Izvor: Autor: Aleksandar Mitroviæ

Autor: {"id":231947,"id_news":834639,"name":"","surname":"Autor: Aleksandar Mitrovi\u00e6"}

Ljudi koje srećete ovde, u Čelsiju, izgledaju kao da se snima film svaki dan.

Starije dame skockane od glave do pete, na čijim se licima mogu videti tragovi botoksa, od ranog jutra sa kučićima piju amerikano (vodenu američku kafu) sa mlekom i zapisuju nekakve beleške Mount Blanc hemijskama u svoje kožne teftere.

Mali terijeri imaju Louis Vuitton povoce i hrane ih bolje nego ljude. Dok gospoda sa rozikastim čarapama i Wall Street tregerima listaju „Tajms“ i jedu english breakfast (pržena slanina, kobasica, jorkširski puding, paradajz i jaja) i naravno „toast on the side“.

Što se oblačenja tiče, mislim da peglaju čak i čarape. Nećeš videti nikoga da mu nešto štrči. Tu poneka mlada mama bez šminke doručkuje nakon što je otpratila svoje dete do osnovne škole Eaton, gde semestar košta 40.000 funti. Sve u svemu ovde nema zime. Posle tri po podne ista ekipa se skupi, samo su tada na popodnevnom čaju sa hladnim mlekom i grickaju suve slatke kolače.

Vreme je da se kačim na dabl-deker i da vidim drugi svet. Kad pričamo o najvažnijoj sporednoj stvari na svetu, ja idem na pravo mesto.

„Čelski“ (FC Chelsea - fudbalski klub), kako ga sarkastično zovu lokalni megabogataši na svetu, opasan je svetski brend. Razlog za takav nadimak je Roman Abramovič, koji ga vodi cakum-pakum, a ujedno je lokalna faca u kraju. Stadion Stanford bridž je u naselju Fulam, koje je u stvari zapadni komšija Čelsija.

Oko stadiona šmeknuo sam pab na ulici - pun je ko oko. Čelsi je igrao sa Mančesterom baš tada. Po ulasku odmah sam osetio miris podruma koji je bio poplavljen pivom. To je bio dobar znak. Klijenti su od sedam do 77, većinom muškarci, tu se nađe poneka verna navijačica koja pije za dvojicu. Vlasnik paba nije uložio ni funtu u svoj lokal zadnjih trideset godina, osim deset novih plazma televizora. Atmosfera je neopisiva, mogu da zamislim kako je na Stanford bridžu.

Posle par Spitfire (englesko kremasto Ale Pivo) otišao sam preko puta po poznate krofne iz tog kraja. Ništa ekstravagantno za englesku kuhinju. Slatka lepinja sa ribizlama sa narendanom limunovom korom natopljena u vrućem slatkom sirupu. Posle treće krofne slabi ti vid. Čelsi je pobedio sa 2:1. Na putu ka kući sam se zaglavio u saobraćaju jer je stadion bio u blizini, a ujedno i kraj utakmice. Sličan osećaj doživiš kad se zaglaviš na Autokomandi posle derbija u Beogradu.

Izvor: Danas

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.