Izvor: B92

Državni sekretar za turizam u Ministarstvu finansija Goran Petković izjavio je 15. januara da će se ove godine raditi na promociji domaćeg turizma, kako bi što veći broj građana putovao po Srbiji.

Petković je agenciji Beta rekao da je prošle godine bila solidna turistička sezona i da se beleži rast dolazaka stranih turista za 12 odsto, ali da broj domaćih turista i dalje stagnira.

On je rekao da turisti i dalje najviše posećuju Beograd u kome je boravilo 45 odsto ukupnog broja turista, a sve više poseta beleži se i na planinama. Kako je rekao, ovogodišnja turistička sezona zavisiće od životnog stadarda građana i ukoliko dođe do privrednog oporavka očekuje se veći broj domaćih gostiju u Srbiji.

Petković dodao da uprkos lošem standardu veliki broj građana Srbije putuje u inostranstvo, a to se posebno odnosi na školski turizam.

Cilj je, prema njegovim rečima, da se to promeni i da jer Srbija ima turistički i edukativni potencijal da zadrži mlade u zemlji i da upoznaju turističku ponudu Srbije.

U Srbiji je od januara do novembra ove godine boravilo 1,9 miliona turista, što je za jedan odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Srbiju je posetilo oko 755.064 stranih turista, oko šest odsto više nego od januara do oktobra 2011. godine. Zabezežen je pad poseta domaćih turista za dva odsto i bilo ih je ukupno je 1,2 miliona. Najviše noćenja ostvarili su turisti iz Bosne i Hercegovine, Italije, Crne Gore, Slovenije, Nemačke i Hrvatske.

Petković je najavio da je u planu da Srbija, Nemačka, Rumunija, Bugarska i Hrvatska odrede zajednički turistički "podunavski brend".

"Taj novi turistički proizvod još nije definisan, ali mora biti panevropski i povezivati više zemalja, mora biti podoban i za lokalnu, regionalnu i prekookeansku prezentaciju", izjavio je Petković novinarima posle sastanka o razvoju srednjeg i donjeg Podunavlja.

Petković je rekao da očekuje da će se projektu priključiti i Mađarska, Slovačka i Moldavija.

Kako je rekao, na sastanku, na kojem su učestvovali predstavnici ministarstava Srbije, Bugarske, Rumunije i Hrvatske, zaduženi za turizam, razgovaralo se o brendiranju "puta rimskih careva", vinskih puteva, aktivnog i seoskog turizma uz Dunav.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.