Izvor: B92

Nemiri u Egiptu, naročito posle prošlonedeljne policijske akcije protiv pristalica svrgnutog predsednika Muhameda Mursija, naneli su težak udarac turizmu koji je do sada činio više od 11 odsto bruto-domaćeg proizvoda i donosio skoro 20 odsto deviznog prihoda.

Direktor preduzeća koje upravlja egipatskim aerodromima, Gad el Karim Nasr, rekao je da se od nedelje do utorka broj dolazaka smanjio za više od 40 odsto, u odnosu na isti period prošle sedmice.

U istom periodu, kako je dodao, 13.000 turista, uglavnom iz Nemačke i Italije, napustilo je letovališta na Crvenom moru Šarm el Šejk i Hurgada, dok je samo 3.000 došlo.

Foto: Beta / AP Photo / Manu Brabo

Saveti američke i mnogih evropskih vlada građanima da izbegavaju Egipat, prete da ugroze životni standard jedne osmine Egipćana koji žive od turizma.

Prihodi od turizma upumpali su u egipatsku ekonomiju prošle godine deset milijardi dolara.

Posle televizijskih snimaka poslednjih krvavih nemira u Egiptu, međutim, mnoge evropske turističke agencije otkazale su sve rezervacije do kraja oktobra.

Foto: Beta / AP Photo / Manu Brabo

Ugrožen je čak i dolazak ruskih turista, koji su do sada bili najbrojniji, odnosno činili 14 odsto svih stranih turista u Egiptu.

Doduše, avioni i dalje puni poleću iz Moskve put Egipta, s putnicima koji su već uplatili letovanje, a ne mogu da ih otkažu a da to i ne plate.

Ali Udruženje turoperatera Rusije saopštilo je da je ipak otkazano 30 odsto unapred uplaćenih aranžmana.

Foto: Beta / AP Photo / Manu Brabo

Uprkos izbijanju nasilja, mali broj Rusa, Nemaca, Italijana, Srba i drugih koji su bili u egipatskim letovalištima, odlučio je da skrati boravak i vrati se u domovinu.

S druge strane, turoperateri iz Slovenije, Češke, Danske, Švedske i Norveške vratili su svoje klijente ranije, pre isteka aranžmana, iako su oni tvrdili da je u letovalištima mirno i da ne žele da se prevremeno vrate kući.

Foto: Beta / AP Photo / Manu Brabo

Oni koji se, međutim, odluče da ipak putuju u Egipat uprkos tamošnjoj nestabilnosti, treba da računaju da se restorani i barovi zatvaraju ranije zbog policijskog časa u Kairu i mnogim drugim oblastima, osim Crvenog mora.

Izleti, folklorni nastupi i drugi kulturni događaji su otkazani, dok su muzeji otvoreni samo nekoliko sati dnevno.

Prošle godine Egipat je posetilo 11,5 miliona stranaca, 17 odsto više nego 2011. kada je počela pobuna protiv tadašnje vlasti.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.