Grčka snizila cene i na ostrvima

Turisti su sa dolaskom leta ponovo "okupirali" grčka ostrva privučeni veoma niskim cenama. Grčka se u velikoj meri oslanja na turizam, koji joj donosi oko šestinu ukupnih prihoda, pa u skladu sa tim mora da ponudi veću vrednost za novac koji su turisti spremni da ostave u toj zemlji.

Izvor: B92

Subota, 16.07.2011.

10:23

Default images

"Ne treba da se opuštamo i budemo zadovoljni činjenicom da će ova godina izgleda biti dobra... mi moramo da se usredsredimo na poboljšanje ponude", izjavio je za Rojters Janis Retsos, koji se nalazi na čelu Grčke hotelijerske organizacije.

"Zahtevamo od vlade da olakša poslovanje, da privuče investitore: Ako želite da izgradite novi hotel ili dodate bazen, to treba da bude jednostavno", dodao je on.

Broj turista koji pristižu u Grčku da bi uživali u zalasku sunca, živopisnim selima na Mediteranu i mediteranskoj kuhinji skočio je ove godine za 10 % nakon dve prethodne godine tokom kojih je prihod od turizma opao za petinu kako zbog svetske ekonomske krize, tako i zbog brojnih antivladinih demonstracija i štrajkova.
Krit, Foto: Jim Bahn
Ostrvo Rodos, naročito popularno kod britanskih i skandinavskih turista beleži povećanje broja gostiju za trećinu, dok je boravak na Kritu povećan za 15 procenata.

Do povećanja broja gostiju u najvećoj meri došlo je zbog sniženja cena - cene hotelskog smeštaja pale su za 12 %, međutim, Grčka je i dalje skuplja destinacija od Egipta i Tunisa, koje imaju niske cene zahvaljujući jevtinoj radnoj snazi. Više turista se ipak odlučuje za Grčku zbog nestabilne političke situacije u severnoj Africi, dok Izraelci uvek biraju Grčku pre nego što će otići u Tursku.

"Mi ne možemo još da snizimo cene zbog toga tražimo od naših clanova da ponude bolju uslugu, da povećaju vrednost novca, tražimo od države bolju promociju, sprovođenje reformi i poboljšanje infrastrukture", izjavio je Jorgos Drakopulos, generalni menadžer glavne grčke turističke organizacije SETE.

U ključne reforme spada stvaranje atmosfere poverenja kako bi potencijalni kupci kuća i investitori verovali da turizam može da se produži u Grčkoj na celu godinu, a ne da traje samo tokom letnje sezone, da se usmeri na kulturne i kulinarske atrakcije, a ne samo na plaže.
Mikonos, Foto: Mikonos/Flickr
"Mikonos od pre 20 godina je isti Mikonos danas, proizviod se nije promenio, dok se Grčka bori u konkurenciji sa Turskom i Hrvatskom koje su poboljšale svoje ponude", izjavio je Dijego Iskaro iz kompanije IHS Global insajt. L.Richard Martin. Jr

"Jedno je sniziti cene, ali treba se okrenuti inovacijama, ponuditi veću vrednost proizvoda i unaprediti ekonomiju", dodao je on.

Ukoliko Grčka ostvari 10 odsto prihoda više u turističkom sektoru ove godine, taj trend bi mogao da pomogne u suzbijanju recesije, ali bi najviše koristi doneo ukoliko bi trajno boljom ponudom obezbedio prihode za naredne godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: