Izvor: Miljana Kerèu

Autor: {"id":106247,"id_news":513964,"name":"","surname":"Miljana Ker\u00e8u"}

Iako je počeo skromno Mongol reli danas predstavlja neustrašivu avanturu sa preko 1000 hrabrih učesnika koji kreću u vožnju svake godine.

Svet je postao suviše „nežan". Satelitske mape i GPS su "uništile" čari avanture i istraživanja. Šta ako želite da idete izvan toka? Da radite stvari na "pogrešan" način? I pobegnete iz hermetički zatvorenog sveta u kome živimo? Evo rešenja. I ekipa iz naše zemlje je spremna za izazov. 10 000 milja avanture kroz pustinje, planine u stepe koje se prelaze u kolima koje bi vaša baka koristila za šoping.

U Mongol reliju treba preći 1/3 Zemljine površine u veoma neudobnim vozilima da biste videli šta sve može da se dogodi. I to - potpuno izgubljeni u ogromnoj pustinji, hiljadama milja daleko od civilizacije i automobilom kome zakoni fizike jedva dozvoljavaju kretanje. Poenta je da bude teško. Takođe, Mongol reli ima i svoju huminatarnu misiju pa se na put može krenuti i ambulantnim kolima koja bi ostala kao poklon narodu Mongolije. Ovo želi da uradi i naša ekipa i nadaju se da će u tome uspeti. Naša kuća je tu da ih u tome medijski podrži.

Srđan Dakić, član tima nam kaže da su povukli sve moguće kontakte i nadaju se uspehu.

Poenta relija je pre sve svega da spoznate sebe a potom rutu i zato se ona nikad nije ista za sve. Bila bi to gužva u saobraćaju do Mongolije. Vrlo dosadno. Kakav god problem da iskrsne u toku putovanja, snalazite se sami. U tome i jeste poenta ovog relija, rizična, ekstremna avantura.

Ovako nešto će ove godine iskusiti mladi srpsko-hrvatski tim koji čine Srđan Kovačević iz Zagreba, Tamara Kovačević i Srđan Dakić iz Beograda, Ivan Bereš i Ivan Dervišević iz Novog Sada. Oni 25. jula iz Praga kreću na Mongol-reli, i prvi su sa prostora Balkana koji su se odvažili na takvu avanturu.



Kuda ide naš tim?

Polazak 25. jula 2011. iz Praga. Povratak očekuju 3. septembra, avionom, s obzirom na to da će svoje prevozno sredstvo pokloniti.. 3 pustinje, 5 planinskih masiva, 10.000 milja, potpuni nedostatak puteva. Dakle, odluka je (jednoglasno) pala… Južna ruta: Češka, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Bugarska, Turska, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kazakstan, Rusija, Mongolija. Možda ubace i neke zemlje samo da popune broj (npr. Austrija, Slovenija, Bosna) ili malo "zakomplikuju" (Tadžikistan, Kirgistan – o ovome više kad se bude spomenuo Pamir Highway).

Kažu da su nakorumpiraniji panduri u Azerbejdžanu, a ni Gruzija nije daleko. Uskoro bi trebalo trebalo da instaliraju neku mapu i polako po;nu da planiraju konkretnu rutu i računaju kilometražu.

Ambulatno vozilo tima The Ambeciles sa prošlog relija

Članovi ekipe

Srđan Dakić je programer i bavi se razvojem mobilnih aplikacija a u slobodno vreme gleda kako da ode na road-trip ili svirku. Posebni uspesi i veštine: Prošao je Death Valley Titus Canyon više puta, okrznuo jelena u Koloradu i vratio se živ sa Sonisphere u Pragu. Ispravio felnu čekićem zavejan u sred noći kod Ćićevca. Ubeđen da se dovoljno kvalitetnim selotejpom svaki problem može rešiti. Prati Facebook stranicu Bear Gryllsa za svaki slučaj.

Srđan Kovačević Avanturist-amater sa dobrim genetskim predispozicijama za improvizaciju. Iza sebe ima hiljade kilometara na Gran Turismu. Osposobljen za upravljanje biciklima, motorima, automobilima i plovilima do 15 tona. Odrastao u Osijeku, živi u Zagrebu. Veštine i talenti: dobar za kormanom/volanom i nadaren za jezike; usavršio hvatanje krivine (cestovna vještina); nadaren u traženju hladovine (pustinjska vještina); prigovaračke vještine; konstruktivni kritičar; diplomatske vještine; prirodan talent za ples; zna plivati; od nedavno jede i ribu; amaterski se bavi fotografijom (ima fotoaparat).

Ivan Bereš Završio nove likovne medije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Trenutno je na postdiplomskim studijama za digitalnu umetnost. Na polju umetničke prakse bavi se, videom, zvukom i instalacijom.

Ivan Dervišević U Novom Sadu završio informatiku na Prirodno-matematičkom fakultetu. Trenutno, posle dugog bavljenja računarima, vratio se u Novi Sad i posvetio fotografiji i fotoreportaži, te je nagrađen kao najbolji mladi fotoreporter u regionu na konkursu Betina fotografija godine 2010, tokom angažmana u novosadskom Građanskom Listu.

Tamara Kovačević Diplomirala je i magistrirala bankarstvo i finansije na univerzitetu u Šefildu. Student je ACCA i radi u odeljenju za reviziju u beogradskoj kancelariji jedne od Big4 kompanija. Voli da putuje bez plana i programa.

Kako ćete nabaviti ambulantno vozilo?

"Ako ne sredimo ambulantno vozilo preko sponzora onda idemo na Bubanj potok da vidimo šta možemo da kupimo. Pošto nas ide 4 ili 5, nažalost ili sreću ne idemo Jugom... to ostavljamo nekim avanturistima naredne godine. Sada smo vrlo blizu nabavci jednog ambulantnog vozila, nadam se da će u narednih nedelju-dve da se reši," kaže nam Srđan Dakić

"Praktično sam završio Team Rockrs aplikaciju za Android telefone, za komunikaciju , pošto su tako posetioci sajta/FB u anketi hteli. Pasoši su u UK na viziranju, prve vize su već gotove i to preko agencije iz Londona “Visa Machine” (http://visamachine.theadventurists.com) a mislim da bi ovo iskustvo vađenja viza bilo interesantno čak i kao poseban tekst," dodaje Srđan.

Narednih nedelja očekujemo detalje o "putovanju" i želimo im sreću sa sponzorima i propremama. Za sve informacije, posetite sajt teamrockrs.com i pratite Putovanja na B92.

Humanitarne akcije

Do sada je u trkama sakupljeno oko 1.5 milion funti u dobrotvorne svrhe. Svaki tim doprinosi akciji a to je velika stvar za najsiromašnije stanovnike Mongolije.

Trka 2011- Gde?

Kreće se iz Velike Britanije Gudvud (Goodwood) ili Češke i završava se u Mongoliji.

Kada sve počinje?

Velika Britanija 23 jul. 2011, Češka 25 jul 2011.

Koliko košta?

714 funti po timu (jedna kola ili 2 motocikla i koliko god može da stane ljudi)

Zanimljiva statistika:

Prvo put održana trka 2001.

Najstariji učesnik Mongol relija do sada imao je 74 godin,e 1 mesec i 20 dana, a najmlađi 18 godina, 1 mesec i 2 dana.

Najkorišćenije vozilo je Nissan Micra.

Najveći broj pređenih zemalja jednog tima - 20.

Skopljeno je 2 braka i izgubljeno 7 poslova.

Pređeno 41 539 granica.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.