskoj rivi. Sa šest novih luksuznih apartmana i drugim izmenama u enterijeru, hotel će imati četiri zvezdice" kaže Petričević.

Treći nivo tivatske turističke priče su nova elitna turistička naselja, koja će i te kako obogatiti okolinu grada. I ukupnu turističku ponudu Crne Gore. Na poluostrvu Luštica, na tivatskoj strani, već su u toku radovi iz prve faze velikog naselja „Luštica bej“, koju gradi egipatski „Oraskom“ preko svojih firmi u Švajcarskoj i Crnoj Gori. Biće to raj za turiste, turistički grad sa svim sadržajima od hotela i renta vila do zdravstvenog centra, škola i trgovina, i drugih objekata u koji će biti uloženo više od milijardu evra.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.