Naučite trikove za uspešan dizajn sajta

Izvor: B92

Sreda, 10.12.2014.

14:11

Default images

Jednostavan dizajn ponovo u trendu

Da li ste znali da je jednostavan dizajn ponovo aktuelan? Kako pokazuju novi trendovi, ovako dizajnirane strane imaju odličan efekat na korisnike,. Jednostavan i lep dizajn se lako može postići.

Iako se misli da je jednostavan dizajn veb strana stvar prošlosti, on i dalje dominira na tržištu. Umeće da sa svega nekoliko elemenata postignete poentu zahteva vežbu, ali se, uz malo truda, veštine ovakvog dizajna mogu savladati. Zamislite da sa samo nekoliko elemenata možete istovremeno dati odgovor na pitanje korisnika, a pritom mu obezbediti odličan vizuelni doživljaj. Dva dugmeta i nekoliko geometrijskih oblika sa porukama – ništa više od toga. Eto, to je ono za čim flat dizajn teži.

Da je jednostavan dizajn sve popularniji svedoči „Google Material Design” (principi klasičnog proverenog dizajna pomešani sa inovacijama, predstavljeni u operativnom sistemu Andorid 5,0). Takozvani čist dizajn je popularan i u Apple svetu. Od kako su promenili izgled iOS-a, doneli su novi, i dalje veoma popularan talas na kome dizajneri još uvek prave sajtove. Svi ključni elementi dizajna se pažljivo biraju i važno je istaći detalje koji ipak nisu prenaglašeni.

Šta je to što osvaja korisnika u ovakvom dizajnu? Pre svega, ne skreće mu pažnju sa sadržaja prevelikim brojem elemenata, a opet je izuzetno prijatan za oko. Tako se korisnik duže zadržava na sajtu.

Dobra slika i sadržaj – odličan efekat

Neki sajtovi osvajaju posetioce sjajno dizajniranom impresivnom pozadinom. Svi ostali elementi na strani kao da nemaju međusobnu korelaciju, već su prosto „nabacani” po njoj.

Kako bi slika imala bolji efekat, važno je da bude povezana sa sadržajem sajta. Ona je sjajna za privlačenje pažnje, ali ne bi trebalo da ceo sajt bude baziran na pozadini. Vodite računa da je sadržaj važan i da mora da bude dobro usklađen sa pozadinom.

Svrha slike na pozadini je da vizuelno pojača utisak koji ostavlja sadržaj, tj. tekst. Pozadina sajta nas informiše o sadržaju koji je na strani, a slika i tekst moraju biti jedna celina.
Potpuno drugačiji – hipsterski stil u dizajnu

Ako želite da se vaš sajt potpuno izdvoji upečatljivim dizajnom, možete da primenite sasvim drugačiju tehniku i iskombinujete prethodna dva stila. Ovako ćete dobiti stranicu u takozvanom hipsterskom stilu. Ubacite tekst i fotografiju u uzbudljivi kolaž sa smirenošću flat dizajn kompozicije i dobili ste moderno dizajniranu stranicu, koja je istovremeno retro. Zvuči neobično, ali mnogi veliki brendovi koriste ovakav dizajn. Za tekstualne poruke možete slobodno koristiti više različitih fontova i videćete da rezultat može biti nešto sasvim sveže i neočekivano.

Koji god stil i moderne trendove u dizajnu da izaberete, uvek je najbitnije napraviti sajt sa smislenim i večnim, a unikatnim dizajnom. Ovo je ne samo proizvod koji će privući korisnike nego će biti i vaš lični pečat i bitna referenca u portfoliju za budućeg poslodavca ili klijenta.

Svako ko prati trendove ostaće uvek konkurentan na tržištu. Kako dokazati da ste neko ko drži korak sa promenama na tržištu? Sertifikati su sjajan način da to postignete. Zvanje Adobe Certified Expert može vas izdvojiti iz mora CV-jeva i uticati na povećanje zarade za buduće projekte. Kada odličan proizvod na tržištu potkrepite dobrom edukacijom i priznatim sertifikatima, bićete traženi i cenjeni profesionalac. Za svakog uspešnog dizajnera ključno je da prati trenutne trendove i predviđa u kom pravcu će se oni kretati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: