Izvor: Novosti.rs/J. Kerbler

Autor: {"id":187869,"id_news":730782,"name":"","surname":"Novosti.rs\/J. Kerbler"}

Na Jadranu očekuju 7.000 turista iz Srbije i plaše se da ih visoke cene teraju. Sa cenama kao na Azurnoj obali, u konkurenciji sa Hrvatskom ni Italija više nije skupa

Ove godine se na Jadranu očekuje dvadesetak odsto više turista nego lane, ali većina se žali na skupoću, pogotovo u špicu sezone. Brojke o dolasku srpskih turista na Jadran daleko su od onih od pre dvadeset i pet godina, tako da će i ovog leta samo oko 7.000 turista letovati od Umaga do Dubrovnika, najčešće u Istri i na ostrvima.

Kada je reč o bezbednosti, stanje je mnogo bolje nego pre, ali ne na svim delovima Jadrana. Gosti iz Srbije mogu da budu mnogo mirniji ako se odluče za Istru i Kvarner nego za zadarsko područje. Bezbedan je odmor u Dubrovniku, Hvaru i Opatiji, ali tamo je i najskuplje. Ta tri bisera hrvatskog turizma podigla su cene kao na Azurnoj obali, pa je gotovo nemoguće naći u sezoni smeštaj ispod sto evra. Ni restorani nisu jeftini, ručak ili večera za dvoje su takođe sto evra, pa u konkurenciji sa Jadranom i Italija više nije skupa.

"Gosti iz Srbije su dobrodošli i šteta što se više ne radi na reklamiranju Jadrana kod komšija", kažu u Turističkoj organizaciji Rovinja.

"Van sezone su cene mnogo povoljnije, a i kada se odmor rezerviše u poslednjem trenutku", napominju iz ove organizacije.

Rovinj sada ima hotele sa pet zvezdica, poput “Lonea” i “Monte Mulinija”, ali je u sezoni noćenje gotovo 300 evra. U staru damu hrvatskog turizma Opatiju, usprkos visokim cenama, gosti iz Srbije često dolaze. Reč je i o onima koji su godinama navikli na ovaj deo Jadrana, ali skupoća je ove godine oterala i mnoge srpske turiste sa Kvarnera, a slično se događa i na Hvaru.

"Hvar je postao top destinacija i cene se formiraju po bogatim gostima", kažu u Turističkoj zajednici Hvara i dodaju: "Ima sve manje hrvatskih turista, pa čak ni Slovenci, koji imaju najviše plate u ovom delu Evrope, više ne dolaze na Hvar".

Za hrvatske turističke radnike sve je veći interes vratiti goste iz Srbije na Jadran, jer se pokazalo da puni kapaciteti u najvišoj sezoni nisu dovoljni za dobre rezultate. Zato je interes privući goste iz regiona van sezone, pa se pripremaju brojni projekti. Na Kvarneru razmišljaju o ponudi za goste iz Srbije koja bi uključivala more i šoping.

"Dok cene divljaju, a to se sada događa, teško da će gosti iz komšiluka dolaziti", upozoravaju turistički zvaničnici.

Ove je godine Jadran skuplji za dvadesetak odsto, negde i više i uskoro će nas zaobilaziti i bogati gosti iz Evrope i Rusije.

Provod u Beogradu

Mladim Hrvatima Beograd je sve zanimljivije odredište zbog noćnih izlazaka i dobre hrane, pa se računa da će već ove jeseni biti povećan dolazak na vikend provod. Masovno se reklamiraju beogradski hoteli, a mladi iz Hrvatske ne žale se na cene.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.