Izvor: B92

Neprocenjivo vrednu skulpturu Venere oštetio je nespretni član osoblja kompanije za dostavu hrane na jednoj korporativnoj zabavi koja se održavala u galeriji Britanskog muzeja.

Član osoblja se savio i pri povratku nazad udario glavom u desnu ruku statue, pri čemu je palac statue otpao.

Portparol muzeja u Londonu rekao je da je slučaj shvaćen ozbiljno, s obzirom na neprocenjivost skulpture, kao i da je polugola skulptura boginje ljubavi sada “potpuno obnovljena“.

Muzej je dugo čuvao ovaj nespretni događaj u tajnosti, sve dok statua nije obnovljena, zato što bi incident pokrenuo brojna pitanja zbog čega muzej izdaje svoju galeriju korporacijama.

StatueaVenere je mermerna kopija grčkog originala. Visoka je oko dva metara i datira iz prvog ili drugog veka nove ere.

Ovo umetničko delo iskopano je u Ostiji u Italiji 1775. godine i kupio ju je engleski kolekcionar Čarls Taunli u Rimu, zbog čega se skultpura zove Taunlijeva Venera.

Njegovi potomci su je 1805. godine prodali Britanskom muzeju, a ovo nije prvi put da je statua oštećena.

Prst na desnoj ruci je bio polomljen pre nego što je Venera stigla u Britanski muzej u 18. veku, a 2012. godine je jedan posetilac slučajno odlomio deo ruke.

Izvor: Daily Mail

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.