Izvor: B92

Pamukale je kompleks neobičnih mineralnih izvora u plitkim krečnjačkim bazenima koji se smestio na jugozapadu Turske u blizini grada Danizlija, piše punkufer.hr.

Evo šta morate znati o ovom čudu prirode:

1. Pamukale u direktnom prevodu s turskog označava pamučnu palatu ili dvor od pamuka. Ime je dobio jer njegove bele terase podsećaju na plantaže pamuka koje su česte u Turskoj.

2. Kompleks je dug 2.000 metara, a širok oko 600 metara. Nastao je kao posledica zemljotresa u dolini reke Menderes. Prelivanje mineralne vode i taloženje minerala stvorili su bazene ispunjene čarobnom tečnošću plave boje u kojima je turistima dozvoljeno kupanje.

3. Pamukale uključuje 17 mineralnih izvora čija temperatura varira od 35 do 100 stepeni Celzijusovih. Terasasti bazeni smešteni su jedan ispod drugog, a pružaju se na visini od oko stotinu metara.

4. U drugom veku pre nove ere povrh Pamukalea je bio izgrađen lekoviti grad Hierapolis. Danas su od njega ostali samo ostaci starorimskih građevina, spomenika i hramova.

5. Pamukale je zajedno s Hierapolisom stavljen na Uneskovu listu Svetske baštine 1988. godine.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.