Izvor: 100posto.hr

Travel Channel je napravio vodič za turiste koji dolaze u Hrvatsku po prvi put.

U tekstu “Šta se u Hrvatskoj sme, a šta ne”, objašnjava se da je Hrvatska turistički dragulj s više od 1.200 ostrva, azurnim morem, pitoresknim selima i bogatom istorijom.

Ali, postoje i stvari kojih se treba pridržavati kako bi odmor u ovoj državi bio što prijatniji, smatraju Britanci. Njihovi saveti su:

Izbegavajte vozove

"Hrvatske Železnice će vas lako zbuniti, tako da su autobusi bolji izbor. Najgora situacija je sa železničkom vezom na jugu Jadrana, dok je autobuska mreža odlična.”

Ne dirajte im svece

"Više od 90 odsto Hrvata su katolici i vera igra važnu ulogu u životu stanovništva. Svako mesto ima svog sveca zaštitnika i slavlje koje priređuju na njegov dan. Naročito se poštuje Devica Marija, a s poštovanjem se odnosite i prema crkvama i svetilištima."

Ne spominjite Jugoslaviju i Srbe

"Rat koji je počeo 1991. i kojim je Hrvatska stekla svoju nezavisnost stanovništvo još živo pamti, a Hrvati se naročito ponose svojim patriotizmom. Kroz istoriju su često bili pod tuđom vladavinom - od mađarske, turske, austrijske, italijanske do jugoslovenske, a ako je povežete s Jugoslavijom, lako ćete im ‘stati na živac’. Takođe, dobro je izbegavati poređenja sa Srbima, jer su pojedini ljudi još osetljivi na tu temu."

Lokalci ludo voze

"Dobro je iznajmiti automobil, kako direktno u agencijama, tako i putem internetae. Većina Hrvata vozi automobile s ručnim menjačem, pa ako želite automatik, to morate posebno da naglasite. Lokalci često ludo voze i ne poštuju ograničenja brzine, pa treba biti vrlo oprezan u saobraćaju."

Svakako posetite ostrva

"Ostrva su nešto što ovde svakako vredi posetiti, a najbolji način da dođete do njih je malim brodićima koje možete da iznajmite, ili trajektom ili katamaranom. Pre nego što krenete na put, proverite raspored Jadrolinije i drugih prevoznika jer su pojedine linije vrlo retke."

Slobodno budite u toplesu

"Ako ste u iskušenju da skinete gornji deo bikinija - slobodno! Velik broj kupača na hrvatskim plažama su nudisti, naročito u usamljenim uvalama. Na gradskim plažama takođe možete da se kupate u toplesu, ali pazite gde hodate nagi – to na primer ne činite u Vrbniku na Krku, ili u blizini crkava."

Ne šetajte u podne

"Većina turista će se sjatiti na slavne zidine Dubrovnika tačno u podne, priključujući se masi turista. To baš i nije najpametnije, s obzirom na to da su zidine visoke, kao i temperature koje mogu da izazovu vrtoglavice. Generalno, bolje je istraživati i posećivati znamenitosti u jutarnjim satima, i onda kada nema velikih gužvi."

Pazite na mine

"Iako je većina zemlje razminirana, budite vrlo oprezni ako se krećete šikarama i šumama u unutrašnjosti zemlje, naročito u Slavoniji, Brodsko-posavskoj županiji i u zadarskom zaleđu. Iako su male šanse da naletite na minu, obratite pažnju na zastave s mrtvačkom glavom koja se nalazi u obrnutom precrtanom trouglu."

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.