Izvor: B92

Supersonični avioni se vraćaju – brojne avio-svemirske kompanije i organizacije širom sveta, uključujući i NASA sada razvijaju tehnologije koje će putnicima opet omogućiti da putuju brže od zvuka. Prvi u novoj generaciji supersoničnih aviona najverovatnije će poleteti posle 2020. godine.

Nakon 27 godina službe, čuveni konkord ‘otišao je u penziju’ 2003. godine zbog žalbi da je suviše bučan. Kao posledica prevelike buke, dozvoljeno je probijanje zvučnog zida samo tokom leta aviona preko okeana, što je znatno smanjilo njegov potencijal i pretvorilo ga u klasičnu letelicu koju su za prekookeanske letove koristile samo dve avio-kompanije – Britiš ervejz i Er Frans.

Tehnologija je, međutim, u poslednjoj deceniji napredovala, tako da je na pomolu nova generacija tihih supersoničnih aviona koji bi u budućnosti mogli da donesu veliki profit kompanijama koje stoje iza ovih projekata.

Kao favoriti, ističu se sledeći modeli:

Aerion AS2

saradnji sa kompanijom “Airbus Group”, aeronautička kompanija Aerion započela je u Nevadi inženjerske radove neophodne za izgradnju modela AS2. Predviđena kao poslovni avion sa kapacitetom od 20 sedišta, ova letelica trebalo bi prvi put da se vine u nebo 2021. godine.

Spike S-512

Prvobitni nacrti za novi supersonični avion kompanije “Spike Aerospace”, za koje je bilo potrebno vreme od dve godine, završeni su ovog leta. Rezultat, model S-512 leteće brzinom od 1,6 maha i prevoziti do 18 putnika u vrlo luksuznom okruženju. Umesto klasičnih zaobljenih stakala, u kabini ovog aviona nalaziće se panoramski ekrani koji će uživo prenositi ono što kamere prikačene na letelicu zabeleže tokom leta. Ukoliko vam razgledanje okoline dosadi, možete pogledati i neki film. Predstavnici kompanije navode da će S-512 postati “neophodnost” za zauzete poslovne ljude koji često putuju.

Lockheed Martin N+2

Ovaj konceptualni dizajn kompanije "Lockheed Martin" rezervisan je za letelicu sa 80 sedišta. Model je već testiran u aero-tunelima, a razvijen je i softer koji omogućava predviđanje nivoa buke supersoničnog praska na osnovu aerodinamičkih karakteristika letelice.

Konkord-2

SAD su u julu ove godine dodelile kompaniji Erbas nagradu za najbolji koncept avionske letelice. Za razliku od svojih ‘konvencionalnih rođaka’, ovaj avion trebalo bi da poleće vertikalnom putanjom, poput svemirske rakete. Sa maksimalnom brzinom od četiri i po maha (dvostruko više od maksimalne brzine konkorda), konkord-2 trebalo bi da pređe razdaljinu od Londona do San Franciska za samo tri sata, vreme koje bi mu otprilike bilo potrebno da preleti i Pacifik.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.