Sreda, 10.07.2013.

08:50

Hrvatsko more skupo komšijama

Izvor: Novosti.rs/J. Kerbler

Hrvatsko more skupo komšijama IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

102 Komentari

Sortiraj po:

nesa

pre 10 godina

Mene I familiju je letovanje u Haniotiju kostalo 1.700? a bili smo u obicnom apartmanu. Kafa 4, pivo 3-6,giros 4, nije bas tako jeftino kao sto mnogi kazu.

MoP

pre 10 godina

Hvar je elita, tu uopće nema usporedbe s drugim destinacijama. Sjećam se da smo se na Hvaru zezali kako ćemo jedan dan salijetati Dankinje, drugi Francuskinje, treći tamnopute Francuskinje itd. :) Al opet, najžešću tulumarku smo napravili kad smo naletili na 7 Makedonaca koji su se skupili sa svih strana svijeta. Pa smo upoznali još Beograđanke, Slovenke, doveli nešto lokalnih cura i Splićanki i napravili najjači tulum koji je Hvar vidio. :)

marko

pre 10 godina

Za te koji su se dole raspitivali o Hvaru, evo jos par preporuka:

Stori Komen – konoba u staroj kamenoj dalmatinskoj kuci, u Malom Grablju (selo u brdima iznad Milne, oko 15 minuta od Hvara). Nezaboravna hrana u nezaboravnom ambijentu

Onda su tu i dva restorana u Milni, simpatican gradic na 10 minuta od Hvara – riblji restoran Fortuna (u malom hotelu na plazi), plus konoba Lambik. Opet odlicna hrana u divnim ambijentima, u Fortuni crni rizoto ili rizoto s gamborima dodje oko 9e, a nude i kompletan meni sa supom, lignjama (ili dagnjama, il neka riba), plus salata, plus palacinke – sve za oko 11e

I jeste, Hula bar je odlicno mesto, uz samo more, dobra mjuza, dobro drustvo, espreso dodje 1,5e a dva deci vina oko 3e

marko

pre 10 godina

za te koji idu na Hvar, evo jos nekoliko izvrsnih mesta:

1. Stori Komin - Malo Grablje (u brdima, 10 minuta od Hvara). Restoran u prekrasnom ambijentu u staroj kamenoj dalmatinskoj kuci. izvrstna hrana

2. Fortuna, Milna (isto oko 10 minuta od Hvara) - uz samo more, odlican riblji restoran, pristojne cene

4. Lambik, Milna - opet stara dalmatinska kuca, odlican ambijent i hrana (npr hobotnica kuvana u vinu, itd)

pedja

pre 10 godina

Proslog avgusta sam bio u Karinu i nikakvih problema nisam imao. Iako smo strcali medju svim onim Zagrepcanima na plazi nije bilo ni jednog prekog pogleda. Potom smo supruga i ja otisli do Zadra gde takodje nije bilo nikakvih problema. Istina, nismo isli kolima ali nikakvog ustrucavanja nije bilo ni jednog momenta iako sam i pitao za neke putokaze i td..nadam se da cu u avgustu ove godine u taj isti Zadar na koncert Olivera Dragojevica..

Bobi

pre 10 godina

Zasto uopste porediti Grcku,Hrvatsku, Crnu Goru....? Pa svi vec odavno znaju sve...od cena do ambijenta, ko sta voli, ko sta moze sebi da priusti, gde se ko dobro oseca...Glupo je toliko prepucavanje sta je lepse i bolje. Licno, smatram Hrvatsku zaista prelepom zemljom, medjutim bili smo u Istri 2004. ,unistise mi auto sa Bg regisarskim tablama, tako da ja tamo na odmor sigurno necu ponovo......

Dubrovčanin

pre 10 godina

(dejan, 11. jul 2013 07:29)

Restoran Lokanda na Peskariji. Domaća kuhinja, riba, jednostavna ali vrlo ukusna jela i po pristupačnim cijenama. Služe ih u posebnim zdjelicama što je posebno simpatično. Riba zagarantiranpo freška i iz Jadrana. Restoran je cjenovno pristupačan svima a moje goste rado uputim tamo i rijetko se kad netko požalio. Tu je još i Mea culpa (pizze i tjestenine) istog vlasnika. Uglavnom na Tripadvisoru se mogu naći restorani s ocjenama gostiju i cjenovnim rasponom.

Od kafića....svi kafići u sporednim ulicama su 3-5 puta jeftiniji nego oni na Stradunu. Takvi kafići pružaju pravu domaću atmosferu. Samo se u takvim kafićima može sresti prave Dubrovčane, naš naglasak, zaje*anciju....a gazda će svakoga gosta počastiti poslije treće ture. Ako želiš malo skuplje ali i atraktivnijke kafiće svakako posjeti caffe bar Buža ispod gradskih zidina. Kupalište je odmah ispod kafića.

Restorani: http://www.tripadvisor.co.uk/RestaurantSearch?geo=295371&q=Dubrovnik%2C+Croatia&cat=&pid=

Kafići: http://www.meetdubrovnik.com/hr/dubrovnik-nocni-zivot-izlasci/lokalni-barovi-capitano-galerie.html

Pubovi: http://www.meetdubrovnik.com/hr/dubrovnik-nocni-zivot-izlasci/pubovi-katie-o-connor-s-irish-pub.html

Diskoteke (bez Revelina koji je iznad svih): http://www.meetdubrovnik.com/hr/dubrovnik-nocni-zivot-izlasci/disco-nocni-klub-fuego-eastwest.html

Jelena

pre 10 godina

u mestu Veli Lošinj, malo mesto na ostrvu Cres. - Veli Losinj je na Losinju (kao sto mu i ime kaze), a ne na Cresu.
Zanima me odakle vam podatak o 12.000.000 posetilaca, kad na svim izvorima pise da se ove godine predvidja porast od 5% u odnosu na proslu godinu i da se ocekuje 7.000.000 gostiju?
Lepa je hrvatska obala (uz svoje nedostatke, kao i sve druge), bas kao i ceo Mediteran, za one koji uporedjuju Hvar i Halkidiku, Halkidika je prirodno jedan od najlepsih delova Mediterana, u Hrvatskoj je tesko (da kazem nemoguce) naci slicno podrucje, recimo da su delovi Sardinije i Korzike na tom nivou. Ali, na Halkidiki nema grada Hvara i drugih hvarskih gradova, jer nije urbanizova, i ukupan utisak smanjuje vrsta turista. Na zalsot, Grci sujedan od najlepsih delova svoje zemlje prepustili najmanje profitabilnoj vrsti turizma (Srbi, Makedonci, Bugari, Rumuni koji sve nose od kuce).

tiki

pre 10 godina

Zato moj prijatelj srbin dode svako ljeto kod nas sa zenom i kaze mi pusti ti ove nase srbijance nece oni priznat ali nema ljepseg mora na svijetu od vaseg, tako da tu kad rasipate neke gradove grcke po portalima i dalje nemozete sebe slagat, kakva grcka brate mili..
(Ante Matic, 11. jul 2013 04:26)

Da znam. Znam gomilu takvih koji vec cetvrt veka letuju u Crnoj Gori, a nisu se makli nigde iz Srbije/SFRJ. Kada se malo zainteresujes shvatis da ne govore ni jedan strani jezik i da im je sporazumevanje najveca barijera, pa zato i letuju tamo gde jezik razumeju. Pozdravi svog prijatelja Srbina i reci mu da plaza moze da bude i pescana.

shoot

pre 10 godina

Procitajte komentare u Vecernjem Listu i bice vam jasno zasto za mene nema mesta na njihovom moru. Dovoljno mi je da znam sta mi neko misli pa da odlucim da ne idem tamo. A ne misle nam nista lepo!

davor

pre 10 godina

ciste gluposti - na Hvaru u daleko najeksluzvnijim, najsklupljim restoranima, u tom najeskupljem gradu u Hrvatskoj, gdje Beyonce sigurno vecera, cete platiit za biftek 15 evra - pa sad mi recite kako je to jednako cijeni od 100 evra za dvoje

A ako hocete platit daleko manje no Beyoncee, onda ima i hrpa takvih restorana cak i u Hvaru, da ne spominjemo i cijelo ostalo hrvatsko more

davor

pre 10 godina

Netko je upitao za cijene na Hvaru. Pa prvo grad Hvar je medju najskupljima u Hrvatskoj, dosta skuplji od Jelse. Starog Grada ili Sucuraja, koji su svi takodjer na Hvaru. Ali evo sto se tice restorana - kao super-ekstra-najluksuzniji-van kategorije i najbolji restoran u gradu Hvaru si mozete pogledati na netu jelovnik restorana Dalmatino na Hvaru – njoki sa razno raznim stvarim oko 10e, a kila Orade na zaru oko 45e (1 kuna = 7,5e)

Onda ima i puno jeftinijih, al tokodjer odlicnih restorana, ko Konoba Menego sa razno raznim dalmatinskim specijalitetima, ili FOR bistro gdje vas kila lignji na zaru, to jest vise no dovoljno za 4 osobe, kosta oko 20e, a pola kile dagnji oko 6 evra (jelovnici Konobe Menego i FOR Bistroa su takodjer na netu)

A za zalazak sunca idite u Hula Hula bar na Hvaru

Za cijene apartmana guglajte si apartmani i Hvar na netu

meskalin

pre 10 godina

Svi se love za skupocu opatije, pa opatija je najruznije mjesto na jadranu i jedino sta ti nudi je nocni zivot i kasina.

Isto tako za pare koje das za apartman u hrvatskoj dodje te isto koda si isao u grcku.

Da neko ce rec mozes si mislit, ali u grckoj (sjeverna grcka), u 70% apartmana nema rucnika, wc papira, hemije za pranje sudova, spuzvice za pranje, ma covjece nema ni vise od jedne serpe od 2 litre u apartmanu za 2 osobe, ako dobijes tavicu si sretan covjek a dzezvu za kuhat kafu je ravno znanstvenoj fantastici.

Onda ono grcko preseravanje o bacanju papira u kesu a ne u wc nakon "dumpa" (to ima samo u africi jos).

U hrvatskoj to sve se racuna kao normalna usluga + kompletno opremljena kuhinja.

Nije da pljujem po grckoj ali neki koda nisu nikad bili u hrvatskoj a usporedjuju je sa grckom i jos pricaju gluposti.

U istri cak te domacin pita koje programe hoces i tako ti i ubaci satelitsku karticu, dok u grckoj imas RTS digital na kojem i da hoces nesto pogledat nemozes.

pametnom dosta.

Prije nego pocnete pljuvat zbilja dodjite do hrvatske pa onda sudite o razlici, ako ne zelite doc nemojte, vas novac, vase pravo, vase letovanje.

I nemojte usporedjivat azurnu obalu sa dubrovnikom, to su dva razlicita sveta, nicu, kan i takve gradove usporedjivat sa dubrovnikom je svetogrdje.

Istina dubrovnik je bezobrazno skup ali isto tako dubrovnik nije grad u koji se ide svake godine nego 1-3 puta u zivotu isto kao monte karlo.

Mr. Realno

pre 10 godina

Delim deo svog iskustva sa letovanja od pre 2 godine u mestu Veli Lošinj, malo mesto na ostrvu Cres.
Ljudi su bili preljubazni, čak su me dva puta vozili dzabe taksista i vozač autobusa kada su čuli akcenat, jer oni imaju rodbinu u Srbiji. Fino sam prolazio i u picerijama, kaficima, restoranima, uvek su bili kulturni i fini a cene su bile uglavnom manje nego u Crnog Gori. Svuda ima reciklažnih kontejnera i oduševljavalo me je koliko je sve čisto.
E sada ono negativno.
Nema organizovanih izleta i obilazaka osim do ostrva Pag gde su žurke i to košta da ti uši otpadnu.
Suveniri su preskupi pa je mali peškir za ruke sa motivima mora bio neverovatnih 40€.
1 zaron sa opremom kluba je čitavih 100€, dok se u Crnoj Gori ili Turskoj može ceo ronilački kurs skoro odraditi za te pare.
Krevet u privatnom smeštaju je bio od 25€ pa na više, te su se i oni čudili kada bih im rekao da sam u C.G. noćio u apartmanu sa klimom za svega 8€.
Na ostrvu su skoro svuda stene oštre kao žilet na ulasku u vodu i plaža peščanih gotovo i da nema, te preporučujem silikonske papuče onima koji se zapute tamo.
Eto toliko od mene....

ALEKSANDAR-Makedonac

pre 10 godina

Postovani,

Kratko i jasno.Proputovao sam celog sveta-osim Australije,bio na skoro svih poznatih mestima u Grckoj,Turskoj,Egipat ali Hrvatska-DUBROVNIK je nesto najlepse predivno...I upamtite bez suvisnih komentara : nije za svakoga.Nemojte pisati nekih negativnih zlonamernih komentara to sto je lijepo je i BOGU drago...I kako sam napisao nije za svakoga ! Za ostalih prikolicama i vikendicama u Grckoj...Pozz do Hrvatske

Ante Matic

pre 10 godina

Zato moj prijatelj srbin dode svako ljeto kod nas sa zenom i kaze mi pusti ti ove nase srbijance nece oni priznat ali nema ljepseg mora na svijetu od vaseg, tako da tu kad rasipate neke gradove grcke po portalima i dalje nemozete sebe slagat, kakva grcka brate mili..

zlatiborac

pre 10 godina

Hrvatska je raspadom Jugoslavije Srbiji ucinila veliku uslugu. Prvo domovina se konacno zove Srbija, drugo silom prilika su naterali Srbe da otkriju blagodeti Grcke, Turske, Egipta, Spanije i da se na Hrvatsko more vise nikada ne vrate. Samo smo mi dovoljno naivni da izneverimo pradedove i da zemlju Srbiju sa vekovnom istorijom zamenimo imenom Jugoslavija i da u neku ruku tu istoriju potremo ispod tepiha zarad bratstva i jedinstva. Hrvati zbogom. Sto se nas tice komsije ste kao i Bugari, Rumuni, Madjari, Makedonci i nista vise ili manje od toga. Postoji jedan dobar trend u Srbiji koji primecujem zadnjih godina. Pomen Hrvatske vise nikome ne izaziva emocije, cak se i u sportu Hrvati sve manje spominju kao veliki protivnici. Srbi su konacno poceli da gledaju Hrvatsku, Sloveniju, Crnu Goru ... kao bilo koju drugu zemlju i samo kao susede. Vi sa B92 pisite vise o destinacijama koje stvarno interesuju Srbe, pre svega tu mislim na Grcku. More, Istorija, hrana, kamp, hoteli, moteli, hosteli, transport, zabavni programi. Srbi su zeljni neceg novog, kulturnijeg, zabavnijeg, iskrenijeg od onog sto nude bivse jugoslovenske republike. Njima sve najbolje, zbogom i nikad vise.

zg

pre 10 godina

Neznam gdje to i sta treba u hr jest za veceru da kosta 100€ cak se i u Dubrovniku moze pojest piza za 10€ sto je inace skuplje nego u ostatku hr a u ovom clanku govorite o dubrovniku hvaru i opatiji i to o luksuznim hotelima gdje je normalno da budu takve cjene pa i u zagrebu u hotelu esplanada kava kosta 5€ a u normalnom kaficu 1€. Sta mislite kako bi mi ljetovali sami kod sebe da su takve cjene? A sto se tice cjena u trgovinama jeftinije je nego u beogradu

toliko o tome

pre 10 godina

"Turisti koji su vidjeli svijeta dodju jednom,ali se bas nesto i ne vracaju.
(kondor, 10. jul 2013 17:58)"

Bill Gates je sigurno vidio svijeta i ima para da ide di god oce pa eno ga zadnje 4 godine svako lito u Skradinu. Cak je i dao neke pare za razminiranje tog kraja.

Zg

pre 10 godina

Prije svega, brojka od 7000 turista iz Srbije sigurno nije točna! Bio sam za prvi maj u Istri, malo se vozao okolo, i moglo se vidjeti jako puno srpskih registracija. Na parkingu u Rovinju sam prošao pored bar 20 takvih. I što je upadljivo, jako dobri auti. Mislim da ljudi dolaze puno više individualno nego preko agencija. Hoteli koji se spominju su jedni od najskupljih na Jadranu i ne mogu biti mjerilo cijena generalno. Kad smo kod toga, bio sam poslom u BG i soba u Hyattu je bila preko 200 Eur...

Beauty :)

pre 10 godina

Interesuju me cene na Hvaru... Ko je bio :) dolazimo bez ikakvih predrasuda na druzenje i provod. Zanima me da usplaniram koliko mi novca treba otprilike ( apartman vec rezervisan) , znaci pice, kokteli , rucak na "normalnim" mestima. Ne lux .;)

Mauro

pre 10 godina

Komentar za Petra koji je bio u Puli: naša se gradska infrastruktura mijenja i za to se troše enormne svote. No, ne zbog toga da bi se zagorčavao život turistima, nego da bi se riješila prometna infrastruktura, da bi gužbe u gadu boil manje i da bi se gosti bolje osjećali i provodili. Znam da nije ugodno čekati pola sata na ulaz u grad, ali ako netko želi vidjeti arenu, spomenik kakav se može vidjeti na još 5-6 mjesta u cijelom svijetu, pretportavljam da je malo dobre volje i strpljenja preduvjet. Cijene NISU posrasle. Ako imaš problema sa smještajem, slobodno mi se javi na privatni mail, rado ću ga pustiti, ali te uvjeravam da ćeš za svoju obitelj naći izvrstan apratamn za 40 eura dnevnoo....U krajnjem slučaju, sve što se gradi i obnavlja, znak je da se u infrastrukturu ulaže i vjerujem da je svakom dobronamjernom gostu jasno da je bolje produžiti obnovu nekog komada ceste od 200 m da bi se sačuvali starorimski mozaici kojih je kod nas toliko da je dovoljno kopati bilo gdje po gradu da bi se na njih naišlo. Meni doalze dragi gosti iz Srbije, od kojih sam s mnogima već i prijatelj i mogu reći da je svatko tko tvrdi da su cijene porasle do urnebesnih razmjera ili misli da je Pula postala neki raj za mega-bogataše, u najmenju ruku krivo informiran ili zlonamjeran. Dajem ruku da se ljetovanje u Puli definitivno može ostvariti s 20-30 eura na dan po osobi, uključujući smještaj, a ti ako ne vjeurješ, slobodno se javi, rado ću pustiti e-mail adresu i razuvjeriti te.
Mauro, Pula

Negde na Stradunu

pre 10 godina

Samo da potvrdim: i ja sam svojim ocima gledao da se u Duborvniku sladoled prodaje jeftinije domacima, odnosno Dubrovcanima nego ostalima. Kaze se nesto na foru: ja cu dve kugle one nase - i dobije se ista kugla za upola ili cak i vise manje para. To je, po meni, teska sramota, za turizam celog tog grada.

Davor

pre 10 godina

Treba razumeti i Hrvatske hotelijere i rentijere.U hrvatskoj je jako kratka sezona.Juli,avgust i kraj.More je van ova dva meseca hladno.Dok Grci lako razvuku i spustaju cene smestaja jec im je sezona skoro 6 meseci tj. tri puta duza od Hrvatske sezone.Idite u Hrvatsku u Junu ili septembru i procicete jako jeftin,ja sam nasao smestaj za 20 eura po cetvorokrevetnom apartmanu ali nazalos jedva da smo se i okupali jer je drugom polovinom juna more bilo 21-22 stepena.Cene hrane u velikim lancima i megamarketima su iste ili jeftinije nego kod nas.

Nikola Epikurovic Veseli

pre 10 godina

Zadnja vest :

Grčka tokom leta očekuje čak 17 miliona turista, to je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija za Nemce, Britance, Ruse, Čehe, Poljake i Holanđane.

Dubrovčanin

pre 10 godina

Skandalozno je sto recimo u Dubrovniku u kaficima, resotranima i pekarima postoje duple cene "za domace" i "ostale"
(Proputovanje, 10. jul 2013 20:11)

U ovu LAŽ ni ti sam ne vjeruješ ali eto, da malo zakuvaš.

Nikola HelenoBugarofil

pre 10 godina

A strah i gorcina koju osetite kada vem probuse gumu ili vas prezrivo pogledaju u radnji APSOLUTNO potire sav spokoj koji vam letovanje inace pruza. I da se to ne desi, sama pomisao da se to desava/desavalo, deluje odvracajuce.
(Sto 1 lud pokvari, 100 pametnih ne ispravi, 10. jul 2013 19:26)

Kao sto vidis ova Srbija je nepresusni izvor idiota i mazohista. Ipak se je naslo 7000 debila da ode na "odmor" u Hrvatistan. Srecan sam i presrecan za svaku probusenu gumu,izgreban auto,samarenje zbog ekavice,poprekog i prezrivog gledanja...mozda ce cak i primitivni Srbi,rodjene zrtve,prodane duse bez casti,ponosa i pamcenja kad tad da shvate da svoj novac treba negde drugde da trose.

marko

pre 10 godina

usporedjivat Halkidike sa Dubrovnikom i Hvarom je bezsmisleno, jer to su vrhunske hrvatske destinacije. Umesto toga idite na Rodos ili Mikonos, pa cete videti sto cete platite (a ko sto su neki napisali, mozete letovati i za relativno umerene cene cak i Dubrovniku i na Hvru)

Svako moze proveriti cene u Hrvatskoj u apratmanima na sajtovima kao o Apartmanija.hr i mnogim drugima, ima siroka ponuda, sa pristonjim cenama. Mi volimo da odsednemo u apartmanima, jer tako upozanamo lokalne ljude, i uvek smo doziveli srdacno gostoprimstvo, stekli lepa prijateljstva,

Hrana u radnjama otprilike isto ko u Beogradu, a sto se tice restorana i tih se nadje po povoljnoj ceni. Npr u Voloskom, slikovit ribarski gradic pored Opatije, mozete jedete u vrhunskim restoranima kao Plavi podrum, Le Mandrac, i drugi, poznati ne samo u celoj Hrvatskoj, vec i u Evropi, koji jesu skupi. Ali cete u tom istom gradu naci i fantasticne restorane kao "Mala Krcma Skalinada", sa odlicnom hranom, koju drzi vrlo simpaticni mladi bracni par, tu okupljaju lokalne umetnike i muzicare, a glavna jela su im 5-6 evra

Isto tako ako ste u Opatiji, mozete svratiti u Kavanu Wagner, u hotelu Milenij, sa pet zvezdica. Tu cete na prekrasnoj terasi sa pogledom na more i ostrvo Cres jesti izvrstne kolace i sladoled, te piti kafu za istu ili cak manju cenu nego u nekoj prosecnoj kafani usred Beograd

dejan

pre 10 godina

Idemo ovog leta u Split i Zadar, kolima. Nakon 20+ godina. Namerno hoću da vidim da li smo i dalje "u regionu" divljaci ili ponovo počinjemo da ličimo na ljude. A ovaj gospodin koji favorizuje Kvarner nije bio u iznošenju baš fer prema kolegama iz Dalmacije. No, njihova stvar.
(Bob, 10. jul 2013 09:25)

Povedi sa sobom Ber Grilsa i Cak Norisa i eto ti ekipe za avanturu ! Sretno od mene!
(jovanSRB, 10. jul 2013 12:40)
=================

bio pre par godina clanak u B92 o tipu iz Srbije koji se s velikom srpskom zastavom i dvoglavim orlom na haubi kola provozao od Istre do Dubrovinka, i onda opet nazad preko Splita i Zagreba. Svugde parkirao na javnim parkinzima, niko mu kola nije ni dotakao, a usput upoznao i ljude. Cini mi se da rece da ga nedgde kod Zadra policiija zaustavila da mu kaze da mu jedan zmigavac pozadi ne radi, rekli mu da mu nece napisat kaznu, al nek to popravi, lepo se pozdravili, i otisli svojim putem

Oni Hrvati na EP u Novom Sadu prosle godine nisu ni izbliza tako prosli

Proputovanje

pre 10 godina

Vidim da je ovde dosta ljudi ostavilo kao neki svoj utisak, pa evo i ja nekoliko utisaka da podelim. Bio sam vise puta u Hrvatskoj u poslednjih nekoliko godina. Ovako, kada bi se pravili da niko od nas nista ne zna o Istocnom Jadranu, mislim da je pravo da se kaze ovo: za odmor u Istri ne bi dao nikakve pare, zato sto je more grozno, i kome je stalo do lepog plavog mora, lepih plaza itd. treba da letuje juznije od Splita: Makarska, Dubrovnik, ostrva. Sto se tice usluge: postoji izvestan deo superfensi restorana i drugih mesta za izslaske gde su i cene, naravno, vrlo visoke. Ali ako gledamo neki prosek, gde idu normalni gradjani sa porodicama, onda upada u oci da su retorani mnogo bolje uredjeni npr. u Crnoj Gori nego u Hrvatskoj, gde ima jos vrlo mnogo jugoslovenske infrastrukture. Skandalozno je sto recimo u Dubrovniku u kaficima, resotranima i pekarima postoje duple cene "za domace" i "ostale", tako da jedna kugla sladoleda moze na istom mestu da kosta i do tri puta vise u zavisnosti ko je kupuje. Sto se tice bezbednosti, mogu ovi komentatori ovde da pisu sta hoce: sigurno ce biti vrlo redak slucaj da ce doci do fizicke neprijatnosti, ali razna sitna ponizenja su svakodnevnica: vise puta mi se dogodilo da ljudi prekinu razgovor samo zato sto sam iz Beograda, cest je i slucaj da kelnerica kaze da ne zna sta je "kisela voda" i da ima samo "mineralnu", iako joj ne smeta da za drugim stolom prima narudbzine na engleskom, nemackom itd.

davor

pre 10 godina

Ove brojke od 7000 gostiju iz Srbije nisu ni priblizno tocne. Prije par godina ovdje u hrvatskim casopisima, koji pomno prate turizam, su pisali da je bilo blizu 100.000 gostiju iz Srbije, te da su ostvarili preko pola miljuna nocenja.

Znam da ima preko cijele godine svaki dan vozi direktan autobus Beograd-Split, a ljeti vozi i Niš Ekspres na liniji Niš-Split, te busevi iz Subotice i Novog Sada. A prosle godine su uveli i avionsku vezu Beograd-Split, to jest pored prijasnjih Beograd-Pula i Beograd-Dubrovnik

prolaznik

pre 10 godina

U Hrvatskoj mozete naci i smestaj i za 50e po apartmanu u vrhu sezone, cak i na Hvaru a na nekim drugim lokacijama za cak i manje. Restorane (konobe) mozete da nadjete i da rucate po pristojnim cenama.
Problem sa Hrvatskom je kada zelite da rezervisete smestaj preko interneta, cene istih apartmana se razlikuju na ralicitim sajtovima,a i dosta su nerealne cene za ono sto nude. Tesko se pronalaze i sajtovi za bukiranje smestaja.
Sledeci problem je ukoliko idete na ostrva preskupi trajekti i cene u sezoni se razlikuju za lokalno stanovnistvo i nas turiste.
Zatim ukoliko ne idete kolima skup i neorganizovan prevoz autobusom do manjih mesta. Pritom u Dalmaciji cesto mozete da naletite na letnje radno vreme, kada je osoblje vise nego na pauzi nego sto radi.
I kada sve ovo sumirate, letovanje u Hrvatskoj ispadne dosta skuplje nego letovanje u Grckoj avionom, gde je infrastruktura mnogo bolja.
Nadam se da ce ulaskom u EU se i situacija popravitii da ce postati mnogo konkurentniji u onome sto nude, jer su se dosta precenili

Sto 1 lud pokvari, 100 pametnih ne ispravi

pre 10 godina

Salzem se sa prvim komentarom - nije vazno da li je skupo ili ne, i ovakva jadna Srbija ima sveta koji ce da letuje i za 5kE i za 10x manje. A i sasvim sam siguran da je 100E za veceru u HR izuzetak a ne pravilo. Zapravo je kljucni podatak u clanku da ce 7000 ljudi iz SRB da ode u HR na letovanje. To je na nivou statisticke greske koliko je malo - manje od 2000 porodica, 10-ak solitera na NBGD, 35 aviona, 140 buseva, racunajte kako hocete...
Radi se o tome da se ljudi plase da idu tamo i to je iz ovih brojki belodano. Ako ne racunamo politiku, estradu i snobove (pleonazam, znam), ljudi odavde ne traze elitna letovalista nego mir i 10-ak dana spokoja za sebe i porodicu i da sa zadovoljstvom potrose tesko steceni novac. A strah i gorcina koju osetite kada vem probuse gumu ili vas prezrivo pogledaju u radnji APSOLUTNO potire sav spokoj koji vam letovanje inace pruza. I da se to ne desi, sama pomisao da se to desava/desavalo, deluje odvracajuce.
Da pojasnim, mene HR nece videti, kao ni GR, ES, IT, FR, CG, ET, TR... jer ne idem na letovanja - ali to sam samo ja... I apsolutno verujem da su turisticki radnici u HR sasvim OK i gostoljubivi, kao i vecina Hrvata. Ali koliko god politicke elite pokusavale da ubede u suprotno (makar i iz dobrih namera), brojka od 7000 (ako je tacna) JASNO govori da ljudi odavde tamo ne zele da idu, a cene su samo los izgovor i deluju kao ona izvinjenja posle neuspeha u sexu. Dugo vremena ce jos proci dok se ovo ne ispravi.

Hrvat

pre 10 godina

....brojka od 7000 (ako je tacna)....
(Sto 1 lud pokvari, 100 pametnih ne ispravi, 10. jul 2013 19:26)

U to ne vjeruje ni autor članka. Pa samo je u Dubrovniku u prvih pet mjeseci 2013. boravilo 1000 turista iz Srbije.

Preklani je u Hrvatskoj ljetovalo oko 100000 turista iz Srbije. Ove godine se očekuje podjednak broj.

http://www.dubrovniknet.hr/novost.php?id=24308#.Ud2fy6zcO8A

http://www.jutarnji.hr/vise-od-100-tisuca-turista-iz-srbije-na-hrvatskoj-ce-obali-ostaviti-oko-50-milijuna-eura/965828/

nebojsa

pre 10 godina

Samo mala digresija,na neke cene itd itd.
Moram prvo podsetiti da je i naša Srbija,skupa zemlja i za hranu i za smeštaj,tako da ima logike da to bude i Jadranska obala,kojoj po meni nema premca...Ja na Braču plaćam jako dobar smeštaj,bio je to prošle god apartman na 2 nivoa za 65 eura,a u Opatiji neki recimo solidan smeštaj sam plaćao 55..Kafa mi je u Opatiji prevedeno oko 110 dinara,ali čujem da po nekim Bg kafićima nije mnogo manje,a to je opet manje od Grčke,gde kafa ide od 1,5 do 2 eura.Ide leto,treba da smo svi,veseli,neka ide svako gde može,i gde mu se sviđa,ne mora se svaka letnja priča pretvarati u bojno polje!!!Ovi tekstovi bi trebalo da nam svima posluže da dobijemo korisne info,za neka mesta,na moru itd itd.
Nebojša

nik_titanik

pre 10 godina

nakon par procitanih "preporucenih" komentara mogu rec da vec dugo nisam vidio ovako "normalne" i objektivne komentare, bas lijepo. ja sam iz hrvatske, imam 23 godine, i mislim da je hrvatska obala sa svojom kombinacijom prirodnih ljepota i povijesne baštine i kulture stvarno jedna od najljepših na svijetu, ali naravno svatko ima svoje misljenje, i neka svatko ide tamo gdje zeli, i najvaznije gdje se osjeca najugodnije. potpuno su mi jasni oni srbi kojima se ne ide u hrvatsku, isto kao i oni koji dolaze i prekrasno im je. premalo vremena je prošlo, i naravno da se mogu dogoditi neugodnosti, isto kao sto su se i meni dogodile neke u beogradu pa ne znaci da se vise nikad nisam vratio, dapace, znam zasto volim doc u beograd, i zato cu i dolazit, a glupih ljudi ima svugdje. i 60 godina nakon drugog svjestkog rata englez i njemac se potuku kad se pijani zakače na španjolskoj obali. vazno je da se na prijateljstvima koje grade srbi koji dolaze u hravtsku, i hrvati koji dolaze u srbiju, postepeno gradi, ako ne prijateljstvo, onda bar tolerancija na razini nasa dva naroda. zelim svima ugodne ljetne praznike gdje god da idu!

kondor

pre 10 godina

Jeftinije je provesti 15 dana u Vegasu,nego 15 dana u Opatiji.Bez sale,Hrvatska jeste skupa,bio svuda,vidio i znam sta pricam.A da im je more najljepse...?Jeste lijepo,ali najljepse sigurno nije.Porediti sa Grckom ili Turskom je suludo,a oni se trpaju u taj kos.Pokusavaju biti turisticka alternativa Grckoj,narocito za nizu njemacku srednju klasu.Turisti koji su vidjeli svijeta dodju jednom,ali se bas nesto i ne vracaju.

halo

pre 10 godina

jao pa tko vas jera da dolazite! Srba u Hrvatsku dođe oko 7000,i to je ništa na spram ovih 12.000.000
-i Hrvatska se okrenula kvalitetnom a ne masovnom turizmu,tj. cjene su možda veće ali dolaze ove budže iz bogatih zemalja!
i mislim da je to donekle i predrasuda,jer je samo Dubrovnik drastično skup a ostala mjesta manje i skoro svatko si može to priuštiti,,,ako ne želite HR imate BiH i CG,pa sretno! nitko vas ni ne tjera u HR
I samo da dodam da su Srbi više viđeni u Istri nego u Dalmaciji

Andrej

pre 10 godina

Haha, brže-bolje hrvatski mediji su odmah preneli kako srpski mediji odvraćaju turiste iz Srbije da letuju kod njih, na sve moguće načine... Oni se nikada neće promeniti, njihovi mediji nikad neće prestati trovati svoj narod, hraneći njihovu svakako već veliku mržnju prema Srbima. Zamolio bih ovdašnje ''Beograđane'', ''Novosađane'', ''YU-forever-e'', da pročitaju malo na njihovim sajtovima o tome koliko ste poželjni. Ja lično znam par osoba koje tamo letuju (moja drugarica kojoj je majka Hrvatica iz Šibenika, pa dole ide svake godine, jedan drug, kome je majka iz Zadra, i znam još 2-3 ljudi koji imaju neku imovinu dole). A ovi što upoređuju Hrvatsku sa Grčkom, jednom od najlepših zemalja na svetu, neću ni da komentarišem... Samo ću reći:Zakintos, Mikonos i Rodos.

pera

pre 10 godina

@dusan
poredis jabuke i kruske.
hvar i thassos.....

bio sam na jednom i drugom ostrvu, ali hvar je za 3 klase iznad thassos!

grcka je prelepa zemlja, ali thassos je jedno od najdosadnije ostrvo.

jedino sto valja je plaza makrijamos

krle

pre 10 godina

Voleo bih da odem u Hrvatsku, nisam tamo letovao od početka 90-ih, ali jednostavno finansije mi ne dozvoljavaju. Ove godine sam letovao sa porodicom (žena i 2 deteta)u Grčkoj, u odličnom hotelu sa 4 zvezdice sa polupansionom, sa svim pratećim uslugama (bazen, animacija, mini golf, spa...) i platio sam ukupno 800 evra (doduše, sa agencijskim popustima). U Hrvatskoj bih za sličan hotel morao da izdvojim preko 2000 evra! Svake godine gledam ponude, nadajući se nekim popustima u Hrvatskoj, ali ne vredi, sve su skuplji.

Igor

pre 10 godina

@(avanturista, 10. jul 2013 15:32)

40 € u francuskoj ?? neznam stvarno gde si bio za te pare ali sigurno nisi bio na malo boljim francuskim destinacijama koje su krvavo skupe !! ja sam roden i zivim u monpelie ( Montpellier) na jugu francuske i znam u prste celi deo juzne francuske obale. Ovde je stan blizu obale od 100€ pa navise ! kuca se izdaje od 1 500 do 4 000 € sedmicno ! Za znatno manje pare provodim se na crnogorsko primorije kao nigde ! obozavam i grcku gde odem na par dana pa i na jug istocni deo italije ... spaniju nemogu da smislim ! u svakom slucaju zelim sretan odmor svima i lep provod pa de god letovali !

kakodane

pre 10 godina

@djoka
E moj djoka, tu cestarinu mi plaćamo cijele godine a vi samo kad i ako se odlučite. Ako misliš da deru vas što bi tek mi trebali reći.

Dubrovnik, Hvar i Opatija su u sezoni papreno skupi i to je svima jasno. Međutim večera u normalim mjestima košta oko 10-20eur po osobi (s pićem). Recimo divljač u umaku od brusnica i čaša crnog vina je oko 15 eur. Tjestenine 5-8 eur (osim onih s tartufima). Ako želite pizza-cut to već možete dobiti od 1,5eur do 2,5eur što je recimo dva-tri puta jeftinije nego tapas u Barceloni.

Daredevil

pre 10 godina

Ja dam iz Hrvatske ali palim na more u Grčku.
Toliko o povoljnim cijenama kod nas na moru,a i ljudi su uglavnom neljubazni i arogantni gdje uglavnom predmnijeva Dalmacija.
Sve više domaćih ljudi bira druge destinacije od Jadrana što se vidi u opadanju postotka domaćih turista.
Uglavnom idu oni koji imaju vikendice,apartmane,prijatelje ili rodbinu...ili imaju para pa idu na Hvar ili Pag.
Cijene su deračina,i gledaju da vas ogule di stignu....uglavnom zbog to bezobrazluka preporučujem Grčku ili Tursku di se gost puno više cijeni.
Pozdrav dobrim ljudima...

vlado

pre 10 godina

@mikin
Dakle, argument ti je da "Grčka ima 14.000 ostrva, a Hrvatska samo 1.300". Da ti budem iskren, živim tu, imam i svoj brodić, ne može se baš reći da ne putujem, ali nisam obišao ni četvrtinu, a već 40 godina imam na leđima. Ti bi mogao u 15 dana?

Loco

pre 10 godina

ma bježte od dalmacije, tamo ni mi kontinentalni hrvati ne idemo, to dolje je sve luuudoooo i opasno. po sebe i po druge. a otoci, istra i jug (dubrovnik i okolica) nema potrebe da skrivate jezik i pravite se da ste nešto što niste. dobrodošli i potrošite što više para ;)

Boki pfc

pre 10 godina

@FeboZg Na svakom letovanju potrosim 2000 Eur+, ali zbog ovakvih poput vas, a i zbog blize istorije, a i zbog principa, u Hrvatsku necu u skorije vreme. Srdacan pozdrav iz Beograda...

nivea

pre 10 godina

Dubrovnik i Hvar su najskuplja mjesta i ljudi koji nemaju dovoljno novaca,najbolje bi bilo da ih izbjegnete...preporučavam vam srednju Dalmaciju koja je najljepši dio obale i gdje nisu cijene toliko drastično velike (od Zadra do Makarske). More i obala u Istri nisu toliko lijepi kao u Dalmaciji. U Istri i na Kvarneru je puno lošija klima-u jednom danu promjeni se 3 klime,dok toga u Dalmaciji nema.

mile

pre 10 godina

meni je cura iz zadra - srpkinja. kada ode kuci na more prevabci na hrvatski govor. provale je da je nasa ali posto je sa njenima inda nije imala problema.

ja jos nisam bio da sam bio nebi usta ratvarao na srpskom da vidim sta c eko da mi kaze

Dubrovčanin

pre 10 godina

Dubrovcanin,
jel moze neki kontakt, prolazim u julu pored Dubrovnika, u povratku sa Hvara, svratio bih na dan dva
Pozdrav
(NK, KG, 10. jul 2013 14:06)

Može kontakt ali na žalost svi apartmani su bukirani do konca 9. mjeseca. Imam nekoliko termina u 10. mjesecu. Kontakt luther.dbk @ gmail.com

avanturista

pre 10 godina

Svaka čast svakome i na ponudi i na potražnji, ali dokle god budem uspevao da obezbedim apartmane od 40m2 za nas troje za 40 eura dnevno (a nikada preko 80eur) u Italiji, Francuskoj, Španiji, neće me interesovati ni Hrvatska ni Crna Gora, ali ni Grčka, Egipat, Turska...
Samo malo je potrebno da proširite vidike i da shvatite da super destinacije ne moraju da budu skupe.

sirogojno

pre 10 godina

ove godine sam bio u rijeci sa drustvom, kolima.. sve super i sjajno.. cene normalne, ljudi zakon.
prosle godine sam spartao citavom istrom, smestaj je bio vrhunski i u rovinju, i u vrsaru i u porecu, za sasvim pristojne novce .. spavanje 10-20 eura.. max.. klopa u restoranu, riba, 10-12 eur porcija i pice.. tako da.. ne drzim nikome stranu, samo mislim da postoji dovoljno prostora da se za pristojne novce letuje u hrvatskoj.
ja cu kasnije ove godine u grcku, samo zato sto moram da vidim prijatelje, inace bih opet u hrvatsku...
I naravno, mislim da je bezbednost sve bolja. nadam se da ce u narednim godinama ovo pitanje biti potpuno zaboravljeno i incidenti ove vrste davna proslost..
zasto hrvatska i grcka a ne cg: zato sto za moje novce zelim da platim i budem usluzen na nacin na koji to zasluzujem ja i bilo koji drugi turista.

vladimir

pre 10 godina

Vratio sam se iz Pule u ponedeljak .. cene kao u Beogradu negde za nijansu skuplje sto se klope tice .. smestaj od 20 - 25e .. Puljani zakon .. pozdrav ;)

ako nikako onda posteno

pre 10 godina

ja neznam tko je izvor vasih informacija ali one su da ne kazem nesto vulgarno u najmanju ruku smijesne.tko ima 1000 eura moze sa cetveroclanom obitelji biti bilo gdje na jadranu 7 dana, jesti u normalnim restoranima i ne oskudijevati u nicemu.cuj, 100 eura rucak,pa prosjecan covjek u takva mjesta ne zalazi i te cijene nisu objektivno stanje stvari.sto se sigurnosti tice, donekle ste u pravu sto se tice dalmacije ali tu ste i vi i mi iz zg skoro u istoj situaciji.znam da je 99 posto ljudi normalno ali nek ti samo jedan napravi neku pi.....ju prisjedne ti ljetovanje.

Aurane

pre 10 godina

Nije bitna cena, ne pada mi na pamet da letujem baš u jedinoj zemlji na svetu koja gaji animozitet prema mom narodu.
(ah, 10. jul 2013 12:26)
_______________
Mislim da ima malo više zemalja koje gaje animozitet prema Srbima. Pitam se zašto?

Dovla

pre 10 godina

Neverovatno koliko jedan članak može da uspali ,,pućanstvo,,Odmah ga njihovi mediji preneše.Po tome i reakcijama se može videti koliko je Srpski gost dobrodošao...A najzanimljivije je ono da i prosečan Hrvat ne može da sebi priušti to isto more.Kako bi kad i on sastavlja kraj sa krajem i grca u dugovima prema bankama.

xoxoxo

pre 10 godina

Tko nema para, neka ne dolazi. Nijedna država ne želi turiste iz zemalja niske platežne moći, pa tako ni Hrvatska. Kako biste vi rekli: ništa lično i prosto k'o pasulj.

Iz prve ruke

pre 10 godina

@(neutralan, 10. jul 2013 12:29)

U Svajcarskoj su u agencijama u EU top destinacije Francuska, Spanija i Grcka, a sporadicno ima u ponudi i Turske i Hrvatske. Najveci broj ljudi koje znam ide na prve tri destinacije, iz svog okruzenja ne znam nikoga ko ide u Hrvatsku, a ni Tursku. Inace, Grcka je manje popularna jer se dalje putuje a postoji i jezicka barijera dok smo u FR ko kod kuce.
HR je pojam za nemce koji za sitne pare sa kamp prikolicom mogu da se provedu ko niko, a da ne ostave jedan pfening sem najam mesta za kamp prikolicu.

Djoka

pre 10 godina

Zena i ja zivimo u Becu i idemo u Istru, jer stignemo tamo za oko 6 sati autom. U HR cene u supermarketima zbilja skoro sve skuplje nego u Becu. Istina, kafa je u kaficu u Becu ipak skuplja, ali vecera u prosecnom restoranu je ista kao na primer u Rovinju. Te price od 100 Evra za veceru - to je preterivanje - mozda jedino u nekim izuzetno ekskluzivnim restoranima, ali retko gde. Ali ono sto vredi napomenuti je da je u HR je jedan od najskupljih auto-puteva u Evropi. Putarina se naplacuje i zestoko. Na more se ide zbog mora, i naravno i oni tamo treba da nesto da zarade, ali ne treba da se osetim da me 'deru' na svakom koraku samo zbog toga sto sam turista. Postoje seosku putevi, ali su naravno sporiji...

Beogradski naglasak

pre 10 godina

Pa ko vise u ovo veruje???Ljudi,sedite i idite slobodno gde god hocete u HR.Prica o tome da je je u HRV jos uvek ko i pre nepije vodu.Provereno,ispitano dokazano.

M. Tasić

pre 10 godina

Zamolio domaćin pa da prokomentarišem ovaj članak. Treću godinu letujem sa ženom i decom u Dubrovniku. Udobnije se osećamo ovde nego kod kuće. Dnevna cena apartmana s popustom koji nam je dao najljubazniji domaćin na svetu je 75 evra. U apartmanu nas je nakon celonoćnog puta dočekalo ohlađeno domaće belo vino, dalmatinska pršuta, najbolji sir iz ulja na svetu, domaći hleb. Večeras ćemo uz roštilj sa terase kuće da gledamo vatromet povodom otvaranja Dubrovačkih letnjih igara. To je deci najveće veselje. U Dubrovniku nas nikad niko nije popreko pogledao. Sve one priče o krvoločnim Hrvatima padaju u vodu kada ih upoznate. Moja deca su po ceo dan na plaži s domaćinovom decom. Druže se, igraju, moji uče o mrkvi i riži, domaćinovi o šargarepi i pirinču. Ne znam što više da pišem sem da ćemo ovde dolaziti svako leto. Pre smo odlazili u Grčku, Bugarsku, Tursku, Egipat, ali verujte ništa se ne može porediti s Dubrovnikom.

Moram da pohvalim ljubazne carinike na graničnom prelazu kod mesta Ivanica koji su nam jutros pozajmili mobilni da se javimo domaćinu. Moj mobilni nije odma mogao da pronađe hrvatske mreže. Moram takođe da pohvalim i pozdravim tetu Anku iz trgovine Pemo koja neretko decu počasti sladoledom.

mikin

pre 10 godina

"Sigurno da je hrvatsko primorje skuplje,ali jadran je jadran.najlepsi je.kad god se objavi neki clanak o moru tako mi samo opanjkavamo hrvate i dizemo grke.ispada da je grcka top destinacija evrope.a nije.samo sto mi za drugo nemamo para a kod hrvata u inat necemo.tipicno balkanski sindrom.
(neutralan, 10. jul 2013 12:29)"
---------------------------------
Daleko si ti od "neutralnog", vrlo daleko. Uporedjivati Jadran sa Grckom nije umesno ... ako nista drugo hrvati imaju oko 1300 ostrva i ostrvaca a Grci oko 14000! Razlika je ogromna u prostranstvu. Gde si bio u Grckoj? Nije Grcka samo Halikidiki i Paralija! Za otkriti Grcku ti treba ceo zivot. Grcku okruzuju 4 mora. Svako grcko ostrvo ima planinski vrh iznad 1000m a u Hrvatskoj najvisa tacka je Vidova Gora na 300m! U Grckoj ti se ne moze desiti da NEMA vode u jeku turisticke sezone kao u Hrvatskoj. U Grckoj ni na jednom ostrvu kanalizacija ne ide u more. Ona i jeste top destinacija Evrope. Nauticki turizam da i ne spominjem.

Rijeka

pre 10 godina

Falili ste sve. Vidim paušalno se piše. Ne možete uspoređivati cijen Dubrovnika i Krka recimo. Ja sam putovao po svijetu i znam kakve su cijen i u Grčkoj i u Italiji i u Turskoj. Grčka je daleko najskuplja a Turska je najjeftinija jer su doveli turizam do totalne komercijalizacije u kojoj se prilagode dubini novčanika svakog gosta ponaosob. Hrvatska je jeftina zemlja Mediterana i ako imaš malo soli u glavi proći ćeš odlično. Ulje na zakintosu od 4 Eura?? Dobro ti je uvalio. Fina komina.

Dobronameran

pre 10 godina

Početkom jula se vratio sa letovanja.U pitanju Makarska rivijera.Naših ljudi nema ili sam imao utisak da smo bili jedini..Drugih gostiju skoro pa nema osim vikend poseta bosanaca.Nemci i Česi su prisutni ali slabo šta troše.Restorani prazni pa i u samoj Makarskoj.Veći utisak marketi koji su jako loše snabdeveni pri tom i slab izbor.Cene su previsoke što i sami domaćini priznaju.Srećom postoji Lidl gde su cene razumne.Domaći se takođe žale na teško stanje u ekonomiji jer dole slabo šta radi.Pošto sam na Hrvatskom primorju prvi put bio posle skoro 25 godina moram priznati da sam neprijatno iznenađen i razočaran.U usporedbi sa Grcima pa i Turcima,Hrvati mnogo zaostaju.Pogotovo ako se zna da tamo sezona počne maltene od maja i traje do septembra dok se hrvati ,,vade,, na početak sezone od 1 jula...Drugo je nivo usluga pa i ono na šta se domaći hvali a to je ,,čisto,, more koje je umelo biti itekako prljavo.

Cantona

pre 10 godina

Pored Grcke me nista drugo ni ne zanima! Pogotovo ne negde gde nismo dobrodosli i gde su cene nerealno visoke.

Lepse more, plaze, prijatniji ljudi, nocni provod...=Grcka.

Dubrovčanin

pre 10 godina

Bio u Dubrovniku.
Pivo domace + cola + kafa = 95kuna
(coa, 10. jul 2013 10:40)

Uvijek ista priča. Živo me zanima gdje si pio i zašto si toliko platio. Svi kafići, ali svi, imaju cjenike na stolovima, a u cjenicima su cijene svih napitaka i artikala koje se nude. Samo slijep i gluh čovjek naruči a da ne zna po kojoj cijeni to naručuje. Masa njih to namjerno naruči i onda okači račun na facebook kako bi pokazali kao je na Stradunu skupo, a nisu ni svjesni da se na taj način blamiraju i da im se narod smije. Ja imam četiri apartmana (svaki sa 2 ležaja + dva pomoćna) u neposrednoj blizini (200 m) starog Grada. Svi apartmani imaju parkirno mjesto i sve blagodati 21. stoljeća. U srcu sezone(od 10.7.-20.8.) cijena po apartmanu za 4 osobe iznosi 100 €, što znači 25 eura po osobi. Doručak je uključen u cijenu, kao i parking, wirelles internet, klima, lcd tv sa dvd playerom, sat antenom i Iskon tv-om, frižider, štednjak, posuđe, perilica za rublje, glačalo, fen....). Kafići u starom Gradu u svakoj sporednoj ulici su 3-5 puta jeftiniji nego oni na Stradunu a dijeli ih 10 metara. S restoranima je isto. Samo je par restorana s astronomskim cijenama, dok su svi ostali prihvatljivi i onima s plićim džepovima. Dakle Dubrovnik je pristupačan svima koji znaju što traže. Moji trenutni gosti (stigli jutros, a o njima sam već pisao) su bračni par iz Kragujevca s dvoje djece. Zamolit ću ih da prokomentiraju ovaj članak. Napominjem da im je ovo treća sezona zaredom da su smješteni kod mene.

bodul

pre 10 godina

pozdrav iz zadra
- pivo o.5 - 15 kuna
- beefsteak - 125 kuna
- sat parkinga 2. zona (strogi centar) - 10 kuna/sat
- menu ručak - već od 50 kuna
- ležaj u dvokrevetnoj sobi sa kup. - 105 kuna
- apartman 2+2 - od 450 kuna/noć
itd. itd... ako usporedite sa evropom (grčka isto!)- mi smo jeftiniji, pogotovo za kvalitet koji nudimo
osim toga, cilj nam nije najniža cijena već odgovarajući kvalitet usluge za ponuđenu cijenu
dobro nam došli

AIR

pre 10 godina

Zivim izvan Srbije. Zaradjujem u rangu onih 1%. Hrvatsku zaobilazim zbog toga sto na svetu postoji mali milion boljih opcija, gde su ljudi uljudniji, hrana gastronomska i gde ima da se pored prirode uziva u stvarima kreiranim ljudskim umom i rukom.

jovanSRB

pre 10 godina

Idemo ovog leta u Split i Zadar, kolima. Nakon 20+ godina. Namerno hoću da vidim da li smo i dalje "u regionu" divljaci ili ponovo počinjemo da ličimo na ljude. A ovaj gospodin koji favorizuje Kvarner nije bio u iznošenju baš fer prema kolegama iz Dalmacije. No, njihova stvar.
(Bob, 10. jul 2013 09:25)

Povedi sa sobom Ber Grilsa i Cak Norisa i eto ti ekipe za avanturu ! Sretno od mene!

Dylan Dog

pre 10 godina

može se proći jeftinije i skuplje. Zavisi što tražiš i koliko se informiraš. Budući nema jezične barijere mislim da svatko može bez velikih problema saznati sve što ga zanima i stvoriti svoje mišljenje. U Grčkoj nisam bio pa ne mogu uspoređivati.

AlanFord

pre 10 godina

A zasto daju cene ovih elitnih hotela na najelitnijim mestima? Je l' to merilo naseg proseka i interesovanja vecine ili mozda ljudi idu po apartmanima, sobama i studijima? Totalno beskorisne informacije, hvala pojedincima sto pisu poruke pa nesto i skontas. Idemo svake godine u Grcku, ali bih se i vratio mozda poneki put tamo gde sam letovao '80-ih.

neutralan

pre 10 godina

Sigurno da je hrvatsko primorje skuplje,ali jadran je jadran.najlepsi je.kad god se objavi neki clanak o moru tako mi samo opanjkavamo hrvate i dizemo grke.ispada da je grcka top destinacija evrope.a nije.samo sto mi za drugo nemamo para a kod hrvata u inat necemo.tipicno balkanski sindrom.

ah

pre 10 godina

Nije bitna cena, ne pada mi na pamet da letujem baš u jedinoj zemlji na svetu koja gaji animozitet prema mom narodu. A i da nije tako ne znam kad bi Hrvatska došla na red pored beskonačnog izbora dobrih mesta za letovanje.

m56

pre 10 godina

Godinama letujem u Hrvatskoj, imam kucu tamo i prijatelje. Cene su manje- vise kao i u Beogradu, naravno ne mislim na smestaj i ne mislim na najelitnija ostrva. Posto ga ne placam pojma nemam kolike su cene kada je to u pitanju. Svejedno, ceo zivot slusam o lepoti Jadrana, od malena tamo letujem, ako izuzmemo period rata, ali Grcka, Grci i njihovo more su nesto posebno. U Hrvatsku idem jer imam kucu tamo, ali svaki slobodan trenutak odem u Grcku bar na produzeni vikend, jer tamo se osecam kao kod kuce. Sa Zagrebcanima i Istranima je lako, ali u Dalmaciji lako ce te naici na sve i svasta. Nema godine da nema makar neke psovke ili neprijatnosti. To u Grckoj, logicno, nije moguce. Zato, onaj ko placa sve, logicno treba da ide tamo gde ce se osecati slobodnije, a to je svakako Grcka.

Petar

pre 10 godina

@Mauro
Ja se upravo vratio iz Pule u koju godinama vec idem i mogu da kazem da su cene dramaticno vece nego prethodnih godina, tako da cu ozbiljno da razmislim o odlasku u Istru sledeci put. Takodje, neresen saobracaj u gradu, problemi sa parkiranjem - tipa ne mozes da platis mobilnim, previse sitnim ili previse krupnim novcem, uz stalnu guzvu, Pulu ne cine preterano privlacnim mestom. Iako sam do ovog poslednjeg dolaska bio veliki ljubitelj Istre i preporucivao je svima, najvise zbog cena necu moci to vise da radim.

Zoran

pre 10 godina

O Hrvatskoj ne razmišljam ipak ona ne može da se poredi da Grčkom,ovde ne mislim na Paraliju i slična mesta već na južnu Grčku i ostrva.

FeboZg

pre 10 godina

Kad ispijate kavicu satima u Veneciji onda vam nije skupo..a u Dubrovniku je?!?!? E pa molim lijepo..sve ima svoju cijenu..oni gosti koji nemaju lovice neka jedu paštetu i pice na parče..Hvala Bogu more nam je najjače i ponuda je raznolika..ima za svakoga po nešto..najbolje bi bilo da su cijene ko u Kabulu pa da nam na more dolaze socijalni slučajevi..ljudi mi smo u EU ..trebamo se prilagoditi stranim gostima koji nose lovu i čuvati ljepote Ljepe naše

dušan

pre 10 godina

Pitanje je samo i ko su tih "7000" ljudi iz Srbije koji tamo još idu? Juče sam stigao sa Tasosa-15dana nas dvoje i četvoro dece za pare koje bi u hrvatskoj potrošili za tri dana. Da i ne pominjemo gostoprimstvo.

bulik

pre 10 godina

Pula pretprošle godine - najbolje letovanje ikada! Smeštaj - početak avgusta,trokrevetni apartman ekstra opremljen,200 metara od plaže,7 dana 350 evra. Cena je ista i ove godine. Mislim da je prihvatljiva,zar ne? Ne pišite neistine!

Milos

pre 10 godina

Zato su za mene Grcka i Turska zakon, ne znam ... zadnji put sam iso u HR 80 i neke ne secam se vise, bejosmo u bratstrvu i jedinstvu ..., mozda su neke predrasude u ptanju ali ne bih se osecao bas spokojnim, ne kazem, svugde pa i u Grckoj i Turskoj ima baraba i bitangi, nigde nisi 100% bezbedan - to su gluposti da kazem siguran 100% da nece da se desi nista, ali barem ne moram da se plasim pred kim cu da da govorim ekavicu ... Mozda gresim sto se tice licne bezbednosti i sigurnosti u HR ali predstroznost nikad nije na odmet :), ne znam ... ali sto se tice cena ... e tu su Greece i Turkey ... neprevazidjene za moj dzep, litar domaceg malinovog ulja na Zakintosu i Lefkadi (cak sam citao da je na Zakintosu jedno od najkvlitetnijih maslinovih ulja na svetu ???) sam placao 4 evra a cujem od komsike koja ima kucu na HR primorju da je tamo u HR to isto ulje 10 e ... Na Kefaloniji najskupljem ostrvu u Jonskom moru ja i zena platili rucak u kafani 38 e a u Dubrovniku da dam 100 ... A sto se tice brace Crnogoraca ... SKUPO cak i PAPRENO za taj kvalitet usluga ... (kauc na rasklapanje i onaj poljski krevet sto lici na lezaljku za plazu mi racuna kao trokrevetnu sobu, wc napolje poljski doduse ima wc solju a tus kabina maltene na ulici kovana od dasaka ... - samo sam reko neka hvala) Ne znam mozda sve ovo sto sam napisao ... bezveze ... moje neko licno glediste stvari :)

Jelena

pre 10 godina

Ovo o cenam uopste nije tacno. ILli je tacno ako se uporedjuje hotel sa 4 zvezdice u Dubrvniku i porodicni hotel sa 2-3 zvezdice u Lido Di Jesolo; naravno da je Lido Di Jesolo jeftiniji, ali ni u cemu drugom nema poredjenja. Priblizna kategorija hotela i lokalita u Hrvatskoj jeftinija je nego u Italiji ili na Azurnoj obali. Apartmani su jeftiniji i dobri restornacici/konobe su jeftiniji. Jedino je Grcka jeftinija (i C. Gora mozda), ali samo tamo gde idu Srbi, a hoteli na Kikladima od 4* pa navise kostaju u sezoni od 100 eura, pa znatno navise (kao i u Dubrovniku), dok je u Italiji cena najmanje dvostruka. Dnevno, podrazumeva se.

laz

pre 10 godina

Ja stvarno ne znam ko placa ove novinare da sire ovakve lazi i budalastine. 3 godine vec letujem u Hrvatskoj i cene su sasvim normalne. Apartnan u centru Hvara sam placao 50 eura dan za dvoje. Cene u prodavnicama su za vecinu proizvoda jeftinije kod nas jer ljudi imaju normalne marze. Cene po kaficima su iste kao i u Beogradu a rucak za dvoje je oko 100kuna...7.5kuna je jedan; euro. Naravno,postoje i mesta gde je skupo...ali verujem da auroru ovog teksta ne bi dozvolili ni da udje tamo....tako da manite se prica rekla kazala...putujte i vidite sami,nemoj niko da vas laze. Ja ove godine idem opet jer nema lepseg mora nigde u Evropi.

Dule

pre 10 godina

Molim vas da vise ne sirite gluposti o bezbednosti. Bio sam ove godine u Zadru i Sibeniku, kolima sa BG tablicama. Apsolutno nikakvih problema. Ljudi zive od turizma i uopste ih ne zanima odakle ste. I da dodam da sam u hipermarketima bio iznenadjen koliko ima srpskih proizvoda. Ne dajte da vas mediji truju.

Idemo dalje....

pre 10 godina

Hrvatsko primorje je jedno od najlepših. Ali nažalost cenu su takve da uopšte ne razmišljam o letovanju u Hrvatskoj.
Za Srbe je ipak top destinacija Grčka. Prelepo, čisto, toplo more, ljubazni domaćini i izuzetno niske cene. U agencijama možete kupiti Last minute ponudu sa prevozom i 10 nocenja od 100-150€ koliko staje jedna noć u Hrvatskoj.
Mislim da Hrvate ne zanimaju turisti iz regiona, bacili su sve karte na visoko platezni turizam. Da li je to dobro, videćemo.

hasta siempre....

pre 10 godina

na žalost uskoro ni hrvati a ni crnogorci neće moći sebi priuštiti kvalitetan odmor na sopstvenom moru.
realno, tokom sezone cene su visoke, pogotovu u malo boljim objektima. pitanje je koliko i srednja klasa iz EU danas može to sebi da priušti.

Mauro

pre 10 godina

Radim u turizmu, dobro sam upućen u to područje i moram reći da je autor opasno pobrkao lončiće: činjenica je da se u HR zadnjih godina puno radilo na širenju ponude pa je sada daleko više elitnih i skupih mjesta, ali oni su klasa za sebe i po onome što mi imamo smo još male bebice u odnosu na ono što imaju npr. Francuzi. Ostalo uopće nije točno: cijene nisu rasle 20%, večera kod mene u dobroj konobi za dvije osobe je 30 eura, a za 100 eura se jede u najvećoj ekskluzivi. Iznajmljujem apartman s 3 zvjezdice za 4 osobe s potpunim komforom u vrhuncu sezone za 40 eura, a povoljnog smještaja ima koliko hoćeš. Ni informacija o broju turista nije točna jer sam uvjeren da ih iz Srbije toliko koliko piše u članku dođe samo u Pulu gdje živim.
Mauro, Pula.

Bob

pre 10 godina

Idemo ovog leta u Split i Zadar, kolima. Nakon 20+ godina. Namerno hoću da vidim da li smo i dalje "u regionu" divljaci ili ponovo počinjemo da ličimo na ljude. A ovaj gospodin koji favorizuje Kvarner nije bio u iznošenju baš fer prema kolegama iz Dalmacije. No, njihova stvar.

Mauro

pre 10 godina

Radim u turizmu, dobro sam upućen u to područje i moram reći da je autor opasno pobrkao lončiće: činjenica je da se u HR zadnjih godina puno radilo na širenju ponude pa je sada daleko više elitnih i skupih mjesta, ali oni su klasa za sebe i po onome što mi imamo smo još male bebice u odnosu na ono što imaju npr. Francuzi. Ostalo uopće nije točno: cijene nisu rasle 20%, večera kod mene u dobroj konobi za dvije osobe je 30 eura, a za 100 eura se jede u najvećoj ekskluzivi. Iznajmljujem apartman s 3 zvjezdice za 4 osobe s potpunim komforom u vrhuncu sezone za 40 eura, a povoljnog smještaja ima koliko hoćeš. Ni informacija o broju turista nije točna jer sam uvjeren da ih iz Srbije toliko koliko piše u članku dođe samo u Pulu gdje živim.
Mauro, Pula.

m56

pre 10 godina

Godinama letujem u Hrvatskoj, imam kucu tamo i prijatelje. Cene su manje- vise kao i u Beogradu, naravno ne mislim na smestaj i ne mislim na najelitnija ostrva. Posto ga ne placam pojma nemam kolike su cene kada je to u pitanju. Svejedno, ceo zivot slusam o lepoti Jadrana, od malena tamo letujem, ako izuzmemo period rata, ali Grcka, Grci i njihovo more su nesto posebno. U Hrvatsku idem jer imam kucu tamo, ali svaki slobodan trenutak odem u Grcku bar na produzeni vikend, jer tamo se osecam kao kod kuce. Sa Zagrebcanima i Istranima je lako, ali u Dalmaciji lako ce te naici na sve i svasta. Nema godine da nema makar neke psovke ili neprijatnosti. To u Grckoj, logicno, nije moguce. Zato, onaj ko placa sve, logicno treba da ide tamo gde ce se osecati slobodnije, a to je svakako Grcka.

Dule

pre 10 godina

Molim vas da vise ne sirite gluposti o bezbednosti. Bio sam ove godine u Zadru i Sibeniku, kolima sa BG tablicama. Apsolutno nikakvih problema. Ljudi zive od turizma i uopste ih ne zanima odakle ste. I da dodam da sam u hipermarketima bio iznenadjen koliko ima srpskih proizvoda. Ne dajte da vas mediji truju.

Idemo dalje....

pre 10 godina

Hrvatsko primorje je jedno od najlepših. Ali nažalost cenu su takve da uopšte ne razmišljam o letovanju u Hrvatskoj.
Za Srbe je ipak top destinacija Grčka. Prelepo, čisto, toplo more, ljubazni domaćini i izuzetno niske cene. U agencijama možete kupiti Last minute ponudu sa prevozom i 10 nocenja od 100-150€ koliko staje jedna noć u Hrvatskoj.
Mislim da Hrvate ne zanimaju turisti iz regiona, bacili su sve karte na visoko platezni turizam. Da li je to dobro, videćemo.

laz

pre 10 godina

Ja stvarno ne znam ko placa ove novinare da sire ovakve lazi i budalastine. 3 godine vec letujem u Hrvatskoj i cene su sasvim normalne. Apartnan u centru Hvara sam placao 50 eura dan za dvoje. Cene u prodavnicama su za vecinu proizvoda jeftinije kod nas jer ljudi imaju normalne marze. Cene po kaficima su iste kao i u Beogradu a rucak za dvoje je oko 100kuna...7.5kuna je jedan; euro. Naravno,postoje i mesta gde je skupo...ali verujem da auroru ovog teksta ne bi dozvolili ni da udje tamo....tako da manite se prica rekla kazala...putujte i vidite sami,nemoj niko da vas laze. Ja ove godine idem opet jer nema lepseg mora nigde u Evropi.

bulik

pre 10 godina

Pula pretprošle godine - najbolje letovanje ikada! Smeštaj - početak avgusta,trokrevetni apartman ekstra opremljen,200 metara od plaže,7 dana 350 evra. Cena je ista i ove godine. Mislim da je prihvatljiva,zar ne? Ne pišite neistine!

Dubrovčanin

pre 10 godina

Bio u Dubrovniku.
Pivo domace + cola + kafa = 95kuna
(coa, 10. jul 2013 10:40)

Uvijek ista priča. Živo me zanima gdje si pio i zašto si toliko platio. Svi kafići, ali svi, imaju cjenike na stolovima, a u cjenicima su cijene svih napitaka i artikala koje se nude. Samo slijep i gluh čovjek naruči a da ne zna po kojoj cijeni to naručuje. Masa njih to namjerno naruči i onda okači račun na facebook kako bi pokazali kao je na Stradunu skupo, a nisu ni svjesni da se na taj način blamiraju i da im se narod smije. Ja imam četiri apartmana (svaki sa 2 ležaja + dva pomoćna) u neposrednoj blizini (200 m) starog Grada. Svi apartmani imaju parkirno mjesto i sve blagodati 21. stoljeća. U srcu sezone(od 10.7.-20.8.) cijena po apartmanu za 4 osobe iznosi 100 €, što znači 25 eura po osobi. Doručak je uključen u cijenu, kao i parking, wirelles internet, klima, lcd tv sa dvd playerom, sat antenom i Iskon tv-om, frižider, štednjak, posuđe, perilica za rublje, glačalo, fen....). Kafići u starom Gradu u svakoj sporednoj ulici su 3-5 puta jeftiniji nego oni na Stradunu a dijeli ih 10 metara. S restoranima je isto. Samo je par restorana s astronomskim cijenama, dok su svi ostali prihvatljivi i onima s plićim džepovima. Dakle Dubrovnik je pristupačan svima koji znaju što traže. Moji trenutni gosti (stigli jutros, a o njima sam već pisao) su bračni par iz Kragujevca s dvoje djece. Zamolit ću ih da prokomentiraju ovaj članak. Napominjem da im je ovo treća sezona zaredom da su smješteni kod mene.

M. Tasić

pre 10 godina

Zamolio domaćin pa da prokomentarišem ovaj članak. Treću godinu letujem sa ženom i decom u Dubrovniku. Udobnije se osećamo ovde nego kod kuće. Dnevna cena apartmana s popustom koji nam je dao najljubazniji domaćin na svetu je 75 evra. U apartmanu nas je nakon celonoćnog puta dočekalo ohlađeno domaće belo vino, dalmatinska pršuta, najbolji sir iz ulja na svetu, domaći hleb. Večeras ćemo uz roštilj sa terase kuće da gledamo vatromet povodom otvaranja Dubrovačkih letnjih igara. To je deci najveće veselje. U Dubrovniku nas nikad niko nije popreko pogledao. Sve one priče o krvoločnim Hrvatima padaju u vodu kada ih upoznate. Moja deca su po ceo dan na plaži s domaćinovom decom. Druže se, igraju, moji uče o mrkvi i riži, domaćinovi o šargarepi i pirinču. Ne znam što više da pišem sem da ćemo ovde dolaziti svako leto. Pre smo odlazili u Grčku, Bugarsku, Tursku, Egipat, ali verujte ništa se ne može porediti s Dubrovnikom.

Moram da pohvalim ljubazne carinike na graničnom prelazu kod mesta Ivanica koji su nam jutros pozajmili mobilni da se javimo domaćinu. Moj mobilni nije odma mogao da pronađe hrvatske mreže. Moram takođe da pohvalim i pozdravim tetu Anku iz trgovine Pemo koja neretko decu počasti sladoledom.

hasta siempre....

pre 10 godina

na žalost uskoro ni hrvati a ni crnogorci neće moći sebi priuštiti kvalitetan odmor na sopstvenom moru.
realno, tokom sezone cene su visoke, pogotovu u malo boljim objektima. pitanje je koliko i srednja klasa iz EU danas može to sebi da priušti.

dušan

pre 10 godina

Pitanje je samo i ko su tih "7000" ljudi iz Srbije koji tamo još idu? Juče sam stigao sa Tasosa-15dana nas dvoje i četvoro dece za pare koje bi u hrvatskoj potrošili za tri dana. Da i ne pominjemo gostoprimstvo.

Milos

pre 10 godina

Zato su za mene Grcka i Turska zakon, ne znam ... zadnji put sam iso u HR 80 i neke ne secam se vise, bejosmo u bratstrvu i jedinstvu ..., mozda su neke predrasude u ptanju ali ne bih se osecao bas spokojnim, ne kazem, svugde pa i u Grckoj i Turskoj ima baraba i bitangi, nigde nisi 100% bezbedan - to su gluposti da kazem siguran 100% da nece da se desi nista, ali barem ne moram da se plasim pred kim cu da da govorim ekavicu ... Mozda gresim sto se tice licne bezbednosti i sigurnosti u HR ali predstroznost nikad nije na odmet :), ne znam ... ali sto se tice cena ... e tu su Greece i Turkey ... neprevazidjene za moj dzep, litar domaceg malinovog ulja na Zakintosu i Lefkadi (cak sam citao da je na Zakintosu jedno od najkvlitetnijih maslinovih ulja na svetu ???) sam placao 4 evra a cujem od komsike koja ima kucu na HR primorju da je tamo u HR to isto ulje 10 e ... Na Kefaloniji najskupljem ostrvu u Jonskom moru ja i zena platili rucak u kafani 38 e a u Dubrovniku da dam 100 ... A sto se tice brace Crnogoraca ... SKUPO cak i PAPRENO za taj kvalitet usluga ... (kauc na rasklapanje i onaj poljski krevet sto lici na lezaljku za plazu mi racuna kao trokrevetnu sobu, wc napolje poljski doduse ima wc solju a tus kabina maltene na ulici kovana od dasaka ... - samo sam reko neka hvala) Ne znam mozda sve ovo sto sam napisao ... bezveze ... moje neko licno glediste stvari :)

Jelena

pre 10 godina

Ovo o cenam uopste nije tacno. ILli je tacno ako se uporedjuje hotel sa 4 zvezdice u Dubrvniku i porodicni hotel sa 2-3 zvezdice u Lido Di Jesolo; naravno da je Lido Di Jesolo jeftiniji, ali ni u cemu drugom nema poredjenja. Priblizna kategorija hotela i lokalita u Hrvatskoj jeftinija je nego u Italiji ili na Azurnoj obali. Apartmani su jeftiniji i dobri restornacici/konobe su jeftiniji. Jedino je Grcka jeftinija (i C. Gora mozda), ali samo tamo gde idu Srbi, a hoteli na Kikladima od 4* pa navise kostaju u sezoni od 100 eura, pa znatno navise (kao i u Dubrovniku), dok je u Italiji cena najmanje dvostruka. Dnevno, podrazumeva se.

neutralan

pre 10 godina

Sigurno da je hrvatsko primorje skuplje,ali jadran je jadran.najlepsi je.kad god se objavi neki clanak o moru tako mi samo opanjkavamo hrvate i dizemo grke.ispada da je grcka top destinacija evrope.a nije.samo sto mi za drugo nemamo para a kod hrvata u inat necemo.tipicno balkanski sindrom.

jovanSRB

pre 10 godina

Idemo ovog leta u Split i Zadar, kolima. Nakon 20+ godina. Namerno hoću da vidim da li smo i dalje "u regionu" divljaci ili ponovo počinjemo da ličimo na ljude. A ovaj gospodin koji favorizuje Kvarner nije bio u iznošenju baš fer prema kolegama iz Dalmacije. No, njihova stvar.
(Bob, 10. jul 2013 09:25)

Povedi sa sobom Ber Grilsa i Cak Norisa i eto ti ekipe za avanturu ! Sretno od mene!

Bob

pre 10 godina

Idemo ovog leta u Split i Zadar, kolima. Nakon 20+ godina. Namerno hoću da vidim da li smo i dalje "u regionu" divljaci ili ponovo počinjemo da ličimo na ljude. A ovaj gospodin koji favorizuje Kvarner nije bio u iznošenju baš fer prema kolegama iz Dalmacije. No, njihova stvar.

FeboZg

pre 10 godina

Kad ispijate kavicu satima u Veneciji onda vam nije skupo..a u Dubrovniku je?!?!? E pa molim lijepo..sve ima svoju cijenu..oni gosti koji nemaju lovice neka jedu paštetu i pice na parče..Hvala Bogu more nam je najjače i ponuda je raznolika..ima za svakoga po nešto..najbolje bi bilo da su cijene ko u Kabulu pa da nam na more dolaze socijalni slučajevi..ljudi mi smo u EU ..trebamo se prilagoditi stranim gostima koji nose lovu i čuvati ljepote Ljepe naše

AIR

pre 10 godina

Zivim izvan Srbije. Zaradjujem u rangu onih 1%. Hrvatsku zaobilazim zbog toga sto na svetu postoji mali milion boljih opcija, gde su ljudi uljudniji, hrana gastronomska i gde ima da se pored prirode uziva u stvarima kreiranim ljudskim umom i rukom.

Dobronameran

pre 10 godina

Početkom jula se vratio sa letovanja.U pitanju Makarska rivijera.Naših ljudi nema ili sam imao utisak da smo bili jedini..Drugih gostiju skoro pa nema osim vikend poseta bosanaca.Nemci i Česi su prisutni ali slabo šta troše.Restorani prazni pa i u samoj Makarskoj.Veći utisak marketi koji su jako loše snabdeveni pri tom i slab izbor.Cene su previsoke što i sami domaćini priznaju.Srećom postoji Lidl gde su cene razumne.Domaći se takođe žale na teško stanje u ekonomiji jer dole slabo šta radi.Pošto sam na Hrvatskom primorju prvi put bio posle skoro 25 godina moram priznati da sam neprijatno iznenađen i razočaran.U usporedbi sa Grcima pa i Turcima,Hrvati mnogo zaostaju.Pogotovo ako se zna da tamo sezona počne maltene od maja i traje do septembra dok se hrvati ,,vade,, na početak sezone od 1 jula...Drugo je nivo usluga pa i ono na šta se domaći hvali a to je ,,čisto,, more koje je umelo biti itekako prljavo.

ah

pre 10 godina

Nije bitna cena, ne pada mi na pamet da letujem baš u jedinoj zemlji na svetu koja gaji animozitet prema mom narodu. A i da nije tako ne znam kad bi Hrvatska došla na red pored beskonačnog izbora dobrih mesta za letovanje.

nik_titanik

pre 10 godina

nakon par procitanih "preporucenih" komentara mogu rec da vec dugo nisam vidio ovako "normalne" i objektivne komentare, bas lijepo. ja sam iz hrvatske, imam 23 godine, i mislim da je hrvatska obala sa svojom kombinacijom prirodnih ljepota i povijesne baštine i kulture stvarno jedna od najljepših na svijetu, ali naravno svatko ima svoje misljenje, i neka svatko ide tamo gdje zeli, i najvaznije gdje se osjeca najugodnije. potpuno su mi jasni oni srbi kojima se ne ide u hrvatsku, isto kao i oni koji dolaze i prekrasno im je. premalo vremena je prošlo, i naravno da se mogu dogoditi neugodnosti, isto kao sto su se i meni dogodile neke u beogradu pa ne znaci da se vise nikad nisam vratio, dapace, znam zasto volim doc u beograd, i zato cu i dolazit, a glupih ljudi ima svugdje. i 60 godina nakon drugog svjestkog rata englez i njemac se potuku kad se pijani zakače na španjolskoj obali. vazno je da se na prijateljstvima koje grade srbi koji dolaze u hravtsku, i hrvati koji dolaze u srbiju, postepeno gradi, ako ne prijateljstvo, onda bar tolerancija na razini nasa dva naroda. zelim svima ugodne ljetne praznike gdje god da idu!

Aurane

pre 10 godina

Nije bitna cena, ne pada mi na pamet da letujem baš u jedinoj zemlji na svetu koja gaji animozitet prema mom narodu.
(ah, 10. jul 2013 12:26)
_______________
Mislim da ima malo više zemalja koje gaje animozitet prema Srbima. Pitam se zašto?

mikin

pre 10 godina

"Sigurno da je hrvatsko primorje skuplje,ali jadran je jadran.najlepsi je.kad god se objavi neki clanak o moru tako mi samo opanjkavamo hrvate i dizemo grke.ispada da je grcka top destinacija evrope.a nije.samo sto mi za drugo nemamo para a kod hrvata u inat necemo.tipicno balkanski sindrom.
(neutralan, 10. jul 2013 12:29)"
---------------------------------
Daleko si ti od "neutralnog", vrlo daleko. Uporedjivati Jadran sa Grckom nije umesno ... ako nista drugo hrvati imaju oko 1300 ostrva i ostrvaca a Grci oko 14000! Razlika je ogromna u prostranstvu. Gde si bio u Grckoj? Nije Grcka samo Halikidiki i Paralija! Za otkriti Grcku ti treba ceo zivot. Grcku okruzuju 4 mora. Svako grcko ostrvo ima planinski vrh iznad 1000m a u Hrvatskoj najvisa tacka je Vidova Gora na 300m! U Grckoj ti se ne moze desiti da NEMA vode u jeku turisticke sezone kao u Hrvatskoj. U Grckoj ni na jednom ostrvu kanalizacija ne ide u more. Ona i jeste top destinacija Evrope. Nauticki turizam da i ne spominjem.

vladimir

pre 10 godina

Vratio sam se iz Pule u ponedeljak .. cene kao u Beogradu negde za nijansu skuplje sto se klope tice .. smestaj od 20 - 25e .. Puljani zakon .. pozdrav ;)

bodul

pre 10 godina

pozdrav iz zadra
- pivo o.5 - 15 kuna
- beefsteak - 125 kuna
- sat parkinga 2. zona (strogi centar) - 10 kuna/sat
- menu ručak - već od 50 kuna
- ležaj u dvokrevetnoj sobi sa kup. - 105 kuna
- apartman 2+2 - od 450 kuna/noć
itd. itd... ako usporedite sa evropom (grčka isto!)- mi smo jeftiniji, pogotovo za kvalitet koji nudimo
osim toga, cilj nam nije najniža cijena već odgovarajući kvalitet usluge za ponuđenu cijenu
dobro nam došli

ako nikako onda posteno

pre 10 godina

ja neznam tko je izvor vasih informacija ali one su da ne kazem nesto vulgarno u najmanju ruku smijesne.tko ima 1000 eura moze sa cetveroclanom obitelji biti bilo gdje na jadranu 7 dana, jesti u normalnim restoranima i ne oskudijevati u nicemu.cuj, 100 eura rucak,pa prosjecan covjek u takva mjesta ne zalazi i te cijene nisu objektivno stanje stvari.sto se sigurnosti tice, donekle ste u pravu sto se tice dalmacije ali tu ste i vi i mi iz zg skoro u istoj situaciji.znam da je 99 posto ljudi normalno ali nek ti samo jedan napravi neku pi.....ju prisjedne ti ljetovanje.

Rijeka

pre 10 godina

Falili ste sve. Vidim paušalno se piše. Ne možete uspoređivati cijen Dubrovnika i Krka recimo. Ja sam putovao po svijetu i znam kakve su cijen i u Grčkoj i u Italiji i u Turskoj. Grčka je daleko najskuplja a Turska je najjeftinija jer su doveli turizam do totalne komercijalizacije u kojoj se prilagode dubini novčanika svakog gosta ponaosob. Hrvatska je jeftina zemlja Mediterana i ako imaš malo soli u glavi proći ćeš odlično. Ulje na zakintosu od 4 Eura?? Dobro ti je uvalio. Fina komina.

Boki pfc

pre 10 godina

@FeboZg Na svakom letovanju potrosim 2000 Eur+, ali zbog ovakvih poput vas, a i zbog blize istorije, a i zbog principa, u Hrvatsku necu u skorije vreme. Srdacan pozdrav iz Beograda...

Zoran

pre 10 godina

O Hrvatskoj ne razmišljam ipak ona ne može da se poredi da Grčkom,ovde ne mislim na Paraliju i slična mesta već na južnu Grčku i ostrva.

avanturista

pre 10 godina

Svaka čast svakome i na ponudi i na potražnji, ali dokle god budem uspevao da obezbedim apartmane od 40m2 za nas troje za 40 eura dnevno (a nikada preko 80eur) u Italiji, Francuskoj, Španiji, neće me interesovati ni Hrvatska ni Crna Gora, ali ni Grčka, Egipat, Turska...
Samo malo je potrebno da proširite vidike i da shvatite da super destinacije ne moraju da budu skupe.

sirogojno

pre 10 godina

ove godine sam bio u rijeci sa drustvom, kolima.. sve super i sjajno.. cene normalne, ljudi zakon.
prosle godine sam spartao citavom istrom, smestaj je bio vrhunski i u rovinju, i u vrsaru i u porecu, za sasvim pristojne novce .. spavanje 10-20 eura.. max.. klopa u restoranu, riba, 10-12 eur porcija i pice.. tako da.. ne drzim nikome stranu, samo mislim da postoji dovoljno prostora da se za pristojne novce letuje u hrvatskoj.
ja cu kasnije ove godine u grcku, samo zato sto moram da vidim prijatelje, inace bih opet u hrvatsku...
I naravno, mislim da je bezbednost sve bolja. nadam se da ce u narednim godinama ovo pitanje biti potpuno zaboravljeno i incidenti ove vrste davna proslost..
zasto hrvatska i grcka a ne cg: zato sto za moje novce zelim da platim i budem usluzen na nacin na koji to zasluzujem ja i bilo koji drugi turista.

dejan

pre 10 godina

Idemo ovog leta u Split i Zadar, kolima. Nakon 20+ godina. Namerno hoću da vidim da li smo i dalje "u regionu" divljaci ili ponovo počinjemo da ličimo na ljude. A ovaj gospodin koji favorizuje Kvarner nije bio u iznošenju baš fer prema kolegama iz Dalmacije. No, njihova stvar.
(Bob, 10. jul 2013 09:25)

Povedi sa sobom Ber Grilsa i Cak Norisa i eto ti ekipe za avanturu ! Sretno od mene!
(jovanSRB, 10. jul 2013 12:40)
=================

bio pre par godina clanak u B92 o tipu iz Srbije koji se s velikom srpskom zastavom i dvoglavim orlom na haubi kola provozao od Istre do Dubrovinka, i onda opet nazad preko Splita i Zagreba. Svugde parkirao na javnim parkinzima, niko mu kola nije ni dotakao, a usput upoznao i ljude. Cini mi se da rece da ga nedgde kod Zadra policiija zaustavila da mu kaze da mu jedan zmigavac pozadi ne radi, rekli mu da mu nece napisat kaznu, al nek to popravi, lepo se pozdravili, i otisli svojim putem

Oni Hrvati na EP u Novom Sadu prosle godine nisu ni izbliza tako prosli

AlanFord

pre 10 godina

A zasto daju cene ovih elitnih hotela na najelitnijim mestima? Je l' to merilo naseg proseka i interesovanja vecine ili mozda ljudi idu po apartmanima, sobama i studijima? Totalno beskorisne informacije, hvala pojedincima sto pisu poruke pa nesto i skontas. Idemo svake godine u Grcku, ali bih se i vratio mozda poneki put tamo gde sam letovao '80-ih.

Proputovanje

pre 10 godina

Vidim da je ovde dosta ljudi ostavilo kao neki svoj utisak, pa evo i ja nekoliko utisaka da podelim. Bio sam vise puta u Hrvatskoj u poslednjih nekoliko godina. Ovako, kada bi se pravili da niko od nas nista ne zna o Istocnom Jadranu, mislim da je pravo da se kaze ovo: za odmor u Istri ne bi dao nikakve pare, zato sto je more grozno, i kome je stalo do lepog plavog mora, lepih plaza itd. treba da letuje juznije od Splita: Makarska, Dubrovnik, ostrva. Sto se tice usluge: postoji izvestan deo superfensi restorana i drugih mesta za izslaske gde su i cene, naravno, vrlo visoke. Ali ako gledamo neki prosek, gde idu normalni gradjani sa porodicama, onda upada u oci da su retorani mnogo bolje uredjeni npr. u Crnoj Gori nego u Hrvatskoj, gde ima jos vrlo mnogo jugoslovenske infrastrukture. Skandalozno je sto recimo u Dubrovniku u kaficima, resotranima i pekarima postoje duple cene "za domace" i "ostale", tako da jedna kugla sladoleda moze na istom mestu da kosta i do tri puta vise u zavisnosti ko je kupuje. Sto se tice bezbednosti, mogu ovi komentatori ovde da pisu sta hoce: sigurno ce biti vrlo redak slucaj da ce doci do fizicke neprijatnosti, ali razna sitna ponizenja su svakodnevnica: vise puta mi se dogodilo da ljudi prekinu razgovor samo zato sto sam iz Beograda, cest je i slucaj da kelnerica kaze da ne zna sta je "kisela voda" i da ima samo "mineralnu", iako joj ne smeta da za drugim stolom prima narudbzine na engleskom, nemackom itd.

Cantona

pre 10 godina

Pored Grcke me nista drugo ni ne zanima! Pogotovo ne negde gde nismo dobrodosli i gde su cene nerealno visoke.

Lepse more, plaze, prijatniji ljudi, nocni provod...=Grcka.

xoxoxo

pre 10 godina

Tko nema para, neka ne dolazi. Nijedna država ne želi turiste iz zemalja niske platežne moći, pa tako ni Hrvatska. Kako biste vi rekli: ništa lično i prosto k'o pasulj.

Petar

pre 10 godina

@Mauro
Ja se upravo vratio iz Pule u koju godinama vec idem i mogu da kazem da su cene dramaticno vece nego prethodnih godina, tako da cu ozbiljno da razmislim o odlasku u Istru sledeci put. Takodje, neresen saobracaj u gradu, problemi sa parkiranjem - tipa ne mozes da platis mobilnim, previse sitnim ili previse krupnim novcem, uz stalnu guzvu, Pulu ne cine preterano privlacnim mestom. Iako sam do ovog poslednjeg dolaska bio veliki ljubitelj Istre i preporucivao je svima, najvise zbog cena necu moci to vise da radim.

Iz prve ruke

pre 10 godina

@(neutralan, 10. jul 2013 12:29)

U Svajcarskoj su u agencijama u EU top destinacije Francuska, Spanija i Grcka, a sporadicno ima u ponudi i Turske i Hrvatske. Najveci broj ljudi koje znam ide na prve tri destinacije, iz svog okruzenja ne znam nikoga ko ide u Hrvatsku, a ni Tursku. Inace, Grcka je manje popularna jer se dalje putuje a postoji i jezicka barijera dok smo u FR ko kod kuce.
HR je pojam za nemce koji za sitne pare sa kamp prikolicom mogu da se provedu ko niko, a da ne ostave jedan pfening sem najam mesta za kamp prikolicu.

Beogradski naglasak

pre 10 godina

Pa ko vise u ovo veruje???Ljudi,sedite i idite slobodno gde god hocete u HR.Prica o tome da je je u HRV jos uvek ko i pre nepije vodu.Provereno,ispitano dokazano.

Djoka

pre 10 godina

Zena i ja zivimo u Becu i idemo u Istru, jer stignemo tamo za oko 6 sati autom. U HR cene u supermarketima zbilja skoro sve skuplje nego u Becu. Istina, kafa je u kaficu u Becu ipak skuplja, ali vecera u prosecnom restoranu je ista kao na primer u Rovinju. Te price od 100 Evra za veceru - to je preterivanje - mozda jedino u nekim izuzetno ekskluzivnim restoranima, ali retko gde. Ali ono sto vredi napomenuti je da je u HR je jedan od najskupljih auto-puteva u Evropi. Putarina se naplacuje i zestoko. Na more se ide zbog mora, i naravno i oni tamo treba da nesto da zarade, ali ne treba da se osetim da me 'deru' na svakom koraku samo zbog toga sto sam turista. Postoje seosku putevi, ali su naravno sporiji...

nivea

pre 10 godina

Dubrovnik i Hvar su najskuplja mjesta i ljudi koji nemaju dovoljno novaca,najbolje bi bilo da ih izbjegnete...preporučavam vam srednju Dalmaciju koja je najljepši dio obale i gdje nisu cijene toliko drastično velike (od Zadra do Makarske). More i obala u Istri nisu toliko lijepi kao u Dalmaciji. U Istri i na Kvarneru je puno lošija klima-u jednom danu promjeni se 3 klime,dok toga u Dalmaciji nema.

Dylan Dog

pre 10 godina

može se proći jeftinije i skuplje. Zavisi što tražiš i koliko se informiraš. Budući nema jezične barijere mislim da svatko može bez velikih problema saznati sve što ga zanima i stvoriti svoje mišljenje. U Grčkoj nisam bio pa ne mogu uspoređivati.

Daredevil

pre 10 godina

Ja dam iz Hrvatske ali palim na more u Grčku.
Toliko o povoljnim cijenama kod nas na moru,a i ljudi su uglavnom neljubazni i arogantni gdje uglavnom predmnijeva Dalmacija.
Sve više domaćih ljudi bira druge destinacije od Jadrana što se vidi u opadanju postotka domaćih turista.
Uglavnom idu oni koji imaju vikendice,apartmane,prijatelje ili rodbinu...ili imaju para pa idu na Hvar ili Pag.
Cijene su deračina,i gledaju da vas ogule di stignu....uglavnom zbog to bezobrazluka preporučujem Grčku ili Tursku di se gost puno više cijeni.
Pozdrav dobrim ljudima...

Sto 1 lud pokvari, 100 pametnih ne ispravi

pre 10 godina

Salzem se sa prvim komentarom - nije vazno da li je skupo ili ne, i ovakva jadna Srbija ima sveta koji ce da letuje i za 5kE i za 10x manje. A i sasvim sam siguran da je 100E za veceru u HR izuzetak a ne pravilo. Zapravo je kljucni podatak u clanku da ce 7000 ljudi iz SRB da ode u HR na letovanje. To je na nivou statisticke greske koliko je malo - manje od 2000 porodica, 10-ak solitera na NBGD, 35 aviona, 140 buseva, racunajte kako hocete...
Radi se o tome da se ljudi plase da idu tamo i to je iz ovih brojki belodano. Ako ne racunamo politiku, estradu i snobove (pleonazam, znam), ljudi odavde ne traze elitna letovalista nego mir i 10-ak dana spokoja za sebe i porodicu i da sa zadovoljstvom potrose tesko steceni novac. A strah i gorcina koju osetite kada vem probuse gumu ili vas prezrivo pogledaju u radnji APSOLUTNO potire sav spokoj koji vam letovanje inace pruza. I da se to ne desi, sama pomisao da se to desava/desavalo, deluje odvracajuce.
Da pojasnim, mene HR nece videti, kao ni GR, ES, IT, FR, CG, ET, TR... jer ne idem na letovanja - ali to sam samo ja... I apsolutno verujem da su turisticki radnici u HR sasvim OK i gostoljubivi, kao i vecina Hrvata. Ali koliko god politicke elite pokusavale da ubede u suprotno (makar i iz dobrih namera), brojka od 7000 (ako je tacna) JASNO govori da ljudi odavde tamo ne zele da idu, a cene su samo los izgovor i deluju kao ona izvinjenja posle neuspeha u sexu. Dugo vremena ce jos proci dok se ovo ne ispravi.

Dovla

pre 10 godina

Neverovatno koliko jedan članak može da uspali ,,pućanstvo,,Odmah ga njihovi mediji preneše.Po tome i reakcijama se može videti koliko je Srpski gost dobrodošao...A najzanimljivije je ono da i prosečan Hrvat ne može da sebi priušti to isto more.Kako bi kad i on sastavlja kraj sa krajem i grca u dugovima prema bankama.

vlado

pre 10 godina

@mikin
Dakle, argument ti je da "Grčka ima 14.000 ostrva, a Hrvatska samo 1.300". Da ti budem iskren, živim tu, imam i svoj brodić, ne može se baš reći da ne putujem, ali nisam obišao ni četvrtinu, a već 40 godina imam na leđima. Ti bi mogao u 15 dana?

Andrej

pre 10 godina

Haha, brže-bolje hrvatski mediji su odmah preneli kako srpski mediji odvraćaju turiste iz Srbije da letuju kod njih, na sve moguće načine... Oni se nikada neće promeniti, njihovi mediji nikad neće prestati trovati svoj narod, hraneći njihovu svakako već veliku mržnju prema Srbima. Zamolio bih ovdašnje ''Beograđane'', ''Novosađane'', ''YU-forever-e'', da pročitaju malo na njihovim sajtovima o tome koliko ste poželjni. Ja lično znam par osoba koje tamo letuju (moja drugarica kojoj je majka Hrvatica iz Šibenika, pa dole ide svake godine, jedan drug, kome je majka iz Zadra, i znam još 2-3 ljudi koji imaju neku imovinu dole). A ovi što upoređuju Hrvatsku sa Grčkom, jednom od najlepših zemalja na svetu, neću ni da komentarišem... Samo ću reći:Zakintos, Mikonos i Rodos.

Dubrovčanin

pre 10 godina

Skandalozno je sto recimo u Dubrovniku u kaficima, resotranima i pekarima postoje duple cene "za domace" i "ostale"
(Proputovanje, 10. jul 2013 20:11)

U ovu LAŽ ni ti sam ne vjeruješ ali eto, da malo zakuvaš.

pera

pre 10 godina

@dusan
poredis jabuke i kruske.
hvar i thassos.....

bio sam na jednom i drugom ostrvu, ali hvar je za 3 klase iznad thassos!

grcka je prelepa zemlja, ali thassos je jedno od najdosadnije ostrvo.

jedino sto valja je plaza makrijamos

krle

pre 10 godina

Voleo bih da odem u Hrvatsku, nisam tamo letovao od početka 90-ih, ali jednostavno finansije mi ne dozvoljavaju. Ove godine sam letovao sa porodicom (žena i 2 deteta)u Grčkoj, u odličnom hotelu sa 4 zvezdice sa polupansionom, sa svim pratećim uslugama (bazen, animacija, mini golf, spa...) i platio sam ukupno 800 evra (doduše, sa agencijskim popustima). U Hrvatskoj bih za sličan hotel morao da izdvojim preko 2000 evra! Svake godine gledam ponude, nadajući se nekim popustima u Hrvatskoj, ali ne vredi, sve su skuplji.

zlatiborac

pre 10 godina

Hrvatska je raspadom Jugoslavije Srbiji ucinila veliku uslugu. Prvo domovina se konacno zove Srbija, drugo silom prilika su naterali Srbe da otkriju blagodeti Grcke, Turske, Egipta, Spanije i da se na Hrvatsko more vise nikada ne vrate. Samo smo mi dovoljno naivni da izneverimo pradedove i da zemlju Srbiju sa vekovnom istorijom zamenimo imenom Jugoslavija i da u neku ruku tu istoriju potremo ispod tepiha zarad bratstva i jedinstva. Hrvati zbogom. Sto se nas tice komsije ste kao i Bugari, Rumuni, Madjari, Makedonci i nista vise ili manje od toga. Postoji jedan dobar trend u Srbiji koji primecujem zadnjih godina. Pomen Hrvatske vise nikome ne izaziva emocije, cak se i u sportu Hrvati sve manje spominju kao veliki protivnici. Srbi su konacno poceli da gledaju Hrvatsku, Sloveniju, Crnu Goru ... kao bilo koju drugu zemlju i samo kao susede. Vi sa B92 pisite vise o destinacijama koje stvarno interesuju Srbe, pre svega tu mislim na Grcku. More, Istorija, hrana, kamp, hoteli, moteli, hosteli, transport, zabavni programi. Srbi su zeljni neceg novog, kulturnijeg, zabavnijeg, iskrenijeg od onog sto nude bivse jugoslovenske republike. Njima sve najbolje, zbogom i nikad vise.

kondor

pre 10 godina

Jeftinije je provesti 15 dana u Vegasu,nego 15 dana u Opatiji.Bez sale,Hrvatska jeste skupa,bio svuda,vidio i znam sta pricam.A da im je more najljepse...?Jeste lijepo,ali najljepse sigurno nije.Porediti sa Grckom ili Turskom je suludo,a oni se trpaju u taj kos.Pokusavaju biti turisticka alternativa Grckoj,narocito za nizu njemacku srednju klasu.Turisti koji su vidjeli svijeta dodju jednom,ali se bas nesto i ne vracaju.

Nikola HelenoBugarofil

pre 10 godina

A strah i gorcina koju osetite kada vem probuse gumu ili vas prezrivo pogledaju u radnji APSOLUTNO potire sav spokoj koji vam letovanje inace pruza. I da se to ne desi, sama pomisao da se to desava/desavalo, deluje odvracajuce.
(Sto 1 lud pokvari, 100 pametnih ne ispravi, 10. jul 2013 19:26)

Kao sto vidis ova Srbija je nepresusni izvor idiota i mazohista. Ipak se je naslo 7000 debila da ode na "odmor" u Hrvatistan. Srecan sam i presrecan za svaku probusenu gumu,izgreban auto,samarenje zbog ekavice,poprekog i prezrivog gledanja...mozda ce cak i primitivni Srbi,rodjene zrtve,prodane duse bez casti,ponosa i pamcenja kad tad da shvate da svoj novac treba negde drugde da trose.

Igor

pre 10 godina

@(avanturista, 10. jul 2013 15:32)

40 € u francuskoj ?? neznam stvarno gde si bio za te pare ali sigurno nisi bio na malo boljim francuskim destinacijama koje su krvavo skupe !! ja sam roden i zivim u monpelie ( Montpellier) na jugu francuske i znam u prste celi deo juzne francuske obale. Ovde je stan blizu obale od 100€ pa navise ! kuca se izdaje od 1 500 do 4 000 € sedmicno ! Za znatno manje pare provodim se na crnogorsko primorije kao nigde ! obozavam i grcku gde odem na par dana pa i na jug istocni deo italije ... spaniju nemogu da smislim ! u svakom slucaju zelim sretan odmor svima i lep provod pa de god letovali !

Mauro

pre 10 godina

Komentar za Petra koji je bio u Puli: naša se gradska infrastruktura mijenja i za to se troše enormne svote. No, ne zbog toga da bi se zagorčavao život turistima, nego da bi se riješila prometna infrastruktura, da bi gužbe u gadu boil manje i da bi se gosti bolje osjećali i provodili. Znam da nije ugodno čekati pola sata na ulaz u grad, ali ako netko želi vidjeti arenu, spomenik kakav se može vidjeti na još 5-6 mjesta u cijelom svijetu, pretportavljam da je malo dobre volje i strpljenja preduvjet. Cijene NISU posrasle. Ako imaš problema sa smještajem, slobodno mi se javi na privatni mail, rado ću ga pustiti, ali te uvjeravam da ćeš za svoju obitelj naći izvrstan apratamn za 40 eura dnevnoo....U krajnjem slučaju, sve što se gradi i obnavlja, znak je da se u infrastrukturu ulaže i vjerujem da je svakom dobronamjernom gostu jasno da je bolje produžiti obnovu nekog komada ceste od 200 m da bi se sačuvali starorimski mozaici kojih je kod nas toliko da je dovoljno kopati bilo gdje po gradu da bi se na njih naišlo. Meni doalze dragi gosti iz Srbije, od kojih sam s mnogima već i prijatelj i mogu reći da je svatko tko tvrdi da su cijene porasle do urnebesnih razmjera ili misli da je Pula postala neki raj za mega-bogataše, u najmenju ruku krivo informiran ili zlonamjeran. Dajem ruku da se ljetovanje u Puli definitivno može ostvariti s 20-30 eura na dan po osobi, uključujući smještaj, a ti ako ne vjeurješ, slobodno se javi, rado ću pustiti e-mail adresu i razuvjeriti te.
Mauro, Pula

toliko o tome

pre 10 godina

"Turisti koji su vidjeli svijeta dodju jednom,ali se bas nesto i ne vracaju.
(kondor, 10. jul 2013 17:58)"

Bill Gates je sigurno vidio svijeta i ima para da ide di god oce pa eno ga zadnje 4 godine svako lito u Skradinu. Cak je i dao neke pare za razminiranje tog kraja.

nebojsa

pre 10 godina

Samo mala digresija,na neke cene itd itd.
Moram prvo podsetiti da je i naša Srbija,skupa zemlja i za hranu i za smeštaj,tako da ima logike da to bude i Jadranska obala,kojoj po meni nema premca...Ja na Braču plaćam jako dobar smeštaj,bio je to prošle god apartman na 2 nivoa za 65 eura,a u Opatiji neki recimo solidan smeštaj sam plaćao 55..Kafa mi je u Opatiji prevedeno oko 110 dinara,ali čujem da po nekim Bg kafićima nije mnogo manje,a to je opet manje od Grčke,gde kafa ide od 1,5 do 2 eura.Ide leto,treba da smo svi,veseli,neka ide svako gde može,i gde mu se sviđa,ne mora se svaka letnja priča pretvarati u bojno polje!!!Ovi tekstovi bi trebalo da nam svima posluže da dobijemo korisne info,za neka mesta,na moru itd itd.
Nebojša

meskalin

pre 10 godina

Svi se love za skupocu opatije, pa opatija je najruznije mjesto na jadranu i jedino sta ti nudi je nocni zivot i kasina.

Isto tako za pare koje das za apartman u hrvatskoj dodje te isto koda si isao u grcku.

Da neko ce rec mozes si mislit, ali u grckoj (sjeverna grcka), u 70% apartmana nema rucnika, wc papira, hemije za pranje sudova, spuzvice za pranje, ma covjece nema ni vise od jedne serpe od 2 litre u apartmanu za 2 osobe, ako dobijes tavicu si sretan covjek a dzezvu za kuhat kafu je ravno znanstvenoj fantastici.

Onda ono grcko preseravanje o bacanju papira u kesu a ne u wc nakon "dumpa" (to ima samo u africi jos).

U hrvatskoj to sve se racuna kao normalna usluga + kompletno opremljena kuhinja.

Nije da pljujem po grckoj ali neki koda nisu nikad bili u hrvatskoj a usporedjuju je sa grckom i jos pricaju gluposti.

U istri cak te domacin pita koje programe hoces i tako ti i ubaci satelitsku karticu, dok u grckoj imas RTS digital na kojem i da hoces nesto pogledat nemozes.

pametnom dosta.

Prije nego pocnete pljuvat zbilja dodjite do hrvatske pa onda sudite o razlici, ako ne zelite doc nemojte, vas novac, vase pravo, vase letovanje.

I nemojte usporedjivat azurnu obalu sa dubrovnikom, to su dva razlicita sveta, nicu, kan i takve gradove usporedjivat sa dubrovnikom je svetogrdje.

Istina dubrovnik je bezobrazno skup ali isto tako dubrovnik nije grad u koji se ide svake godine nego 1-3 puta u zivotu isto kao monte karlo.

Loco

pre 10 godina

ma bježte od dalmacije, tamo ni mi kontinentalni hrvati ne idemo, to dolje je sve luuudoooo i opasno. po sebe i po druge. a otoci, istra i jug (dubrovnik i okolica) nema potrebe da skrivate jezik i pravite se da ste nešto što niste. dobrodošli i potrošite što više para ;)

zg

pre 10 godina

Neznam gdje to i sta treba u hr jest za veceru da kosta 100€ cak se i u Dubrovniku moze pojest piza za 10€ sto je inace skuplje nego u ostatku hr a u ovom clanku govorite o dubrovniku hvaru i opatiji i to o luksuznim hotelima gdje je normalno da budu takve cjene pa i u zagrebu u hotelu esplanada kava kosta 5€ a u normalnom kaficu 1€. Sta mislite kako bi mi ljetovali sami kod sebe da su takve cjene? A sto se tice cjena u trgovinama jeftinije je nego u beogradu

shoot

pre 10 godina

Procitajte komentare u Vecernjem Listu i bice vam jasno zasto za mene nema mesta na njihovom moru. Dovoljno mi je da znam sta mi neko misli pa da odlucim da ne idem tamo. A ne misle nam nista lepo!

Ante Matic

pre 10 godina

Zato moj prijatelj srbin dode svako ljeto kod nas sa zenom i kaze mi pusti ti ove nase srbijance nece oni priznat ali nema ljepseg mora na svijetu od vaseg, tako da tu kad rasipate neke gradove grcke po portalima i dalje nemozete sebe slagat, kakva grcka brate mili..

ALEKSANDAR-Makedonac

pre 10 godina

Postovani,

Kratko i jasno.Proputovao sam celog sveta-osim Australije,bio na skoro svih poznatih mestima u Grckoj,Turskoj,Egipat ali Hrvatska-DUBROVNIK je nesto najlepse predivno...I upamtite bez suvisnih komentara : nije za svakoga.Nemojte pisati nekih negativnih zlonamernih komentara to sto je lijepo je i BOGU drago...I kako sam napisao nije za svakoga ! Za ostalih prikolicama i vikendicama u Grckoj...Pozz do Hrvatske

Davor

pre 10 godina

Treba razumeti i Hrvatske hotelijere i rentijere.U hrvatskoj je jako kratka sezona.Juli,avgust i kraj.More je van ova dva meseca hladno.Dok Grci lako razvuku i spustaju cene smestaja jec im je sezona skoro 6 meseci tj. tri puta duza od Hrvatske sezone.Idite u Hrvatsku u Junu ili septembru i procicete jako jeftin,ja sam nasao smestaj za 20 eura po cetvorokrevetnom apartmanu ali nazalos jedva da smo se i okupali jer je drugom polovinom juna more bilo 21-22 stepena.Cene hrane u velikim lancima i megamarketima su iste ili jeftinije nego kod nas.

kakodane

pre 10 godina

@djoka
E moj djoka, tu cestarinu mi plaćamo cijele godine a vi samo kad i ako se odlučite. Ako misliš da deru vas što bi tek mi trebali reći.

Dubrovnik, Hvar i Opatija su u sezoni papreno skupi i to je svima jasno. Međutim večera u normalim mjestima košta oko 10-20eur po osobi (s pićem). Recimo divljač u umaku od brusnica i čaša crnog vina je oko 15 eur. Tjestenine 5-8 eur (osim onih s tartufima). Ako želite pizza-cut to već možete dobiti od 1,5eur do 2,5eur što je recimo dva-tri puta jeftinije nego tapas u Barceloni.

Hrvat

pre 10 godina

....brojka od 7000 (ako je tacna)....
(Sto 1 lud pokvari, 100 pametnih ne ispravi, 10. jul 2013 19:26)

U to ne vjeruje ni autor članka. Pa samo je u Dubrovniku u prvih pet mjeseci 2013. boravilo 1000 turista iz Srbije.

Preklani je u Hrvatskoj ljetovalo oko 100000 turista iz Srbije. Ove godine se očekuje podjednak broj.

http://www.dubrovniknet.hr/novost.php?id=24308#.Ud2fy6zcO8A

http://www.jutarnji.hr/vise-od-100-tisuca-turista-iz-srbije-na-hrvatskoj-ce-obali-ostaviti-oko-50-milijuna-eura/965828/

davor

pre 10 godina

Ove brojke od 7000 gostiju iz Srbije nisu ni priblizno tocne. Prije par godina ovdje u hrvatskim casopisima, koji pomno prate turizam, su pisali da je bilo blizu 100.000 gostiju iz Srbije, te da su ostvarili preko pola miljuna nocenja.

Znam da ima preko cijele godine svaki dan vozi direktan autobus Beograd-Split, a ljeti vozi i Niš Ekspres na liniji Niš-Split, te busevi iz Subotice i Novog Sada. A prosle godine su uveli i avionsku vezu Beograd-Split, to jest pored prijasnjih Beograd-Pula i Beograd-Dubrovnik

marko

pre 10 godina

usporedjivat Halkidike sa Dubrovnikom i Hvarom je bezsmisleno, jer to su vrhunske hrvatske destinacije. Umesto toga idite na Rodos ili Mikonos, pa cete videti sto cete platite (a ko sto su neki napisali, mozete letovati i za relativno umerene cene cak i Dubrovniku i na Hvru)

Svako moze proveriti cene u Hrvatskoj u apratmanima na sajtovima kao o Apartmanija.hr i mnogim drugima, ima siroka ponuda, sa pristonjim cenama. Mi volimo da odsednemo u apartmanima, jer tako upozanamo lokalne ljude, i uvek smo doziveli srdacno gostoprimstvo, stekli lepa prijateljstva,

Hrana u radnjama otprilike isto ko u Beogradu, a sto se tice restorana i tih se nadje po povoljnoj ceni. Npr u Voloskom, slikovit ribarski gradic pored Opatije, mozete jedete u vrhunskim restoranima kao Plavi podrum, Le Mandrac, i drugi, poznati ne samo u celoj Hrvatskoj, vec i u Evropi, koji jesu skupi. Ali cete u tom istom gradu naci i fantasticne restorane kao "Mala Krcma Skalinada", sa odlicnom hranom, koju drzi vrlo simpaticni mladi bracni par, tu okupljaju lokalne umetnike i muzicare, a glavna jela su im 5-6 evra

Isto tako ako ste u Opatiji, mozete svratiti u Kavanu Wagner, u hotelu Milenij, sa pet zvezdica. Tu cete na prekrasnoj terasi sa pogledom na more i ostrvo Cres jesti izvrstne kolace i sladoled, te piti kafu za istu ili cak manju cenu nego u nekoj prosecnoj kafani usred Beograd

Bobi

pre 10 godina

Zasto uopste porediti Grcku,Hrvatsku, Crnu Goru....? Pa svi vec odavno znaju sve...od cena do ambijenta, ko sta voli, ko sta moze sebi da priusti, gde se ko dobro oseca...Glupo je toliko prepucavanje sta je lepse i bolje. Licno, smatram Hrvatsku zaista prelepom zemljom, medjutim bili smo u Istri 2004. ,unistise mi auto sa Bg regisarskim tablama, tako da ja tamo na odmor sigurno necu ponovo......

halo

pre 10 godina

jao pa tko vas jera da dolazite! Srba u Hrvatsku dođe oko 7000,i to je ništa na spram ovih 12.000.000
-i Hrvatska se okrenula kvalitetnom a ne masovnom turizmu,tj. cjene su možda veće ali dolaze ove budže iz bogatih zemalja!
i mislim da je to donekle i predrasuda,jer je samo Dubrovnik drastično skup a ostala mjesta manje i skoro svatko si može to priuštiti,,,ako ne želite HR imate BiH i CG,pa sretno! nitko vas ni ne tjera u HR
I samo da dodam da su Srbi više viđeni u Istri nego u Dalmaciji

Nikola Epikurovic Veseli

pre 10 godina

Zadnja vest :

Grčka tokom leta očekuje čak 17 miliona turista, to je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija za Nemce, Britance, Ruse, Čehe, Poljake i Holanđane.

mile

pre 10 godina

meni je cura iz zadra - srpkinja. kada ode kuci na more prevabci na hrvatski govor. provale je da je nasa ali posto je sa njenima inda nije imala problema.

ja jos nisam bio da sam bio nebi usta ratvarao na srpskom da vidim sta c eko da mi kaze

Dubrovčanin

pre 10 godina

Dubrovcanin,
jel moze neki kontakt, prolazim u julu pored Dubrovnika, u povratku sa Hvara, svratio bih na dan dva
Pozdrav
(NK, KG, 10. jul 2013 14:06)

Može kontakt ali na žalost svi apartmani su bukirani do konca 9. mjeseca. Imam nekoliko termina u 10. mjesecu. Kontakt luther.dbk @ gmail.com

prolaznik

pre 10 godina

U Hrvatskoj mozete naci i smestaj i za 50e po apartmanu u vrhu sezone, cak i na Hvaru a na nekim drugim lokacijama za cak i manje. Restorane (konobe) mozete da nadjete i da rucate po pristojnim cenama.
Problem sa Hrvatskom je kada zelite da rezervisete smestaj preko interneta, cene istih apartmana se razlikuju na ralicitim sajtovima,a i dosta su nerealne cene za ono sto nude. Tesko se pronalaze i sajtovi za bukiranje smestaja.
Sledeci problem je ukoliko idete na ostrva preskupi trajekti i cene u sezoni se razlikuju za lokalno stanovnistvo i nas turiste.
Zatim ukoliko ne idete kolima skup i neorganizovan prevoz autobusom do manjih mesta. Pritom u Dalmaciji cesto mozete da naletite na letnje radno vreme, kada je osoblje vise nego na pauzi nego sto radi.
I kada sve ovo sumirate, letovanje u Hrvatskoj ispadne dosta skuplje nego letovanje u Grckoj avionom, gde je infrastruktura mnogo bolja.
Nadam se da ce ulaskom u EU se i situacija popravitii da ce postati mnogo konkurentniji u onome sto nude, jer su se dosta precenili

Zg

pre 10 godina

Prije svega, brojka od 7000 turista iz Srbije sigurno nije točna! Bio sam za prvi maj u Istri, malo se vozao okolo, i moglo se vidjeti jako puno srpskih registracija. Na parkingu u Rovinju sam prošao pored bar 20 takvih. I što je upadljivo, jako dobri auti. Mislim da ljudi dolaze puno više individualno nego preko agencija. Hoteli koji se spominju su jedni od najskupljih na Jadranu i ne mogu biti mjerilo cijena generalno. Kad smo kod toga, bio sam poslom u BG i soba u Hyattu je bila preko 200 Eur...

davor

pre 10 godina

ciste gluposti - na Hvaru u daleko najeksluzvnijim, najsklupljim restoranima, u tom najeskupljem gradu u Hrvatskoj, gdje Beyonce sigurno vecera, cete platiit za biftek 15 evra - pa sad mi recite kako je to jednako cijeni od 100 evra za dvoje

A ako hocete platit daleko manje no Beyoncee, onda ima i hrpa takvih restorana cak i u Hvaru, da ne spominjemo i cijelo ostalo hrvatsko more

pedja

pre 10 godina

Proslog avgusta sam bio u Karinu i nikakvih problema nisam imao. Iako smo strcali medju svim onim Zagrepcanima na plazi nije bilo ni jednog prekog pogleda. Potom smo supruga i ja otisli do Zadra gde takodje nije bilo nikakvih problema. Istina, nismo isli kolima ali nikakvog ustrucavanja nije bilo ni jednog momenta iako sam i pitao za neke putokaze i td..nadam se da cu u avgustu ove godine u taj isti Zadar na koncert Olivera Dragojevica..

davor

pre 10 godina

Netko je upitao za cijene na Hvaru. Pa prvo grad Hvar je medju najskupljima u Hrvatskoj, dosta skuplji od Jelse. Starog Grada ili Sucuraja, koji su svi takodjer na Hvaru. Ali evo sto se tice restorana - kao super-ekstra-najluksuzniji-van kategorije i najbolji restoran u gradu Hvaru si mozete pogledati na netu jelovnik restorana Dalmatino na Hvaru – njoki sa razno raznim stvarim oko 10e, a kila Orade na zaru oko 45e (1 kuna = 7,5e)

Onda ima i puno jeftinijih, al tokodjer odlicnih restorana, ko Konoba Menego sa razno raznim dalmatinskim specijalitetima, ili FOR bistro gdje vas kila lignji na zaru, to jest vise no dovoljno za 4 osobe, kosta oko 20e, a pola kile dagnji oko 6 evra (jelovnici Konobe Menego i FOR Bistroa su takodjer na netu)

A za zalazak sunca idite u Hula Hula bar na Hvaru

Za cijene apartmana guglajte si apartmani i Hvar na netu

tiki

pre 10 godina

Zato moj prijatelj srbin dode svako ljeto kod nas sa zenom i kaze mi pusti ti ove nase srbijance nece oni priznat ali nema ljepseg mora na svijetu od vaseg, tako da tu kad rasipate neke gradove grcke po portalima i dalje nemozete sebe slagat, kakva grcka brate mili..
(Ante Matic, 11. jul 2013 04:26)

Da znam. Znam gomilu takvih koji vec cetvrt veka letuju u Crnoj Gori, a nisu se makli nigde iz Srbije/SFRJ. Kada se malo zainteresujes shvatis da ne govore ni jedan strani jezik i da im je sporazumevanje najveca barijera, pa zato i letuju tamo gde jezik razumeju. Pozdravi svog prijatelja Srbina i reci mu da plaza moze da bude i pescana.

Negde na Stradunu

pre 10 godina

Samo da potvrdim: i ja sam svojim ocima gledao da se u Duborvniku sladoled prodaje jeftinije domacima, odnosno Dubrovcanima nego ostalima. Kaze se nesto na foru: ja cu dve kugle one nase - i dobije se ista kugla za upola ili cak i vise manje para. To je, po meni, teska sramota, za turizam celog tog grada.

Mr. Realno

pre 10 godina

Delim deo svog iskustva sa letovanja od pre 2 godine u mestu Veli Lošinj, malo mesto na ostrvu Cres.
Ljudi su bili preljubazni, čak su me dva puta vozili dzabe taksista i vozač autobusa kada su čuli akcenat, jer oni imaju rodbinu u Srbiji. Fino sam prolazio i u picerijama, kaficima, restoranima, uvek su bili kulturni i fini a cene su bile uglavnom manje nego u Crnog Gori. Svuda ima reciklažnih kontejnera i oduševljavalo me je koliko je sve čisto.
E sada ono negativno.
Nema organizovanih izleta i obilazaka osim do ostrva Pag gde su žurke i to košta da ti uši otpadnu.
Suveniri su preskupi pa je mali peškir za ruke sa motivima mora bio neverovatnih 40€.
1 zaron sa opremom kluba je čitavih 100€, dok se u Crnoj Gori ili Turskoj može ceo ronilački kurs skoro odraditi za te pare.
Krevet u privatnom smeštaju je bio od 25€ pa na više, te su se i oni čudili kada bih im rekao da sam u C.G. noćio u apartmanu sa klimom za svega 8€.
Na ostrvu su skoro svuda stene oštre kao žilet na ulasku u vodu i plaža peščanih gotovo i da nema, te preporučujem silikonske papuče onima koji se zapute tamo.
Eto toliko od mene....

Beauty :)

pre 10 godina

Interesuju me cene na Hvaru... Ko je bio :) dolazimo bez ikakvih predrasuda na druzenje i provod. Zanima me da usplaniram koliko mi novca treba otprilike ( apartman vec rezervisan) , znaci pice, kokteli , rucak na "normalnim" mestima. Ne lux .;)

Dubrovčanin

pre 10 godina

(dejan, 11. jul 2013 07:29)

Restoran Lokanda na Peskariji. Domaća kuhinja, riba, jednostavna ali vrlo ukusna jela i po pristupačnim cijenama. Služe ih u posebnim zdjelicama što je posebno simpatično. Riba zagarantiranpo freška i iz Jadrana. Restoran je cjenovno pristupačan svima a moje goste rado uputim tamo i rijetko se kad netko požalio. Tu je još i Mea culpa (pizze i tjestenine) istog vlasnika. Uglavnom na Tripadvisoru se mogu naći restorani s ocjenama gostiju i cjenovnim rasponom.

Od kafića....svi kafići u sporednim ulicama su 3-5 puta jeftiniji nego oni na Stradunu. Takvi kafići pružaju pravu domaću atmosferu. Samo se u takvim kafićima može sresti prave Dubrovčane, naš naglasak, zaje*anciju....a gazda će svakoga gosta počastiti poslije treće ture. Ako želiš malo skuplje ali i atraktivnijke kafiće svakako posjeti caffe bar Buža ispod gradskih zidina. Kupalište je odmah ispod kafića.

Restorani: http://www.tripadvisor.co.uk/RestaurantSearch?geo=295371&q=Dubrovnik%2C+Croatia&cat=&pid=

Kafići: http://www.meetdubrovnik.com/hr/dubrovnik-nocni-zivot-izlasci/lokalni-barovi-capitano-galerie.html

Pubovi: http://www.meetdubrovnik.com/hr/dubrovnik-nocni-zivot-izlasci/pubovi-katie-o-connor-s-irish-pub.html

Diskoteke (bez Revelina koji je iznad svih): http://www.meetdubrovnik.com/hr/dubrovnik-nocni-zivot-izlasci/disco-nocni-klub-fuego-eastwest.html

MoP

pre 10 godina

Hvar je elita, tu uopće nema usporedbe s drugim destinacijama. Sjećam se da smo se na Hvaru zezali kako ćemo jedan dan salijetati Dankinje, drugi Francuskinje, treći tamnopute Francuskinje itd. :) Al opet, najžešću tulumarku smo napravili kad smo naletili na 7 Makedonaca koji su se skupili sa svih strana svijeta. Pa smo upoznali još Beograđanke, Slovenke, doveli nešto lokalnih cura i Splićanki i napravili najjači tulum koji je Hvar vidio. :)

nesa

pre 10 godina

Mene I familiju je letovanje u Haniotiju kostalo 1.700? a bili smo u obicnom apartmanu. Kafa 4, pivo 3-6,giros 4, nije bas tako jeftino kao sto mnogi kazu.

marko

pre 10 godina

za te koji idu na Hvar, evo jos nekoliko izvrsnih mesta:

1. Stori Komin - Malo Grablje (u brdima, 10 minuta od Hvara). Restoran u prekrasnom ambijentu u staroj kamenoj dalmatinskoj kuci. izvrstna hrana

2. Fortuna, Milna (isto oko 10 minuta od Hvara) - uz samo more, odlican riblji restoran, pristojne cene

4. Lambik, Milna - opet stara dalmatinska kuca, odlican ambijent i hrana (npr hobotnica kuvana u vinu, itd)

marko

pre 10 godina

Za te koji su se dole raspitivali o Hvaru, evo jos par preporuka:

Stori Komen – konoba u staroj kamenoj dalmatinskoj kuci, u Malom Grablju (selo u brdima iznad Milne, oko 15 minuta od Hvara). Nezaboravna hrana u nezaboravnom ambijentu

Onda su tu i dva restorana u Milni, simpatican gradic na 10 minuta od Hvara – riblji restoran Fortuna (u malom hotelu na plazi), plus konoba Lambik. Opet odlicna hrana u divnim ambijentima, u Fortuni crni rizoto ili rizoto s gamborima dodje oko 9e, a nude i kompletan meni sa supom, lignjama (ili dagnjama, il neka riba), plus salata, plus palacinke – sve za oko 11e

I jeste, Hula bar je odlicno mesto, uz samo more, dobra mjuza, dobro drustvo, espreso dodje 1,5e a dva deci vina oko 3e

Jelena

pre 10 godina

u mestu Veli Lošinj, malo mesto na ostrvu Cres. - Veli Losinj je na Losinju (kao sto mu i ime kaze), a ne na Cresu.
Zanima me odakle vam podatak o 12.000.000 posetilaca, kad na svim izvorima pise da se ove godine predvidja porast od 5% u odnosu na proslu godinu i da se ocekuje 7.000.000 gostiju?
Lepa je hrvatska obala (uz svoje nedostatke, kao i sve druge), bas kao i ceo Mediteran, za one koji uporedjuju Hvar i Halkidiku, Halkidika je prirodno jedan od najlepsih delova Mediterana, u Hrvatskoj je tesko (da kazem nemoguce) naci slicno podrucje, recimo da su delovi Sardinije i Korzike na tom nivou. Ali, na Halkidiki nema grada Hvara i drugih hvarskih gradova, jer nije urbanizova, i ukupan utisak smanjuje vrsta turista. Na zalsot, Grci sujedan od najlepsih delova svoje zemlje prepustili najmanje profitabilnoj vrsti turizma (Srbi, Makedonci, Bugari, Rumuni koji sve nose od kuce).

FeboZg

pre 10 godina

Kad ispijate kavicu satima u Veneciji onda vam nije skupo..a u Dubrovniku je?!?!? E pa molim lijepo..sve ima svoju cijenu..oni gosti koji nemaju lovice neka jedu paštetu i pice na parče..Hvala Bogu more nam je najjače i ponuda je raznolika..ima za svakoga po nešto..najbolje bi bilo da su cijene ko u Kabulu pa da nam na more dolaze socijalni slučajevi..ljudi mi smo u EU ..trebamo se prilagoditi stranim gostima koji nose lovu i čuvati ljepote Ljepe naše

laz

pre 10 godina

Ja stvarno ne znam ko placa ove novinare da sire ovakve lazi i budalastine. 3 godine vec letujem u Hrvatskoj i cene su sasvim normalne. Apartnan u centru Hvara sam placao 50 eura dan za dvoje. Cene u prodavnicama su za vecinu proizvoda jeftinije kod nas jer ljudi imaju normalne marze. Cene po kaficima su iste kao i u Beogradu a rucak za dvoje je oko 100kuna...7.5kuna je jedan; euro. Naravno,postoje i mesta gde je skupo...ali verujem da auroru ovog teksta ne bi dozvolili ni da udje tamo....tako da manite se prica rekla kazala...putujte i vidite sami,nemoj niko da vas laze. Ja ove godine idem opet jer nema lepseg mora nigde u Evropi.

Bob

pre 10 godina

Idemo ovog leta u Split i Zadar, kolima. Nakon 20+ godina. Namerno hoću da vidim da li smo i dalje "u regionu" divljaci ili ponovo počinjemo da ličimo na ljude. A ovaj gospodin koji favorizuje Kvarner nije bio u iznošenju baš fer prema kolegama iz Dalmacije. No, njihova stvar.

Dule

pre 10 godina

Molim vas da vise ne sirite gluposti o bezbednosti. Bio sam ove godine u Zadru i Sibeniku, kolima sa BG tablicama. Apsolutno nikakvih problema. Ljudi zive od turizma i uopste ih ne zanima odakle ste. I da dodam da sam u hipermarketima bio iznenadjen koliko ima srpskih proizvoda. Ne dajte da vas mediji truju.

Dobronameran

pre 10 godina

Početkom jula se vratio sa letovanja.U pitanju Makarska rivijera.Naših ljudi nema ili sam imao utisak da smo bili jedini..Drugih gostiju skoro pa nema osim vikend poseta bosanaca.Nemci i Česi su prisutni ali slabo šta troše.Restorani prazni pa i u samoj Makarskoj.Veći utisak marketi koji su jako loše snabdeveni pri tom i slab izbor.Cene su previsoke što i sami domaćini priznaju.Srećom postoji Lidl gde su cene razumne.Domaći se takođe žale na teško stanje u ekonomiji jer dole slabo šta radi.Pošto sam na Hrvatskom primorju prvi put bio posle skoro 25 godina moram priznati da sam neprijatno iznenađen i razočaran.U usporedbi sa Grcima pa i Turcima,Hrvati mnogo zaostaju.Pogotovo ako se zna da tamo sezona počne maltene od maja i traje do septembra dok se hrvati ,,vade,, na početak sezone od 1 jula...Drugo je nivo usluga pa i ono na šta se domaći hvali a to je ,,čisto,, more koje je umelo biti itekako prljavo.

mikin

pre 10 godina

"Sigurno da je hrvatsko primorje skuplje,ali jadran je jadran.najlepsi je.kad god se objavi neki clanak o moru tako mi samo opanjkavamo hrvate i dizemo grke.ispada da je grcka top destinacija evrope.a nije.samo sto mi za drugo nemamo para a kod hrvata u inat necemo.tipicno balkanski sindrom.
(neutralan, 10. jul 2013 12:29)"
---------------------------------
Daleko si ti od "neutralnog", vrlo daleko. Uporedjivati Jadran sa Grckom nije umesno ... ako nista drugo hrvati imaju oko 1300 ostrva i ostrvaca a Grci oko 14000! Razlika je ogromna u prostranstvu. Gde si bio u Grckoj? Nije Grcka samo Halikidiki i Paralija! Za otkriti Grcku ti treba ceo zivot. Grcku okruzuju 4 mora. Svako grcko ostrvo ima planinski vrh iznad 1000m a u Hrvatskoj najvisa tacka je Vidova Gora na 300m! U Grckoj ti se ne moze desiti da NEMA vode u jeku turisticke sezone kao u Hrvatskoj. U Grckoj ni na jednom ostrvu kanalizacija ne ide u more. Ona i jeste top destinacija Evrope. Nauticki turizam da i ne spominjem.

dušan

pre 10 godina

Pitanje je samo i ko su tih "7000" ljudi iz Srbije koji tamo još idu? Juče sam stigao sa Tasosa-15dana nas dvoje i četvoro dece za pare koje bi u hrvatskoj potrošili za tri dana. Da i ne pominjemo gostoprimstvo.

AIR

pre 10 godina

Zivim izvan Srbije. Zaradjujem u rangu onih 1%. Hrvatsku zaobilazim zbog toga sto na svetu postoji mali milion boljih opcija, gde su ljudi uljudniji, hrana gastronomska i gde ima da se pored prirode uziva u stvarima kreiranim ljudskim umom i rukom.

Aurane

pre 10 godina

Nije bitna cena, ne pada mi na pamet da letujem baš u jedinoj zemlji na svetu koja gaji animozitet prema mom narodu.
(ah, 10. jul 2013 12:26)
_______________
Mislim da ima malo više zemalja koje gaje animozitet prema Srbima. Pitam se zašto?

neutralan

pre 10 godina

Sigurno da je hrvatsko primorje skuplje,ali jadran je jadran.najlepsi je.kad god se objavi neki clanak o moru tako mi samo opanjkavamo hrvate i dizemo grke.ispada da je grcka top destinacija evrope.a nije.samo sto mi za drugo nemamo para a kod hrvata u inat necemo.tipicno balkanski sindrom.

xoxoxo

pre 10 godina

Tko nema para, neka ne dolazi. Nijedna država ne želi turiste iz zemalja niske platežne moći, pa tako ni Hrvatska. Kako biste vi rekli: ništa lično i prosto k'o pasulj.

bulik

pre 10 godina

Pula pretprošle godine - najbolje letovanje ikada! Smeštaj - početak avgusta,trokrevetni apartman ekstra opremljen,200 metara od plaže,7 dana 350 evra. Cena je ista i ove godine. Mislim da je prihvatljiva,zar ne? Ne pišite neistine!

ah

pre 10 godina

Nije bitna cena, ne pada mi na pamet da letujem baš u jedinoj zemlji na svetu koja gaji animozitet prema mom narodu. A i da nije tako ne znam kad bi Hrvatska došla na red pored beskonačnog izbora dobrih mesta za letovanje.

Mauro

pre 10 godina

Radim u turizmu, dobro sam upućen u to područje i moram reći da je autor opasno pobrkao lončiće: činjenica je da se u HR zadnjih godina puno radilo na širenju ponude pa je sada daleko više elitnih i skupih mjesta, ali oni su klasa za sebe i po onome što mi imamo smo još male bebice u odnosu na ono što imaju npr. Francuzi. Ostalo uopće nije točno: cijene nisu rasle 20%, večera kod mene u dobroj konobi za dvije osobe je 30 eura, a za 100 eura se jede u najvećoj ekskluzivi. Iznajmljujem apartman s 3 zvjezdice za 4 osobe s potpunim komforom u vrhuncu sezone za 40 eura, a povoljnog smještaja ima koliko hoćeš. Ni informacija o broju turista nije točna jer sam uvjeren da ih iz Srbije toliko koliko piše u članku dođe samo u Pulu gdje živim.
Mauro, Pula.

Boki pfc

pre 10 godina

@FeboZg Na svakom letovanju potrosim 2000 Eur+, ali zbog ovakvih poput vas, a i zbog blize istorije, a i zbog principa, u Hrvatsku necu u skorije vreme. Srdacan pozdrav iz Beograda...

mile

pre 10 godina

meni je cura iz zadra - srpkinja. kada ode kuci na more prevabci na hrvatski govor. provale je da je nasa ali posto je sa njenima inda nije imala problema.

ja jos nisam bio da sam bio nebi usta ratvarao na srpskom da vidim sta c eko da mi kaze

jovanSRB

pre 10 godina

Idemo ovog leta u Split i Zadar, kolima. Nakon 20+ godina. Namerno hoću da vidim da li smo i dalje "u regionu" divljaci ili ponovo počinjemo da ličimo na ljude. A ovaj gospodin koji favorizuje Kvarner nije bio u iznošenju baš fer prema kolegama iz Dalmacije. No, njihova stvar.
(Bob, 10. jul 2013 09:25)

Povedi sa sobom Ber Grilsa i Cak Norisa i eto ti ekipe za avanturu ! Sretno od mene!

m56

pre 10 godina

Godinama letujem u Hrvatskoj, imam kucu tamo i prijatelje. Cene su manje- vise kao i u Beogradu, naravno ne mislim na smestaj i ne mislim na najelitnija ostrva. Posto ga ne placam pojma nemam kolike su cene kada je to u pitanju. Svejedno, ceo zivot slusam o lepoti Jadrana, od malena tamo letujem, ako izuzmemo period rata, ali Grcka, Grci i njihovo more su nesto posebno. U Hrvatsku idem jer imam kucu tamo, ali svaki slobodan trenutak odem u Grcku bar na produzeni vikend, jer tamo se osecam kao kod kuce. Sa Zagrebcanima i Istranima je lako, ali u Dalmaciji lako ce te naici na sve i svasta. Nema godine da nema makar neke psovke ili neprijatnosti. To u Grckoj, logicno, nije moguce. Zato, onaj ko placa sve, logicno treba da ide tamo gde ce se osecati slobodnije, a to je svakako Grcka.

Nikola HelenoBugarofil

pre 10 godina

A strah i gorcina koju osetite kada vem probuse gumu ili vas prezrivo pogledaju u radnji APSOLUTNO potire sav spokoj koji vam letovanje inace pruza. I da se to ne desi, sama pomisao da se to desava/desavalo, deluje odvracajuce.
(Sto 1 lud pokvari, 100 pametnih ne ispravi, 10. jul 2013 19:26)

Kao sto vidis ova Srbija je nepresusni izvor idiota i mazohista. Ipak se je naslo 7000 debila da ode na "odmor" u Hrvatistan. Srecan sam i presrecan za svaku probusenu gumu,izgreban auto,samarenje zbog ekavice,poprekog i prezrivog gledanja...mozda ce cak i primitivni Srbi,rodjene zrtve,prodane duse bez casti,ponosa i pamcenja kad tad da shvate da svoj novac treba negde drugde da trose.

Idemo dalje....

pre 10 godina

Hrvatsko primorje je jedno od najlepših. Ali nažalost cenu su takve da uopšte ne razmišljam o letovanju u Hrvatskoj.
Za Srbe je ipak top destinacija Grčka. Prelepo, čisto, toplo more, ljubazni domaćini i izuzetno niske cene. U agencijama možete kupiti Last minute ponudu sa prevozom i 10 nocenja od 100-150€ koliko staje jedna noć u Hrvatskoj.
Mislim da Hrvate ne zanimaju turisti iz regiona, bacili su sve karte na visoko platezni turizam. Da li je to dobro, videćemo.

Milos

pre 10 godina

Zato su za mene Grcka i Turska zakon, ne znam ... zadnji put sam iso u HR 80 i neke ne secam se vise, bejosmo u bratstrvu i jedinstvu ..., mozda su neke predrasude u ptanju ali ne bih se osecao bas spokojnim, ne kazem, svugde pa i u Grckoj i Turskoj ima baraba i bitangi, nigde nisi 100% bezbedan - to su gluposti da kazem siguran 100% da nece da se desi nista, ali barem ne moram da se plasim pred kim cu da da govorim ekavicu ... Mozda gresim sto se tice licne bezbednosti i sigurnosti u HR ali predstroznost nikad nije na odmet :), ne znam ... ali sto se tice cena ... e tu su Greece i Turkey ... neprevazidjene za moj dzep, litar domaceg malinovog ulja na Zakintosu i Lefkadi (cak sam citao da je na Zakintosu jedno od najkvlitetnijih maslinovih ulja na svetu ???) sam placao 4 evra a cujem od komsike koja ima kucu na HR primorju da je tamo u HR to isto ulje 10 e ... Na Kefaloniji najskupljem ostrvu u Jonskom moru ja i zena platili rucak u kafani 38 e a u Dubrovniku da dam 100 ... A sto se tice brace Crnogoraca ... SKUPO cak i PAPRENO za taj kvalitet usluga ... (kauc na rasklapanje i onaj poljski krevet sto lici na lezaljku za plazu mi racuna kao trokrevetnu sobu, wc napolje poljski doduse ima wc solju a tus kabina maltene na ulici kovana od dasaka ... - samo sam reko neka hvala) Ne znam mozda sve ovo sto sam napisao ... bezveze ... moje neko licno glediste stvari :)

Cantona

pre 10 godina

Pored Grcke me nista drugo ni ne zanima! Pogotovo ne negde gde nismo dobrodosli i gde su cene nerealno visoke.

Lepse more, plaze, prijatniji ljudi, nocni provod...=Grcka.

Andrej

pre 10 godina

Haha, brže-bolje hrvatski mediji su odmah preneli kako srpski mediji odvraćaju turiste iz Srbije da letuju kod njih, na sve moguće načine... Oni se nikada neće promeniti, njihovi mediji nikad neće prestati trovati svoj narod, hraneći njihovu svakako već veliku mržnju prema Srbima. Zamolio bih ovdašnje ''Beograđane'', ''Novosađane'', ''YU-forever-e'', da pročitaju malo na njihovim sajtovima o tome koliko ste poželjni. Ja lično znam par osoba koje tamo letuju (moja drugarica kojoj je majka Hrvatica iz Šibenika, pa dole ide svake godine, jedan drug, kome je majka iz Zadra, i znam još 2-3 ljudi koji imaju neku imovinu dole). A ovi što upoređuju Hrvatsku sa Grčkom, jednom od najlepših zemalja na svetu, neću ni da komentarišem... Samo ću reći:Zakintos, Mikonos i Rodos.

kondor

pre 10 godina

Jeftinije je provesti 15 dana u Vegasu,nego 15 dana u Opatiji.Bez sale,Hrvatska jeste skupa,bio svuda,vidio i znam sta pricam.A da im je more najljepse...?Jeste lijepo,ali najljepse sigurno nije.Porediti sa Grckom ili Turskom je suludo,a oni se trpaju u taj kos.Pokusavaju biti turisticka alternativa Grckoj,narocito za nizu njemacku srednju klasu.Turisti koji su vidjeli svijeta dodju jednom,ali se bas nesto i ne vracaju.

Zoran

pre 10 godina

O Hrvatskoj ne razmišljam ipak ona ne može da se poredi da Grčkom,ovde ne mislim na Paraliju i slična mesta već na južnu Grčku i ostrva.

hasta siempre....

pre 10 godina

na žalost uskoro ni hrvati a ni crnogorci neće moći sebi priuštiti kvalitetan odmor na sopstvenom moru.
realno, tokom sezone cene su visoke, pogotovu u malo boljim objektima. pitanje je koliko i srednja klasa iz EU danas može to sebi da priušti.

Beogradski naglasak

pre 10 godina

Pa ko vise u ovo veruje???Ljudi,sedite i idite slobodno gde god hocete u HR.Prica o tome da je je u HRV jos uvek ko i pre nepije vodu.Provereno,ispitano dokazano.

M. Tasić

pre 10 godina

Zamolio domaćin pa da prokomentarišem ovaj članak. Treću godinu letujem sa ženom i decom u Dubrovniku. Udobnije se osećamo ovde nego kod kuće. Dnevna cena apartmana s popustom koji nam je dao najljubazniji domaćin na svetu je 75 evra. U apartmanu nas je nakon celonoćnog puta dočekalo ohlađeno domaće belo vino, dalmatinska pršuta, najbolji sir iz ulja na svetu, domaći hleb. Večeras ćemo uz roštilj sa terase kuće da gledamo vatromet povodom otvaranja Dubrovačkih letnjih igara. To je deci najveće veselje. U Dubrovniku nas nikad niko nije popreko pogledao. Sve one priče o krvoločnim Hrvatima padaju u vodu kada ih upoznate. Moja deca su po ceo dan na plaži s domaćinovom decom. Druže se, igraju, moji uče o mrkvi i riži, domaćinovi o šargarepi i pirinču. Ne znam što više da pišem sem da ćemo ovde dolaziti svako leto. Pre smo odlazili u Grčku, Bugarsku, Tursku, Egipat, ali verujte ništa se ne može porediti s Dubrovnikom.

Moram da pohvalim ljubazne carinike na graničnom prelazu kod mesta Ivanica koji su nam jutros pozajmili mobilni da se javimo domaćinu. Moj mobilni nije odma mogao da pronađe hrvatske mreže. Moram takođe da pohvalim i pozdravim tetu Anku iz trgovine Pemo koja neretko decu počasti sladoledom.

Jelena

pre 10 godina

Ovo o cenam uopste nije tacno. ILli je tacno ako se uporedjuje hotel sa 4 zvezdice u Dubrvniku i porodicni hotel sa 2-3 zvezdice u Lido Di Jesolo; naravno da je Lido Di Jesolo jeftiniji, ali ni u cemu drugom nema poredjenja. Priblizna kategorija hotela i lokalita u Hrvatskoj jeftinija je nego u Italiji ili na Azurnoj obali. Apartmani su jeftiniji i dobri restornacici/konobe su jeftiniji. Jedino je Grcka jeftinija (i C. Gora mozda), ali samo tamo gde idu Srbi, a hoteli na Kikladima od 4* pa navise kostaju u sezoni od 100 eura, pa znatno navise (kao i u Dubrovniku), dok je u Italiji cena najmanje dvostruka. Dnevno, podrazumeva se.

zlatiborac

pre 10 godina

Hrvatska je raspadom Jugoslavije Srbiji ucinila veliku uslugu. Prvo domovina se konacno zove Srbija, drugo silom prilika su naterali Srbe da otkriju blagodeti Grcke, Turske, Egipta, Spanije i da se na Hrvatsko more vise nikada ne vrate. Samo smo mi dovoljno naivni da izneverimo pradedove i da zemlju Srbiju sa vekovnom istorijom zamenimo imenom Jugoslavija i da u neku ruku tu istoriju potremo ispod tepiha zarad bratstva i jedinstva. Hrvati zbogom. Sto se nas tice komsije ste kao i Bugari, Rumuni, Madjari, Makedonci i nista vise ili manje od toga. Postoji jedan dobar trend u Srbiji koji primecujem zadnjih godina. Pomen Hrvatske vise nikome ne izaziva emocije, cak se i u sportu Hrvati sve manje spominju kao veliki protivnici. Srbi su konacno poceli da gledaju Hrvatsku, Sloveniju, Crnu Goru ... kao bilo koju drugu zemlju i samo kao susede. Vi sa B92 pisite vise o destinacijama koje stvarno interesuju Srbe, pre svega tu mislim na Grcku. More, Istorija, hrana, kamp, hoteli, moteli, hosteli, transport, zabavni programi. Srbi su zeljni neceg novog, kulturnijeg, zabavnijeg, iskrenijeg od onog sto nude bivse jugoslovenske republike. Njima sve najbolje, zbogom i nikad vise.

Iz prve ruke

pre 10 godina

@(neutralan, 10. jul 2013 12:29)

U Svajcarskoj su u agencijama u EU top destinacije Francuska, Spanija i Grcka, a sporadicno ima u ponudi i Turske i Hrvatske. Najveci broj ljudi koje znam ide na prve tri destinacije, iz svog okruzenja ne znam nikoga ko ide u Hrvatsku, a ni Tursku. Inace, Grcka je manje popularna jer se dalje putuje a postoji i jezicka barijera dok smo u FR ko kod kuce.
HR je pojam za nemce koji za sitne pare sa kamp prikolicom mogu da se provedu ko niko, a da ne ostave jedan pfening sem najam mesta za kamp prikolicu.

Proputovanje

pre 10 godina

Vidim da je ovde dosta ljudi ostavilo kao neki svoj utisak, pa evo i ja nekoliko utisaka da podelim. Bio sam vise puta u Hrvatskoj u poslednjih nekoliko godina. Ovako, kada bi se pravili da niko od nas nista ne zna o Istocnom Jadranu, mislim da je pravo da se kaze ovo: za odmor u Istri ne bi dao nikakve pare, zato sto je more grozno, i kome je stalo do lepog plavog mora, lepih plaza itd. treba da letuje juznije od Splita: Makarska, Dubrovnik, ostrva. Sto se tice usluge: postoji izvestan deo superfensi restorana i drugih mesta za izslaske gde su i cene, naravno, vrlo visoke. Ali ako gledamo neki prosek, gde idu normalni gradjani sa porodicama, onda upada u oci da su retorani mnogo bolje uredjeni npr. u Crnoj Gori nego u Hrvatskoj, gde ima jos vrlo mnogo jugoslovenske infrastrukture. Skandalozno je sto recimo u Dubrovniku u kaficima, resotranima i pekarima postoje duple cene "za domace" i "ostale", tako da jedna kugla sladoleda moze na istom mestu da kosta i do tri puta vise u zavisnosti ko je kupuje. Sto se tice bezbednosti, mogu ovi komentatori ovde da pisu sta hoce: sigurno ce biti vrlo redak slucaj da ce doci do fizicke neprijatnosti, ali razna sitna ponizenja su svakodnevnica: vise puta mi se dogodilo da ljudi prekinu razgovor samo zato sto sam iz Beograda, cest je i slucaj da kelnerica kaze da ne zna sta je "kisela voda" i da ima samo "mineralnu", iako joj ne smeta da za drugim stolom prima narudbzine na engleskom, nemackom itd.

halo

pre 10 godina

jao pa tko vas jera da dolazite! Srba u Hrvatsku dođe oko 7000,i to je ništa na spram ovih 12.000.000
-i Hrvatska se okrenula kvalitetnom a ne masovnom turizmu,tj. cjene su možda veće ali dolaze ove budže iz bogatih zemalja!
i mislim da je to donekle i predrasuda,jer je samo Dubrovnik drastično skup a ostala mjesta manje i skoro svatko si može to priuštiti,,,ako ne želite HR imate BiH i CG,pa sretno! nitko vas ni ne tjera u HR
I samo da dodam da su Srbi više viđeni u Istri nego u Dalmaciji

Dovla

pre 10 godina

Neverovatno koliko jedan članak može da uspali ,,pućanstvo,,Odmah ga njihovi mediji preneše.Po tome i reakcijama se može videti koliko je Srpski gost dobrodošao...A najzanimljivije je ono da i prosečan Hrvat ne može da sebi priušti to isto more.Kako bi kad i on sastavlja kraj sa krajem i grca u dugovima prema bankama.

dejan

pre 10 godina

Idemo ovog leta u Split i Zadar, kolima. Nakon 20+ godina. Namerno hoću da vidim da li smo i dalje "u regionu" divljaci ili ponovo počinjemo da ličimo na ljude. A ovaj gospodin koji favorizuje Kvarner nije bio u iznošenju baš fer prema kolegama iz Dalmacije. No, njihova stvar.
(Bob, 10. jul 2013 09:25)

Povedi sa sobom Ber Grilsa i Cak Norisa i eto ti ekipe za avanturu ! Sretno od mene!
(jovanSRB, 10. jul 2013 12:40)
=================

bio pre par godina clanak u B92 o tipu iz Srbije koji se s velikom srpskom zastavom i dvoglavim orlom na haubi kola provozao od Istre do Dubrovinka, i onda opet nazad preko Splita i Zagreba. Svugde parkirao na javnim parkinzima, niko mu kola nije ni dotakao, a usput upoznao i ljude. Cini mi se da rece da ga nedgde kod Zadra policiija zaustavila da mu kaze da mu jedan zmigavac pozadi ne radi, rekli mu da mu nece napisat kaznu, al nek to popravi, lepo se pozdravili, i otisli svojim putem

Oni Hrvati na EP u Novom Sadu prosle godine nisu ni izbliza tako prosli

Ante Matic

pre 10 godina

Zato moj prijatelj srbin dode svako ljeto kod nas sa zenom i kaze mi pusti ti ove nase srbijance nece oni priznat ali nema ljepseg mora na svijetu od vaseg, tako da tu kad rasipate neke gradove grcke po portalima i dalje nemozete sebe slagat, kakva grcka brate mili..

Dubrovčanin

pre 10 godina

Bio u Dubrovniku.
Pivo domace + cola + kafa = 95kuna
(coa, 10. jul 2013 10:40)

Uvijek ista priča. Živo me zanima gdje si pio i zašto si toliko platio. Svi kafići, ali svi, imaju cjenike na stolovima, a u cjenicima su cijene svih napitaka i artikala koje se nude. Samo slijep i gluh čovjek naruči a da ne zna po kojoj cijeni to naručuje. Masa njih to namjerno naruči i onda okači račun na facebook kako bi pokazali kao je na Stradunu skupo, a nisu ni svjesni da se na taj način blamiraju i da im se narod smije. Ja imam četiri apartmana (svaki sa 2 ležaja + dva pomoćna) u neposrednoj blizini (200 m) starog Grada. Svi apartmani imaju parkirno mjesto i sve blagodati 21. stoljeća. U srcu sezone(od 10.7.-20.8.) cijena po apartmanu za 4 osobe iznosi 100 €, što znači 25 eura po osobi. Doručak je uključen u cijenu, kao i parking, wirelles internet, klima, lcd tv sa dvd playerom, sat antenom i Iskon tv-om, frižider, štednjak, posuđe, perilica za rublje, glačalo, fen....). Kafići u starom Gradu u svakoj sporednoj ulici su 3-5 puta jeftiniji nego oni na Stradunu a dijeli ih 10 metara. S restoranima je isto. Samo je par restorana s astronomskim cijenama, dok su svi ostali prihvatljivi i onima s plićim džepovima. Dakle Dubrovnik je pristupačan svima koji znaju što traže. Moji trenutni gosti (stigli jutros, a o njima sam već pisao) su bračni par iz Kragujevca s dvoje djece. Zamolit ću ih da prokomentiraju ovaj članak. Napominjem da im je ovo treća sezona zaredom da su smješteni kod mene.

meskalin

pre 10 godina

Svi se love za skupocu opatije, pa opatija je najruznije mjesto na jadranu i jedino sta ti nudi je nocni zivot i kasina.

Isto tako za pare koje das za apartman u hrvatskoj dodje te isto koda si isao u grcku.

Da neko ce rec mozes si mislit, ali u grckoj (sjeverna grcka), u 70% apartmana nema rucnika, wc papira, hemije za pranje sudova, spuzvice za pranje, ma covjece nema ni vise od jedne serpe od 2 litre u apartmanu za 2 osobe, ako dobijes tavicu si sretan covjek a dzezvu za kuhat kafu je ravno znanstvenoj fantastici.

Onda ono grcko preseravanje o bacanju papira u kesu a ne u wc nakon "dumpa" (to ima samo u africi jos).

U hrvatskoj to sve se racuna kao normalna usluga + kompletno opremljena kuhinja.

Nije da pljujem po grckoj ali neki koda nisu nikad bili u hrvatskoj a usporedjuju je sa grckom i jos pricaju gluposti.

U istri cak te domacin pita koje programe hoces i tako ti i ubaci satelitsku karticu, dok u grckoj imas RTS digital na kojem i da hoces nesto pogledat nemozes.

pametnom dosta.

Prije nego pocnete pljuvat zbilja dodjite do hrvatske pa onda sudite o razlici, ako ne zelite doc nemojte, vas novac, vase pravo, vase letovanje.

I nemojte usporedjivat azurnu obalu sa dubrovnikom, to su dva razlicita sveta, nicu, kan i takve gradove usporedjivat sa dubrovnikom je svetogrdje.

Istina dubrovnik je bezobrazno skup ali isto tako dubrovnik nije grad u koji se ide svake godine nego 1-3 puta u zivotu isto kao monte karlo.

vladimir

pre 10 godina

Vratio sam se iz Pule u ponedeljak .. cene kao u Beogradu negde za nijansu skuplje sto se klope tice .. smestaj od 20 - 25e .. Puljani zakon .. pozdrav ;)

Negde na Stradunu

pre 10 godina

Samo da potvrdim: i ja sam svojim ocima gledao da se u Duborvniku sladoled prodaje jeftinije domacima, odnosno Dubrovcanima nego ostalima. Kaze se nesto na foru: ja cu dve kugle one nase - i dobije se ista kugla za upola ili cak i vise manje para. To je, po meni, teska sramota, za turizam celog tog grada.

ALEKSANDAR-Makedonac

pre 10 godina

Postovani,

Kratko i jasno.Proputovao sam celog sveta-osim Australije,bio na skoro svih poznatih mestima u Grckoj,Turskoj,Egipat ali Hrvatska-DUBROVNIK je nesto najlepse predivno...I upamtite bez suvisnih komentara : nije za svakoga.Nemojte pisati nekih negativnih zlonamernih komentara to sto je lijepo je i BOGU drago...I kako sam napisao nije za svakoga ! Za ostalih prikolicama i vikendicama u Grckoj...Pozz do Hrvatske

Petar

pre 10 godina

@Mauro
Ja se upravo vratio iz Pule u koju godinama vec idem i mogu da kazem da su cene dramaticno vece nego prethodnih godina, tako da cu ozbiljno da razmislim o odlasku u Istru sledeci put. Takodje, neresen saobracaj u gradu, problemi sa parkiranjem - tipa ne mozes da platis mobilnim, previse sitnim ili previse krupnim novcem, uz stalnu guzvu, Pulu ne cine preterano privlacnim mestom. Iako sam do ovog poslednjeg dolaska bio veliki ljubitelj Istre i preporucivao je svima, najvise zbog cena necu moci to vise da radim.

Rijeka

pre 10 godina

Falili ste sve. Vidim paušalno se piše. Ne možete uspoređivati cijen Dubrovnika i Krka recimo. Ja sam putovao po svijetu i znam kakve su cijen i u Grčkoj i u Italiji i u Turskoj. Grčka je daleko najskuplja a Turska je najjeftinija jer su doveli turizam do totalne komercijalizacije u kojoj se prilagode dubini novčanika svakog gosta ponaosob. Hrvatska je jeftina zemlja Mediterana i ako imaš malo soli u glavi proći ćeš odlično. Ulje na zakintosu od 4 Eura?? Dobro ti je uvalio. Fina komina.

sirogojno

pre 10 godina

ove godine sam bio u rijeci sa drustvom, kolima.. sve super i sjajno.. cene normalne, ljudi zakon.
prosle godine sam spartao citavom istrom, smestaj je bio vrhunski i u rovinju, i u vrsaru i u porecu, za sasvim pristojne novce .. spavanje 10-20 eura.. max.. klopa u restoranu, riba, 10-12 eur porcija i pice.. tako da.. ne drzim nikome stranu, samo mislim da postoji dovoljno prostora da se za pristojne novce letuje u hrvatskoj.
ja cu kasnije ove godine u grcku, samo zato sto moram da vidim prijatelje, inace bih opet u hrvatsku...
I naravno, mislim da je bezbednost sve bolja. nadam se da ce u narednim godinama ovo pitanje biti potpuno zaboravljeno i incidenti ove vrste davna proslost..
zasto hrvatska i grcka a ne cg: zato sto za moje novce zelim da platim i budem usluzen na nacin na koji to zasluzujem ja i bilo koji drugi turista.

avanturista

pre 10 godina

Svaka čast svakome i na ponudi i na potražnji, ali dokle god budem uspevao da obezbedim apartmane od 40m2 za nas troje za 40 eura dnevno (a nikada preko 80eur) u Italiji, Francuskoj, Španiji, neće me interesovati ni Hrvatska ni Crna Gora, ali ni Grčka, Egipat, Turska...
Samo malo je potrebno da proširite vidike i da shvatite da super destinacije ne moraju da budu skupe.

Daredevil

pre 10 godina

Ja dam iz Hrvatske ali palim na more u Grčku.
Toliko o povoljnim cijenama kod nas na moru,a i ljudi su uglavnom neljubazni i arogantni gdje uglavnom predmnijeva Dalmacija.
Sve više domaćih ljudi bira druge destinacije od Jadrana što se vidi u opadanju postotka domaćih turista.
Uglavnom idu oni koji imaju vikendice,apartmane,prijatelje ili rodbinu...ili imaju para pa idu na Hvar ili Pag.
Cijene su deračina,i gledaju da vas ogule di stignu....uglavnom zbog to bezobrazluka preporučujem Grčku ili Tursku di se gost puno više cijeni.
Pozdrav dobrim ljudima...

bodul

pre 10 godina

pozdrav iz zadra
- pivo o.5 - 15 kuna
- beefsteak - 125 kuna
- sat parkinga 2. zona (strogi centar) - 10 kuna/sat
- menu ručak - već od 50 kuna
- ležaj u dvokrevetnoj sobi sa kup. - 105 kuna
- apartman 2+2 - od 450 kuna/noć
itd. itd... ako usporedite sa evropom (grčka isto!)- mi smo jeftiniji, pogotovo za kvalitet koji nudimo
osim toga, cilj nam nije najniža cijena već odgovarajući kvalitet usluge za ponuđenu cijenu
dobro nam došli

Loco

pre 10 godina

ma bježte od dalmacije, tamo ni mi kontinentalni hrvati ne idemo, to dolje je sve luuudoooo i opasno. po sebe i po druge. a otoci, istra i jug (dubrovnik i okolica) nema potrebe da skrivate jezik i pravite se da ste nešto što niste. dobrodošli i potrošite što više para ;)

davor

pre 10 godina

Ove brojke od 7000 gostiju iz Srbije nisu ni priblizno tocne. Prije par godina ovdje u hrvatskim casopisima, koji pomno prate turizam, su pisali da je bilo blizu 100.000 gostiju iz Srbije, te da su ostvarili preko pola miljuna nocenja.

Znam da ima preko cijele godine svaki dan vozi direktan autobus Beograd-Split, a ljeti vozi i Niš Ekspres na liniji Niš-Split, te busevi iz Subotice i Novog Sada. A prosle godine su uveli i avionsku vezu Beograd-Split, to jest pored prijasnjih Beograd-Pula i Beograd-Dubrovnik

prolaznik

pre 10 godina

U Hrvatskoj mozete naci i smestaj i za 50e po apartmanu u vrhu sezone, cak i na Hvaru a na nekim drugim lokacijama za cak i manje. Restorane (konobe) mozete da nadjete i da rucate po pristojnim cenama.
Problem sa Hrvatskom je kada zelite da rezervisete smestaj preko interneta, cene istih apartmana se razlikuju na ralicitim sajtovima,a i dosta su nerealne cene za ono sto nude. Tesko se pronalaze i sajtovi za bukiranje smestaja.
Sledeci problem je ukoliko idete na ostrva preskupi trajekti i cene u sezoni se razlikuju za lokalno stanovnistvo i nas turiste.
Zatim ukoliko ne idete kolima skup i neorganizovan prevoz autobusom do manjih mesta. Pritom u Dalmaciji cesto mozete da naletite na letnje radno vreme, kada je osoblje vise nego na pauzi nego sto radi.
I kada sve ovo sumirate, letovanje u Hrvatskoj ispadne dosta skuplje nego letovanje u Grckoj avionom, gde je infrastruktura mnogo bolja.
Nadam se da ce ulaskom u EU se i situacija popravitii da ce postati mnogo konkurentniji u onome sto nude, jer su se dosta precenili

Hrvat

pre 10 godina

....brojka od 7000 (ako je tacna)....
(Sto 1 lud pokvari, 100 pametnih ne ispravi, 10. jul 2013 19:26)

U to ne vjeruje ni autor članka. Pa samo je u Dubrovniku u prvih pet mjeseci 2013. boravilo 1000 turista iz Srbije.

Preklani je u Hrvatskoj ljetovalo oko 100000 turista iz Srbije. Ove godine se očekuje podjednak broj.

http://www.dubrovniknet.hr/novost.php?id=24308#.Ud2fy6zcO8A

http://www.jutarnji.hr/vise-od-100-tisuca-turista-iz-srbije-na-hrvatskoj-ce-obali-ostaviti-oko-50-milijuna-eura/965828/

Dubrovčanin

pre 10 godina

Skandalozno je sto recimo u Dubrovniku u kaficima, resotranima i pekarima postoje duple cene "za domace" i "ostale"
(Proputovanje, 10. jul 2013 20:11)

U ovu LAŽ ni ti sam ne vjeruješ ali eto, da malo zakuvaš.

Nikola Epikurovic Veseli

pre 10 godina

Zadnja vest :

Grčka tokom leta očekuje čak 17 miliona turista, to je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija za Nemce, Britance, Ruse, Čehe, Poljake i Holanđane.

shoot

pre 10 godina

Procitajte komentare u Vecernjem Listu i bice vam jasno zasto za mene nema mesta na njihovom moru. Dovoljno mi je da znam sta mi neko misli pa da odlucim da ne idem tamo. A ne misle nam nista lepo!

nivea

pre 10 godina

Dubrovnik i Hvar su najskuplja mjesta i ljudi koji nemaju dovoljno novaca,najbolje bi bilo da ih izbjegnete...preporučavam vam srednju Dalmaciju koja je najljepši dio obale i gdje nisu cijene toliko drastično velike (od Zadra do Makarske). More i obala u Istri nisu toliko lijepi kao u Dalmaciji. U Istri i na Kvarneru je puno lošija klima-u jednom danu promjeni se 3 klime,dok toga u Dalmaciji nema.

Bobi

pre 10 godina

Zasto uopste porediti Grcku,Hrvatsku, Crnu Goru....? Pa svi vec odavno znaju sve...od cena do ambijenta, ko sta voli, ko sta moze sebi da priusti, gde se ko dobro oseca...Glupo je toliko prepucavanje sta je lepse i bolje. Licno, smatram Hrvatsku zaista prelepom zemljom, medjutim bili smo u Istri 2004. ,unistise mi auto sa Bg regisarskim tablama, tako da ja tamo na odmor sigurno necu ponovo......

nik_titanik

pre 10 godina

nakon par procitanih "preporucenih" komentara mogu rec da vec dugo nisam vidio ovako "normalne" i objektivne komentare, bas lijepo. ja sam iz hrvatske, imam 23 godine, i mislim da je hrvatska obala sa svojom kombinacijom prirodnih ljepota i povijesne baštine i kulture stvarno jedna od najljepših na svijetu, ali naravno svatko ima svoje misljenje, i neka svatko ide tamo gdje zeli, i najvaznije gdje se osjeca najugodnije. potpuno su mi jasni oni srbi kojima se ne ide u hrvatsku, isto kao i oni koji dolaze i prekrasno im je. premalo vremena je prošlo, i naravno da se mogu dogoditi neugodnosti, isto kao sto su se i meni dogodile neke u beogradu pa ne znaci da se vise nikad nisam vratio, dapace, znam zasto volim doc u beograd, i zato cu i dolazit, a glupih ljudi ima svugdje. i 60 godina nakon drugog svjestkog rata englez i njemac se potuku kad se pijani zakače na španjolskoj obali. vazno je da se na prijateljstvima koje grade srbi koji dolaze u hravtsku, i hrvati koji dolaze u srbiju, postepeno gradi, ako ne prijateljstvo, onda bar tolerancija na razini nasa dva naroda. zelim svima ugodne ljetne praznike gdje god da idu!

toliko o tome

pre 10 godina

"Turisti koji su vidjeli svijeta dodju jednom,ali se bas nesto i ne vracaju.
(kondor, 10. jul 2013 17:58)"

Bill Gates je sigurno vidio svijeta i ima para da ide di god oce pa eno ga zadnje 4 godine svako lito u Skradinu. Cak je i dao neke pare za razminiranje tog kraja.

Zg

pre 10 godina

Prije svega, brojka od 7000 turista iz Srbije sigurno nije točna! Bio sam za prvi maj u Istri, malo se vozao okolo, i moglo se vidjeti jako puno srpskih registracija. Na parkingu u Rovinju sam prošao pored bar 20 takvih. I što je upadljivo, jako dobri auti. Mislim da ljudi dolaze puno više individualno nego preko agencija. Hoteli koji se spominju su jedni od najskupljih na Jadranu i ne mogu biti mjerilo cijena generalno. Kad smo kod toga, bio sam poslom u BG i soba u Hyattu je bila preko 200 Eur...

pera

pre 10 godina

@dusan
poredis jabuke i kruske.
hvar i thassos.....

bio sam na jednom i drugom ostrvu, ali hvar je za 3 klase iznad thassos!

grcka je prelepa zemlja, ali thassos je jedno od najdosadnije ostrvo.

jedino sto valja je plaza makrijamos

Davor

pre 10 godina

Treba razumeti i Hrvatske hotelijere i rentijere.U hrvatskoj je jako kratka sezona.Juli,avgust i kraj.More je van ova dva meseca hladno.Dok Grci lako razvuku i spustaju cene smestaja jec im je sezona skoro 6 meseci tj. tri puta duza od Hrvatske sezone.Idite u Hrvatsku u Junu ili septembru i procicete jako jeftin,ja sam nasao smestaj za 20 eura po cetvorokrevetnom apartmanu ali nazalos jedva da smo se i okupali jer je drugom polovinom juna more bilo 21-22 stepena.Cene hrane u velikim lancima i megamarketima su iste ili jeftinije nego kod nas.

Mr. Realno

pre 10 godina

Delim deo svog iskustva sa letovanja od pre 2 godine u mestu Veli Lošinj, malo mesto na ostrvu Cres.
Ljudi su bili preljubazni, čak su me dva puta vozili dzabe taksista i vozač autobusa kada su čuli akcenat, jer oni imaju rodbinu u Srbiji. Fino sam prolazio i u picerijama, kaficima, restoranima, uvek su bili kulturni i fini a cene su bile uglavnom manje nego u Crnog Gori. Svuda ima reciklažnih kontejnera i oduševljavalo me je koliko je sve čisto.
E sada ono negativno.
Nema organizovanih izleta i obilazaka osim do ostrva Pag gde su žurke i to košta da ti uši otpadnu.
Suveniri su preskupi pa je mali peškir za ruke sa motivima mora bio neverovatnih 40€.
1 zaron sa opremom kluba je čitavih 100€, dok se u Crnoj Gori ili Turskoj može ceo ronilački kurs skoro odraditi za te pare.
Krevet u privatnom smeštaju je bio od 25€ pa na više, te su se i oni čudili kada bih im rekao da sam u C.G. noćio u apartmanu sa klimom za svega 8€.
Na ostrvu su skoro svuda stene oštre kao žilet na ulasku u vodu i plaža peščanih gotovo i da nema, te preporučujem silikonske papuče onima koji se zapute tamo.
Eto toliko od mene....

AlanFord

pre 10 godina

A zasto daju cene ovih elitnih hotela na najelitnijim mestima? Je l' to merilo naseg proseka i interesovanja vecine ili mozda ljudi idu po apartmanima, sobama i studijima? Totalno beskorisne informacije, hvala pojedincima sto pisu poruke pa nesto i skontas. Idemo svake godine u Grcku, ali bih se i vratio mozda poneki put tamo gde sam letovao '80-ih.

nebojsa

pre 10 godina

Samo mala digresija,na neke cene itd itd.
Moram prvo podsetiti da je i naša Srbija,skupa zemlja i za hranu i za smeštaj,tako da ima logike da to bude i Jadranska obala,kojoj po meni nema premca...Ja na Braču plaćam jako dobar smeštaj,bio je to prošle god apartman na 2 nivoa za 65 eura,a u Opatiji neki recimo solidan smeštaj sam plaćao 55..Kafa mi je u Opatiji prevedeno oko 110 dinara,ali čujem da po nekim Bg kafićima nije mnogo manje,a to je opet manje od Grčke,gde kafa ide od 1,5 do 2 eura.Ide leto,treba da smo svi,veseli,neka ide svako gde može,i gde mu se sviđa,ne mora se svaka letnja priča pretvarati u bojno polje!!!Ovi tekstovi bi trebalo da nam svima posluže da dobijemo korisne info,za neka mesta,na moru itd itd.
Nebojša

pedja

pre 10 godina

Proslog avgusta sam bio u Karinu i nikakvih problema nisam imao. Iako smo strcali medju svim onim Zagrepcanima na plazi nije bilo ni jednog prekog pogleda. Potom smo supruga i ja otisli do Zadra gde takodje nije bilo nikakvih problema. Istina, nismo isli kolima ali nikakvog ustrucavanja nije bilo ni jednog momenta iako sam i pitao za neke putokaze i td..nadam se da cu u avgustu ove godine u taj isti Zadar na koncert Olivera Dragojevica..

Dylan Dog

pre 10 godina

može se proći jeftinije i skuplje. Zavisi što tražiš i koliko se informiraš. Budući nema jezične barijere mislim da svatko može bez velikih problema saznati sve što ga zanima i stvoriti svoje mišljenje. U Grčkoj nisam bio pa ne mogu uspoređivati.

krle

pre 10 godina

Voleo bih da odem u Hrvatsku, nisam tamo letovao od početka 90-ih, ali jednostavno finansije mi ne dozvoljavaju. Ove godine sam letovao sa porodicom (žena i 2 deteta)u Grčkoj, u odličnom hotelu sa 4 zvezdice sa polupansionom, sa svim pratećim uslugama (bazen, animacija, mini golf, spa...) i platio sam ukupno 800 evra (doduše, sa agencijskim popustima). U Hrvatskoj bih za sličan hotel morao da izdvojim preko 2000 evra! Svake godine gledam ponude, nadajući se nekim popustima u Hrvatskoj, ali ne vredi, sve su skuplji.

Jelena

pre 10 godina

u mestu Veli Lošinj, malo mesto na ostrvu Cres. - Veli Losinj je na Losinju (kao sto mu i ime kaze), a ne na Cresu.
Zanima me odakle vam podatak o 12.000.000 posetilaca, kad na svim izvorima pise da se ove godine predvidja porast od 5% u odnosu na proslu godinu i da se ocekuje 7.000.000 gostiju?
Lepa je hrvatska obala (uz svoje nedostatke, kao i sve druge), bas kao i ceo Mediteran, za one koji uporedjuju Hvar i Halkidiku, Halkidika je prirodno jedan od najlepsih delova Mediterana, u Hrvatskoj je tesko (da kazem nemoguce) naci slicno podrucje, recimo da su delovi Sardinije i Korzike na tom nivou. Ali, na Halkidiki nema grada Hvara i drugih hvarskih gradova, jer nije urbanizova, i ukupan utisak smanjuje vrsta turista. Na zalsot, Grci sujedan od najlepsih delova svoje zemlje prepustili najmanje profitabilnoj vrsti turizma (Srbi, Makedonci, Bugari, Rumuni koji sve nose od kuce).

Djoka

pre 10 godina

Zena i ja zivimo u Becu i idemo u Istru, jer stignemo tamo za oko 6 sati autom. U HR cene u supermarketima zbilja skoro sve skuplje nego u Becu. Istina, kafa je u kaficu u Becu ipak skuplja, ali vecera u prosecnom restoranu je ista kao na primer u Rovinju. Te price od 100 Evra za veceru - to je preterivanje - mozda jedino u nekim izuzetno ekskluzivnim restoranima, ali retko gde. Ali ono sto vredi napomenuti je da je u HR je jedan od najskupljih auto-puteva u Evropi. Putarina se naplacuje i zestoko. Na more se ide zbog mora, i naravno i oni tamo treba da nesto da zarade, ali ne treba da se osetim da me 'deru' na svakom koraku samo zbog toga sto sam turista. Postoje seosku putevi, ali su naravno sporiji...

ako nikako onda posteno

pre 10 godina

ja neznam tko je izvor vasih informacija ali one su da ne kazem nesto vulgarno u najmanju ruku smijesne.tko ima 1000 eura moze sa cetveroclanom obitelji biti bilo gdje na jadranu 7 dana, jesti u normalnim restoranima i ne oskudijevati u nicemu.cuj, 100 eura rucak,pa prosjecan covjek u takva mjesta ne zalazi i te cijene nisu objektivno stanje stvari.sto se sigurnosti tice, donekle ste u pravu sto se tice dalmacije ali tu ste i vi i mi iz zg skoro u istoj situaciji.znam da je 99 posto ljudi normalno ali nek ti samo jedan napravi neku pi.....ju prisjedne ti ljetovanje.

Beauty :)

pre 10 godina

Interesuju me cene na Hvaru... Ko je bio :) dolazimo bez ikakvih predrasuda na druzenje i provod. Zanima me da usplaniram koliko mi novca treba otprilike ( apartman vec rezervisan) , znaci pice, kokteli , rucak na "normalnim" mestima. Ne lux .;)

zg

pre 10 godina

Neznam gdje to i sta treba u hr jest za veceru da kosta 100€ cak se i u Dubrovniku moze pojest piza za 10€ sto je inace skuplje nego u ostatku hr a u ovom clanku govorite o dubrovniku hvaru i opatiji i to o luksuznim hotelima gdje je normalno da budu takve cjene pa i u zagrebu u hotelu esplanada kava kosta 5€ a u normalnom kaficu 1€. Sta mislite kako bi mi ljetovali sami kod sebe da su takve cjene? A sto se tice cjena u trgovinama jeftinije je nego u beogradu

tiki

pre 10 godina

Zato moj prijatelj srbin dode svako ljeto kod nas sa zenom i kaze mi pusti ti ove nase srbijance nece oni priznat ali nema ljepseg mora na svijetu od vaseg, tako da tu kad rasipate neke gradove grcke po portalima i dalje nemozete sebe slagat, kakva grcka brate mili..
(Ante Matic, 11. jul 2013 04:26)

Da znam. Znam gomilu takvih koji vec cetvrt veka letuju u Crnoj Gori, a nisu se makli nigde iz Srbije/SFRJ. Kada se malo zainteresujes shvatis da ne govore ni jedan strani jezik i da im je sporazumevanje najveca barijera, pa zato i letuju tamo gde jezik razumeju. Pozdravi svog prijatelja Srbina i reci mu da plaza moze da bude i pescana.

Dubrovčanin

pre 10 godina

(dejan, 11. jul 2013 07:29)

Restoran Lokanda na Peskariji. Domaća kuhinja, riba, jednostavna ali vrlo ukusna jela i po pristupačnim cijenama. Služe ih u posebnim zdjelicama što je posebno simpatično. Riba zagarantiranpo freška i iz Jadrana. Restoran je cjenovno pristupačan svima a moje goste rado uputim tamo i rijetko se kad netko požalio. Tu je još i Mea culpa (pizze i tjestenine) istog vlasnika. Uglavnom na Tripadvisoru se mogu naći restorani s ocjenama gostiju i cjenovnim rasponom.

Od kafića....svi kafići u sporednim ulicama su 3-5 puta jeftiniji nego oni na Stradunu. Takvi kafići pružaju pravu domaću atmosferu. Samo se u takvim kafićima može sresti prave Dubrovčane, naš naglasak, zaje*anciju....a gazda će svakoga gosta počastiti poslije treće ture. Ako želiš malo skuplje ali i atraktivnijke kafiće svakako posjeti caffe bar Buža ispod gradskih zidina. Kupalište je odmah ispod kafića.

Restorani: http://www.tripadvisor.co.uk/RestaurantSearch?geo=295371&q=Dubrovnik%2C+Croatia&cat=&pid=

Kafići: http://www.meetdubrovnik.com/hr/dubrovnik-nocni-zivot-izlasci/lokalni-barovi-capitano-galerie.html

Pubovi: http://www.meetdubrovnik.com/hr/dubrovnik-nocni-zivot-izlasci/pubovi-katie-o-connor-s-irish-pub.html

Diskoteke (bez Revelina koji je iznad svih): http://www.meetdubrovnik.com/hr/dubrovnik-nocni-zivot-izlasci/disco-nocni-klub-fuego-eastwest.html

MoP

pre 10 godina

Hvar je elita, tu uopće nema usporedbe s drugim destinacijama. Sjećam se da smo se na Hvaru zezali kako ćemo jedan dan salijetati Dankinje, drugi Francuskinje, treći tamnopute Francuskinje itd. :) Al opet, najžešću tulumarku smo napravili kad smo naletili na 7 Makedonaca koji su se skupili sa svih strana svijeta. Pa smo upoznali još Beograđanke, Slovenke, doveli nešto lokalnih cura i Splićanki i napravili najjači tulum koji je Hvar vidio. :)

Igor

pre 10 godina

@(avanturista, 10. jul 2013 15:32)

40 € u francuskoj ?? neznam stvarno gde si bio za te pare ali sigurno nisi bio na malo boljim francuskim destinacijama koje su krvavo skupe !! ja sam roden i zivim u monpelie ( Montpellier) na jugu francuske i znam u prste celi deo juzne francuske obale. Ovde je stan blizu obale od 100€ pa navise ! kuca se izdaje od 1 500 do 4 000 € sedmicno ! Za znatno manje pare provodim se na crnogorsko primorije kao nigde ! obozavam i grcku gde odem na par dana pa i na jug istocni deo italije ... spaniju nemogu da smislim ! u svakom slucaju zelim sretan odmor svima i lep provod pa de god letovali !

marko

pre 10 godina

usporedjivat Halkidike sa Dubrovnikom i Hvarom je bezsmisleno, jer to su vrhunske hrvatske destinacije. Umesto toga idite na Rodos ili Mikonos, pa cete videti sto cete platite (a ko sto su neki napisali, mozete letovati i za relativno umerene cene cak i Dubrovniku i na Hvru)

Svako moze proveriti cene u Hrvatskoj u apratmanima na sajtovima kao o Apartmanija.hr i mnogim drugima, ima siroka ponuda, sa pristonjim cenama. Mi volimo da odsednemo u apartmanima, jer tako upozanamo lokalne ljude, i uvek smo doziveli srdacno gostoprimstvo, stekli lepa prijateljstva,

Hrana u radnjama otprilike isto ko u Beogradu, a sto se tice restorana i tih se nadje po povoljnoj ceni. Npr u Voloskom, slikovit ribarski gradic pored Opatije, mozete jedete u vrhunskim restoranima kao Plavi podrum, Le Mandrac, i drugi, poznati ne samo u celoj Hrvatskoj, vec i u Evropi, koji jesu skupi. Ali cete u tom istom gradu naci i fantasticne restorane kao "Mala Krcma Skalinada", sa odlicnom hranom, koju drzi vrlo simpaticni mladi bracni par, tu okupljaju lokalne umetnike i muzicare, a glavna jela su im 5-6 evra

Isto tako ako ste u Opatiji, mozete svratiti u Kavanu Wagner, u hotelu Milenij, sa pet zvezdica. Tu cete na prekrasnoj terasi sa pogledom na more i ostrvo Cres jesti izvrstne kolace i sladoled, te piti kafu za istu ili cak manju cenu nego u nekoj prosecnoj kafani usred Beograd

Mauro

pre 10 godina

Komentar za Petra koji je bio u Puli: naša se gradska infrastruktura mijenja i za to se troše enormne svote. No, ne zbog toga da bi se zagorčavao život turistima, nego da bi se riješila prometna infrastruktura, da bi gužbe u gadu boil manje i da bi se gosti bolje osjećali i provodili. Znam da nije ugodno čekati pola sata na ulaz u grad, ali ako netko želi vidjeti arenu, spomenik kakav se može vidjeti na još 5-6 mjesta u cijelom svijetu, pretportavljam da je malo dobre volje i strpljenja preduvjet. Cijene NISU posrasle. Ako imaš problema sa smještajem, slobodno mi se javi na privatni mail, rado ću ga pustiti, ali te uvjeravam da ćeš za svoju obitelj naći izvrstan apratamn za 40 eura dnevnoo....U krajnjem slučaju, sve što se gradi i obnavlja, znak je da se u infrastrukturu ulaže i vjerujem da je svakom dobronamjernom gostu jasno da je bolje produžiti obnovu nekog komada ceste od 200 m da bi se sačuvali starorimski mozaici kojih je kod nas toliko da je dovoljno kopati bilo gdje po gradu da bi se na njih naišlo. Meni doalze dragi gosti iz Srbije, od kojih sam s mnogima već i prijatelj i mogu reći da je svatko tko tvrdi da su cijene porasle do urnebesnih razmjera ili misli da je Pula postala neki raj za mega-bogataše, u najmenju ruku krivo informiran ili zlonamjeran. Dajem ruku da se ljetovanje u Puli definitivno može ostvariti s 20-30 eura na dan po osobi, uključujući smještaj, a ti ako ne vjeurješ, slobodno se javi, rado ću pustiti e-mail adresu i razuvjeriti te.
Mauro, Pula

davor

pre 10 godina

Netko je upitao za cijene na Hvaru. Pa prvo grad Hvar je medju najskupljima u Hrvatskoj, dosta skuplji od Jelse. Starog Grada ili Sucuraja, koji su svi takodjer na Hvaru. Ali evo sto se tice restorana - kao super-ekstra-najluksuzniji-van kategorije i najbolji restoran u gradu Hvaru si mozete pogledati na netu jelovnik restorana Dalmatino na Hvaru – njoki sa razno raznim stvarim oko 10e, a kila Orade na zaru oko 45e (1 kuna = 7,5e)

Onda ima i puno jeftinijih, al tokodjer odlicnih restorana, ko Konoba Menego sa razno raznim dalmatinskim specijalitetima, ili FOR bistro gdje vas kila lignji na zaru, to jest vise no dovoljno za 4 osobe, kosta oko 20e, a pola kile dagnji oko 6 evra (jelovnici Konobe Menego i FOR Bistroa su takodjer na netu)

A za zalazak sunca idite u Hula Hula bar na Hvaru

Za cijene apartmana guglajte si apartmani i Hvar na netu

davor

pre 10 godina

ciste gluposti - na Hvaru u daleko najeksluzvnijim, najsklupljim restoranima, u tom najeskupljem gradu u Hrvatskoj, gdje Beyonce sigurno vecera, cete platiit za biftek 15 evra - pa sad mi recite kako je to jednako cijeni od 100 evra za dvoje

A ako hocete platit daleko manje no Beyoncee, onda ima i hrpa takvih restorana cak i u Hvaru, da ne spominjemo i cijelo ostalo hrvatsko more

vlado

pre 10 godina

@mikin
Dakle, argument ti je da "Grčka ima 14.000 ostrva, a Hrvatska samo 1.300". Da ti budem iskren, živim tu, imam i svoj brodić, ne može se baš reći da ne putujem, ali nisam obišao ni četvrtinu, a već 40 godina imam na leđima. Ti bi mogao u 15 dana?

Sto 1 lud pokvari, 100 pametnih ne ispravi

pre 10 godina

Salzem se sa prvim komentarom - nije vazno da li je skupo ili ne, i ovakva jadna Srbija ima sveta koji ce da letuje i za 5kE i za 10x manje. A i sasvim sam siguran da je 100E za veceru u HR izuzetak a ne pravilo. Zapravo je kljucni podatak u clanku da ce 7000 ljudi iz SRB da ode u HR na letovanje. To je na nivou statisticke greske koliko je malo - manje od 2000 porodica, 10-ak solitera na NBGD, 35 aviona, 140 buseva, racunajte kako hocete...
Radi se o tome da se ljudi plase da idu tamo i to je iz ovih brojki belodano. Ako ne racunamo politiku, estradu i snobove (pleonazam, znam), ljudi odavde ne traze elitna letovalista nego mir i 10-ak dana spokoja za sebe i porodicu i da sa zadovoljstvom potrose tesko steceni novac. A strah i gorcina koju osetite kada vem probuse gumu ili vas prezrivo pogledaju u radnji APSOLUTNO potire sav spokoj koji vam letovanje inace pruza. I da se to ne desi, sama pomisao da se to desava/desavalo, deluje odvracajuce.
Da pojasnim, mene HR nece videti, kao ni GR, ES, IT, FR, CG, ET, TR... jer ne idem na letovanja - ali to sam samo ja... I apsolutno verujem da su turisticki radnici u HR sasvim OK i gostoljubivi, kao i vecina Hrvata. Ali koliko god politicke elite pokusavale da ubede u suprotno (makar i iz dobrih namera), brojka od 7000 (ako je tacna) JASNO govori da ljudi odavde tamo ne zele da idu, a cene su samo los izgovor i deluju kao ona izvinjenja posle neuspeha u sexu. Dugo vremena ce jos proci dok se ovo ne ispravi.

marko

pre 10 godina

za te koji idu na Hvar, evo jos nekoliko izvrsnih mesta:

1. Stori Komin - Malo Grablje (u brdima, 10 minuta od Hvara). Restoran u prekrasnom ambijentu u staroj kamenoj dalmatinskoj kuci. izvrstna hrana

2. Fortuna, Milna (isto oko 10 minuta od Hvara) - uz samo more, odlican riblji restoran, pristojne cene

4. Lambik, Milna - opet stara dalmatinska kuca, odlican ambijent i hrana (npr hobotnica kuvana u vinu, itd)

Dubrovčanin

pre 10 godina

Dubrovcanin,
jel moze neki kontakt, prolazim u julu pored Dubrovnika, u povratku sa Hvara, svratio bih na dan dva
Pozdrav
(NK, KG, 10. jul 2013 14:06)

Može kontakt ali na žalost svi apartmani su bukirani do konca 9. mjeseca. Imam nekoliko termina u 10. mjesecu. Kontakt luther.dbk @ gmail.com

kakodane

pre 10 godina

@djoka
E moj djoka, tu cestarinu mi plaćamo cijele godine a vi samo kad i ako se odlučite. Ako misliš da deru vas što bi tek mi trebali reći.

Dubrovnik, Hvar i Opatija su u sezoni papreno skupi i to je svima jasno. Međutim večera u normalim mjestima košta oko 10-20eur po osobi (s pićem). Recimo divljač u umaku od brusnica i čaša crnog vina je oko 15 eur. Tjestenine 5-8 eur (osim onih s tartufima). Ako želite pizza-cut to već možete dobiti od 1,5eur do 2,5eur što je recimo dva-tri puta jeftinije nego tapas u Barceloni.

marko

pre 10 godina

Za te koji su se dole raspitivali o Hvaru, evo jos par preporuka:

Stori Komen – konoba u staroj kamenoj dalmatinskoj kuci, u Malom Grablju (selo u brdima iznad Milne, oko 15 minuta od Hvara). Nezaboravna hrana u nezaboravnom ambijentu

Onda su tu i dva restorana u Milni, simpatican gradic na 10 minuta od Hvara – riblji restoran Fortuna (u malom hotelu na plazi), plus konoba Lambik. Opet odlicna hrana u divnim ambijentima, u Fortuni crni rizoto ili rizoto s gamborima dodje oko 9e, a nude i kompletan meni sa supom, lignjama (ili dagnjama, il neka riba), plus salata, plus palacinke – sve za oko 11e

I jeste, Hula bar je odlicno mesto, uz samo more, dobra mjuza, dobro drustvo, espreso dodje 1,5e a dva deci vina oko 3e

nesa

pre 10 godina

Mene I familiju je letovanje u Haniotiju kostalo 1.700? a bili smo u obicnom apartmanu. Kafa 4, pivo 3-6,giros 4, nije bas tako jeftino kao sto mnogi kazu.