Izvor: B92

Posećenost Kopaoniku ove godine je niža za 35%

Autorka: Marija Škrbić
Izvor: Blic

Ekonomska kriza, pandemija novog gripa, nedostatak snega i pomeranje zimskog raspusta glavni su uzroci manjeg broja gostiju na planinama u Srbiji. Trenutno se na skijalištima odmara oko 11.000 mahom domaćih gostiju. Taj broj bi, prema očekivanjima turističkih radnika, u februaru mogao biti veći jer snega na stazama ima dovoljno, a po svemu sudeći, biće ga još.

osećenost Kopaoniku ove sezone u odnosu na lane manja je oko 35 odsto. Prema rečima Slaviše Trifunovića iz Turističke organizacije Kopaonik, na ovoj planini trenutno se odmara oko 4.000 gostiju.

- S tim što su kapaciteti onih hotela koji su ponudili niže cene i čitav niz odmarališta 100 odsto popunjeni, dok je u hotelima koji nisu snižavali cene popunjenost znatno niža. Među gostima imamo najviše domaćih turista, dok je ove sezone stranaca manje nego ranije. Čarter letova i stranih gostiju koji su ranije dolazili preko tur-operatora, poput Tompsona, Kristala i Balkana, ove godine nije bilo, ali jeste bilo gostiju iz okolnih zemalja. U ovom trenutku na Kopaoniku se odmara oko 200 stranih turista - objašnjava Trifunović.

Visina snežnog pokrivača na Kopaoniku trenutno iznosi 35 centimetara, s tim što je na stazama sneg još veći zahvaljujući sistemu za veštačko osnežavanje. Do sada je u funkciji bilo 10 žičara, a već od danas u rad će biti puštene sve 24 žičare.
Savetnik Turističke organizacije Zlatibora Darko Đurović kaže da je špic sezone na Zlatiboru završen na nivou prošle godine. Novu godinu na ovoj planini dočekalo je oko 20.000 gostiju, a trenutno ih je oko 6.000.

- Oko 15 odsto naših gostiju i ove sezone činili su inostrani gosti, i to iz Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije i Slovenije, a bilo ih je i iz Nemačke, Velike Britanije, Grčke, ali i s Novog Zelanda i iz Amerike. Visina snežnog pokrivača trenutno je oko 25 centimetara, a prema najavama meteorologa, u narednih nekoliko dana on će zbog padavina dodatno porasti, zbog čega već od ovog vikenda očekujemo veći broj gostiju - kaže Đurović.
On objašnjava da je na stazama postavljen snežni top, zbog čega ski-centri Tornik i Obudojevica nesmetano rade. Na Torniku rade žičara šestosed, sidro i bebi traka, a moguća je i vožnja snou-tjubingom. Gosti Zlatibora imaju mogućnost da rentiraju ski-opremu, uzmu časove skijanja, u večernjim satima mogu da uživaju u klizanju, vožnji ski-sankama i u drugim sportskim aktivnostima.

Pad posećenosti je i na Divčibarama. Ovde je za Novu godinu boravilo oko 2.000 gostiju, a danas se odmara svega 200.

- Zbog skraćenog raspusta sezona je u odnosu na prošlu slabija oko 20 odsto. Bolje rezultate očekujemo u februaru jer interesovanje zbog snežnih padavina raste. Visina snega je oko 30 centimetara i rade obe staze, nova i staza Crni vrh - objašnjavaju u „Valjevo turistu“.

Dve staze rade i na Goču, na kome trenutno visina snežnog pokrivača iznosi oko pola metra. Sezona, kaže Nebojša Bogićević, šef marketinga Turističke organizacije Vrnjačka Banja, slabija je u odnosu na prošlu oko šest odsto. Ali je broj noćenja ovoga puta duži.

- Na Goču trenutno ima oko 700 skijaša, a koncept je da se oni danju skijaju, a uveče odmaraju u nekom od velnesa u Vrnjačkoj Banji, koja je od skijališta udaljena oko 11 kilometara. Skijašima su na raspolaganju dve staze, svaka u dužini od 500 metara i sidro koje prevozi 1.200 skijaša na sat, s tim što se vikendom organizuje i noćno skijanje - kaže Bogićević.

Iako na Staroj planini sve staze i žičare rade, ovde se trenutno odmara svega 150 gostiju.

- Samo vikendom nam je popunjenost stopostotna i tim danima se broj gostiju penje na 300, plus dnevni posetioci. Sneg je u ovom momentu visok oko 20 centimetara. Ove sezone imali smo manji broj gostiju jer nismo imali snega - kaže Saša Ignjatović, direktor Turističke organizacije Knjaževac.

Prilazi prohodni

Prilazi planinskim turističkim centrima Kopaoniku, Zlatiboru, Goču i Divčibarama, prema izveštaju JP „Srbija putevi“, prohodni su. Ugaženog snega ima do pet centimetara i zimska oprema je obavezna.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.