Izvor: punkufer.dnevnik.hr

Marinaleda je ime andaluzijske opštine na jugu Španije, koja se prostire na oko 25 kvadratnih kilometara i svoju slavu zaslužuje neočekivanim prosperitetom i u teškim ekonomskim vremenima.

I dok se nezaposlenost u Španiji povećala na oko 23 posto, a u Andaluziji na 37 posto, u Marinaledi je gotovo nema. Većina populacije od oko 2800 stanovnika udružena je u poljoprivredni kolektiv koji obrađuje zemlju na farmi i proizvodi hranu u opštinskoj fabrici za konzerviranje, što zajedno obuhvata oko 1200 kvadratnih kilometara zemlje uz sam gradić.

Na farmi se proizvodi niz prehrambenih kultura, a najviše pšenica, pasulj, masline, feferoni i brokoli. Svi radnici dobijaju istu platu u iznosu od oko 1200 evra za puno radno vreme.

U opštini tako nema gladi, ali ni beskućništva – opština osigurava besplatno zemljište i materijal za gradnju kuće od oko 90 kvadrata svim zainteresovanima, a oni pak plaćaju opštini mesečni najam od 15 evra po osobi.

Sve važne odluke donose se direktnim demokratskim putem na nedeljnim sastancima kojima u proseku prisustvuje četiristo meštana. Pod geslom 'Utopija za mir' ovom opštinom poslednjih 35 godina upravlja načelnik Huan Manuel Sančeza Gordilja.

Profesor istorije član je Ujedinjene levice u andaluzijskom parlamentu, a u svakodnevnom životu smatra da bi nove generacije trebalo odvratiti od konzumerizma i usmeriti ih prema zajedništvu i solidarnosti.

U Marinaledi nema nezadovoljstva ni kriminala, pa čak nema ni službene policije. Ceni se pošten rad i miran život. Mnogi Španci i stranci žele ovde da žive, o čemu svedoči i dugačka lista čekanja za useljenje.

U videu pogledajte kako izgleda život u Marinaledi.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.