Izvor: B92

Grčka je ubedljivo najpopularnija destinacija za letovanje među građanima Srbije, pokazuje istraživanje agencije Smart+ Research.

Ipak, skoro je isti procenat građana koji idu u Grčku na letovanje (23,5 odsto) i onih koji ovog leta neće nigde na odmor (23 odsto).

Istraživanje urađeno pre sezone pokazuje da je daleko iza Grčke kao druga omiljena destinacija Crna Gora (7,5 odsto), a odmah iza nje je boravak u nekom od odmarališta u Srbiji (5,6 odsto).

U komšiluk u Hrvatsku ide 2,6 odsto, a više od jednog procenta anketiranih je planiralo put u Španiju (1,8), Italiju i Tursku (1,2).

Egipat i Tunis nisu više toliko popularne destinacije, verovatno i zbog terorizma - 0,8 i 0,6 odsto, a odgovor "negde drugo" dalo je 2,1 odsto anketiranih.

Doduše, treba naglasiti da je u istraživanju agencije Smart+ Research 35,4 odsto ljudi reklo da nije definitivno odlučilo gde će ići ovog leta.

U anketi je bilo moguće davati više odgovora.

Među ostalim postavljenim pitanjima su i ono koji je omiljeni suvenir srpskim turistima, a najčešći odgovor nije bio mnogo maštovit - magnet za frižider 44,4 odsto. Slede privezak za ključ (11,2) i snežna kugla (5,3), dok se 21,4 odsto anketiranih opredelilo za nešto drugo.

Suvenire ne voli nepunih 18 odsto građana Srbije.

Očekivani su bili i odgovori na pitanje da li više volite more ili planinu. More je ubedljivi pobednik sa 53,3 odsto, a planina je tek na 13,7 odsto. Podjednako obe vrste odmora voli 32,1 odsto ljudi, a nijedno ne voli tek 0,9 odsto.

Podaci su dobijeni kao rezultat velikog istraživanja koji je uradila agencija Smart+ Research na reprezentativnom uzorku (prema polu, godinama i regionu) za internet-populaciju na uzorku od 1050 ispitanika.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.