Drakulin dvorac Bran

Nešto više od 500 kilometara od Beograda nalazi se grad Brašov, a dvadesetak kilometara od njega je dvorac Bran, mesto poznato u svetskoj literaturi, jedna od najvećih misterija Rumunije i mesto koje čuva delić srpske istorije.

Izvor: B92

Izvor: B92

Sreda, 25.11.2009.

05:50

Default images

Dvorac Bran se nalazi u istoimenom mestu u okolini grada Brašova i zaštitni je znak Rumunije. Utvrđenje je postavljena na samu granicu Transilvanije i Vlaške.

Napravili su ga od drveta Teutonski vitezovi davne 1212. godine na ulazu u dolinu koju okružuju planine i kojom su trgovci prolazili vekovima.

Nazvali su ga Ditrihštajn.

Mongoli su ga uništili 1242. godine, a ime Bran prvi put se pojavljuje u aktu Ludiga Prvog od Mađarske 19. Novembra 1377. kada je Saksoncima dozvoljeno da izgrade citadelu u gradu Brašovu.

Prvi put je poslužio u odbrani od Otomanskog carstva 1378. godine. Posle toga je u Branu ustanovljena carina između Transilvanije i Vlaške.

Mnoge vladarske porodice nastanjivale su dvorac, a 1920. Godin u njega je došla kraljica Marija Edinburška, majka kasnije kraljice Jugoslavije, Marije Karađorđević.

Većina predmeta i nameštaja u zamku je iz njenog vremena. Posle smrti Marije Edinburške Bran je nasledila njena ćerka, princeza Ileana, da bi nakon proterivanja kraljevske porodice 1948. godine brigu o legendarnom dvorcu preuzela tadašnja komunistička vlast u Rumuniji.

2006. godine vlada Rumunije vratila je dvorac princu Dominiku od Toskane, nadvojvodi austrijskom, poznatijem kao Dominik fon Habsburg, arhitekti iz Njujorka, sinu princeze Ileane.

I pored brojnih stanara plave krvi zamak je svetsku slavu stekao zahvaljujući svom najpoznatijem upravniku grofu Vladu Cepešu poznatijem kao Drakula.

Vlad je zbog svoje surovosti prema Turcima, ali i ostalim neprijateljima, dobio neobičan nadimak, Kazikli vojvoda ili Cepeš znači - Onaj koji nabija na kolac.

Bran mu je bio povremeno prebivalište, jer je deo vremena provodio u zamcima Poienari i Hunjadi.

Vlad je na vlasti bio tri puta 1448; 1456–1462; 1476 godine. Njegovo prezime Drakul znači sin zmaja, ali je moderni rumunski reč preuzeo kao sinonim za reč đavo.

Vlad je ubijen 1476. Godine kod Bukurešta u borbi sa Turcima. Glavu velikog neprijatelja Turci su odneli u Konstantinopolj gde ju je sultan izložio pobodenu na kolac kao dokaz da je Onaj koji nabija na kolac konačno mrtav. Telo je, pretpostavlja se, spaljeno u manastiru Snagov, mada ima izvora koji navode da je sahranjeno u manastiru Komana.

Oživeo ga je Bram Stoker u svojoj knjizi i dao mu večni život kao Vampiru koji živi od krvi mladih žena.

Zamak u kom je obitavao Vlad Drakul Cepeš pretvoren je u muzej posvećen životu najpoznatijeg rumunskog vladara, a godišnje ga poseti više od 500 hiljada turista iz celog sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: