Atomska banja Gornja Trepča

Kako je jedna od retkih banja sa radioaktivnim izvorima, Gornja Trepča je zbog toga dobila naziv atomska banja, a u njoj je prvi put u termalnim vodama otkriven cezijum.

Izvor: B92

Izvor: B92

Subota, 25.07.2009.

07:00

Default images

Gornja Trepča se nalazi u delu Srbije gde su smeštene najpoznatije banje poput Vrnjačke, Mataruške, Bogutovačke, i Ovčar banje. Njena glavna prednost je što je voda blago radioaktivna za razliku od većine termomineralnih izvora u Srbiji.

Banja se nalazi desetak kilometara od Gornjeg Milanovca, u neposrednoj blizini Ibarske magistrale, tako da se do nje lako stiže. Od Čačka je udaljena 18 km, a od Beograda 150 km.

Gornja Trepča je smeštena je na nadmorskoj visini od 460 metara, u uskoj kotlini rečice Banje, sa čije desne obale je strmi deo planine Vujan, dok je leva obala prostranija, a planina ima blagi nagib.

Obronci planine prekriveni su gustom šumom bresta, bukve i hrasta, ali i četinarskom šumom. Ovakav bogat biljni prekrivač predstavlja i zaštitu termalnih izvora od spoljnih uticaja, pre svega od hladnih severnih vetrova.

Iako dobro povezana sa gradovima u okolini, Banja je izolovana od vreve i velikih saobraćajnica. Kada se sa Ibarske magistrale odvoji put prema Gornjoj Trepči, nailazi se na brežuljke sa zelenim livadama voćnjacima i vinogradima, ali i na delove sa gustom bukovom šumom.

KLIMA

Klima je izuzetno blaga (umereno kontinentalna), a temperatura vazduha nema većih dnevnih i godišnjih kolebanja. U julu i avgustu kada u ravničarskim predelima vladaju velike vrućine, u banji je temperatura niža za nekoliko stepeni, a noći su prijatne i sveže.

Zbog zaklonjenosti Banje planinskim vencima i gustim biljnim pokrivačem, vetrovi su manje jaki nego u ravničarskim delovima.

ATRAKCIJE U OKOLINI

Crkva Presvete Bogorodice se nalazi iznad samih izvora, u podnožju između planina Vujan i Bukovik, na desnoj strani rečice Besni potok. Crkva potiče iz 18. veka, zidana je od tesanog kamena-trahita, a pokrivena je ćeramidom. Pored fresaka, crkva ima i stare ikone koje potiču iz manastira Vujna, a delo su slikara Jeremije Mihailovića, nastale dvadesetih godina 19. veka.

Manastir Vujan sagrađen je, kako se pretpostavlja, u 14. veku. Više puta je podizan i rušen, a posle rušenja 1597. potpuno je opusteo. Posle više od dva veka, ponovo je obnovljen 1805. Manastir je zidan od lomljenog kamena.

VODA I TERMOMINERALNI IZVORI

Voda Gornje Trepče je slabo alkalna, hidrokarbonatna, oligo mineralna i akratoterma. Temperatura vode je od 28-31°C i u sebi između ostalih elemenata (magnezijum, kalcijum, natrijum, kalijum) sadrži i radioaktivne elemente uran, radon i radijum.

Glavna prednost banje je što je radioaktivnost niska, s obzirom da su visoko radioaktivne vode štetne po zdravlje.

Na osnovu analize koja je urađena iz 1990. pokazalo se da voda ima i selena. Istraživanje vode obavlja se svake 3 godine u Institutu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Beograd, a vode Gornje Trepče spadaju u najviše proučavane u Srbiji.

Vode Gornje Trepče koriste se za lečenje niza bolesti:

REUMATSKE BOLESTI
Hronični inflamatorni reumatizam
- Bahterevljeva bolest,
- reumatoidni artritis,
Degenerativni reumatizam
- artroze zglobova;
- spondiloze i spondilatroze;
- diskopatije.
Ekstraartikularni reumatizam
- miofibrozitis;
fibrozitis, panikulitis tendinitis burzitis i psihogeni reumatizam.

NEUROPSIHIJATRIJSKE BOLESTI
- Multipla skleroza,
- Stanje posle prelezanog mijelitisa i encefalomijelitisa,
- Adhezivni spinalni arahnitis,
- Postraumatske mijelopatije,
- Cerebralna paraliza, mono i polineuritisi,
- Neuroze, neurastenije, distonije i depresivna stanja.

BOLESTI GASTROINTENSTINALNOG TRAKTA
- Hronični gastritis i duodenitisi,
- Ulkusna bolest zeluca i duodenuma bez komplikacija,
- Funkcionalne bolesti zeluca i duodenuma.

OBOLJENJA PERIFERNIH KRVNIH SUDOVA
- Hronična oboljenja arterijskog perifernog krvotoka,
- Hronični edemi venskog porekla.

SMEŠTAJ

Prirodno lečilište Gornja Trepča je osnovano 1955. godine. U okviru lečilišta postoje dva kompleksa B kategorije – stacionar sa oko 100 ležajeva, i bungalovi sa 50 ležaja. Tel: 032/ 822 383, 822 253

Pansion "Zdravljak" (**)
Tel: 032/ 822 327, 822 328

Pansion "Atomski cvet"
Tel: 032/ 822 319, 822 450

Pansion "Malina"
Tel: 032/ 822 324

Motel "Fontana"
Tel: 032/ 822 313, 822 314

KAKO STIĆI

Iz Beograda (150 km) i Novog Sada (240 km) dolazi se Ibarskom magistralom, preko Ljiga i Gornjeg Milanovca. Iz pravca Niša ili južne Srbije do banje se dolazi magistralnim putem preko Kruševca, Kraljeva i Mrčajevaca. Iz Užica i Crne Gore - preko Požege i Čačka, a iz Kragujevca i Istočne Srbije preko Knića i Mrčajevaca.

Postoje redovne autobuske linije do Čačka, odakle se preseda na lokalni autobus do banje. U turističkoj sezoni do Gornje Trepče postoje direktni autobusi iz Novog Sada i Beograda.

Vozom je najjeftinije – dolazi se do Čačka sa kojim je Banja dobro povezana lokalnim autobuskim vezama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: