Izvor: B92

U toku je polaganje sidrenih blokova i lanaca za nove vezove u marina Herceg Novi, a posao bi trebalo da bude završen do 1. maja, kada će biti održana međunarodna regata "Tera da mare" koju organizuju jedriličarski klubovi iz Herceg-Novog i Barija. Sa novopostavljenim, hercegnovska luka će imati oko 60 vezova.

Autor: D. Ivanović
Izvor: Pobjeda

Globalna kriza pogodiće i nautički turizam, a nužno će se odraziti i na poslovanje hercegnovske gradske luke, u koju rijetko stižu mega-jahte.

U gradsko pristanište uglavnom uplovljavaju skromnije jahte od 10 do 15 metara dužine, čiji su vlasnici ljudi iz tzv. srednjeg staleža. Njih će, sve su prilike, biti manje nego lani, procjene su direktora Agencije za upravljanje gradskom lukom Obrada Gojkovića.

U prilog tome ističe podatak da je prodaja tih manjih jahti pala za 50 odsto, dok se velike, mega jahte prodaju istom dinamikom, kao i do sada.

Bez obzira na to, počele su pripreme za nautičku sezonu, koja počinje sa uskršnjim praznicima i traje do 1. novembra.

Dio prošlogodišnje zarade od lučkih usluga uložiće u postavljanje novih vezova (između 20 i 30). Prošle godine je lučke usluge koristilo 1320 jahti, 32 odsto više nego prethodne godine. Prihodi su bili za 70 odsto veći nego 2007. oko 80.000 eura.

Kao i lani, kada je postavljeno 30 novih vezova i ove godine je za te potrebe izdvojeno 20.000 eura.

Agencija ima tri stalno zaposlena i angažuje tri sezonska radnika. "Mi Opštinu ne koštamo ništa“, kaže Gojković. Zarada od lučkih usluga dovoljna je i za finansiranje te male gradske službe i za ulaganje u podizanje nivoa ponude u Luci.

Gojković ističe da je u toku polaganje sidrenih blokova i lanaca za nove vezove. Posao bi trebalo da bude završen do 1. maja, kada će biti održana međunarodna regata "Tera da mare" koju organizuju jedriličarski klubovi iz Herceg-Novog i Barija. Sa novopostavljenim, hercegnovska luka će imati oko 60 vezova.

Za sada ne namjeravaju da povećavaju cijene lučkih usluga, ali će svakako pratiti njihovo kretanje u regionu.

Sigurno je jedino da će turistički brodići – oko 35 hercegnovskih i 10-ak iz drugih gradova za pristajanje u Luci plaćati kao i prošle godine.

Hercegnovska luka, koja ima sve karakteristike pristaništa, preko dana služi za tranzit, a u toku noći je pristanište za jahte.

Ovih dana luku su obišli strani konsultanti, koje je Vlada angažovala za kategorizaciju crnogorskih luka i marina.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.