Izvor: B92

Velika Britanija je u odgovoru na diplomatsku notu Hrvatske navela da svoje turiste samo upozorava na terorističke pretnje i organizovani kriminal u Hrvatskoj.

Izvor: B92

Nakon što je britansko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo svoje turiste da im u Hrvatskoj prete opasnosti terorizma i organizovanog kriminala, BBC je o tome napravio izveštaj, navodeći da bi britanski turisti u Hrvatskoj mogli da budu meta neselektivnih napada, podsetivši na prošlogodišnja ubistva Ive Pukanića, Nike Franjića i Ivane Hodak.

BBC je naveo i da je "Hrvatska prokleta zbog kriminala i korupcije".

Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova je zbog toga Velikoj Britaniji uputilo diplomatsku notu u kojoj traži objašnjenje o izveštavanju BBC-a, koje je hrvatski šef diplomatije Gordan Jandroković ocenio kao zlonamerno i netačno.

Pridružio mu se i hrvatski ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko, koji je ponovio Jandrokovićeve reči i naveo da bezbednost u Hrvatskoj ne može da se ocenjuje na osnovu dva prošlogodišnja ubistva.

Istovremeno, direktorat hrvatske policije smatra da je strah Velike Britanije neopravdan i da je bezbednost turista u Hrvatskoj na visokom nivou, o čemu govori i njihova statistika.

Šef kabineta direktora policije Krunoslav Borovec je, prema pisanju slovenačke štampe, juče u Zagrebu izneo statističke podake koji govore da je prošle godine u Hrvatskoj boravilo 9,4 miliona turista, među kojima je 3.481 bilo žrtva neke kriminalne radnje, najčešće krađe.

U okviru tog broja je bilo devet ubistava i dva silovanja, 52 turista je teže ranjeno, 30 turista je bilo žrtva razbojništva, a 45 žrtva pretnji.

Osim toga, 3.025 turista su počinili krivična dela u Hrvatskoj.

Britansko ministarstvo spoljnih poslova je odgovorilo Hrvatskoj na upućenu diplomatsku notu, navodeći da oni svojim turistima nisu savetovali da ne putuju u Hrvatsku, već ih je samo upozorilo na terorističke pretnje i organizovan kriminal u Hrvatskoj.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.