Izvor: B92

Gej ljubitelji fudbala iz Engleske koji imaju želju da gledaju uživo utakmice Evropskog prvenstva u Ukrajini upozoreni su da se ne ističu previše u javnosti zarad sopstvene bezbednosti.

Savet im je upućen nakon što je prva gej parada u Kijevu koja je trebalo da se održi 20. maja, otkazana zbog straha od nasilja na ulicama. Televizijski snimci prikazali su Svjatoslava Šeremeta, vođu Gej foruma Ukrajine pretučenog od strane grupe muškaraca, nakon što je početak održavanja parade odgođen.

Amnesty International poslao je saopštenje u kom se navodi da su policajci savetovali organizatorima da odustanu od marša samo 30 minuta pre njegovog početka, jer su se u blizini održavanja parade okupili huligani. Iz Ministarstva inostranih poslova Velike Britanije poručuju: „Iako je homoseksualnost legalna u Ukrajini, javno mnjenje je manje tolerantno nego u Britaniji i javno pokazivanje seksualnog opredeljenja može privući negativnu pažnju.

U ukrajinskom zakonodavstvu ne postoje garancije za slobodu od diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije, a nedavno je pokazana velika odbojnost prema LGBT zajednici“. Sem Dik, aktivista za zaštitu gej prava u Velikoj Britanij smatra da nasilje nad homoseksualcima i lezbijkama mora da prestane.

„Očekujemo da će i Fudbalska asocijacija i Ministarstvo spoljnih poslova Britanije odgovoriti na pitanja o tome šta su učinili da osiguraju bezbedan boravak gejeva u Ukrajini tokom Evropskog prvenstva, ali i posle njega“, kaže on.

Kevin Majls, međunarodni direktor Federacije fudbalskih navijača je rekao: „Potpuno smo posvećeni tome da fudbal postane dostupan svim grupama u društvu i niko ne sme da se susreće sa pretnjom diskriminacije i nasilja na fudbalskim prvenstvima“.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.