Da li je freelance posao budućnosti?

Izvor: B92

Sreda, 03.09.2014.

12:23

Default images

Da je moguće biti milioner i zapošljavati druge da rade za tebe, a početi kao freelancer, pokazuje priča Joshue Warrena, web dizajnera iz Dallasa, koji je počeo da radi kao freelancer, a zatim uspeo da izgradi uspešan biznis. U početku je radio za 15 dolara po satu na oDesk portalu za onlajn poslove. Ubrzo nakon što je uradio nekoliko uspešnih poslova, počeo je da zarađuje i do 85 dolara po satu, i tada je već imao više klijenata nego što je mogao da postigne. Odlučio je da osnuje svoju kompaniju u kojoj danas zarađuje preko milion dolara godišnje.

Iako priča o freelancerima koji su milioneri može da deluje neverovatno, Warren nije jedini primer za to. IT stručnjak Sanjay Dange iz Indije takođe je koristio platforme kao što su Freelancer.com i oDesk.com kako bi razvio svoju milionsku kompaniju. Od troje ljudi u timu i 18 kvadratnih metara, stigao je do dva poslovna prostora od 200 i 550 kvadratnih metara i više od 100 zaposlenih. Prvi posao je bila izrada sajta po veoma niskoj ceni od 1000 dolara, koji su radili nekoliko meseci.

U Srbiji takođe ima primera freelancera koji zarađuju radeći od kuće. Miloš Vujinić, koji se školovao na odseku za grafički dizajn na ITAcademy, najpre je pobedio na konkursu za dizajn logoa na sajtu 99designs.com, poznatoj platformi za onlajn prodaju dizajnerskih rešenja, a zatim je nastavio da radi i zarađuje kao freelancer preko ovog sajta.

Pakistanac Muhammad Haris zaradio je milion dolara prodajući WordPress temu Avada. Sa 75.000 prodaja, ovo je trenutno jedna od najprodavanijih tema na sajtu Themeforest, koji služi za prodaju i kupovinu HTML templejta, kao i tema za popularne cms platforme kao što su WordPress, Joomla i Drupal.

Procene su da mnogi freelanceri u Srbiji na ovaj način zarađuju i nekoliko prosečnih plata. Cena prosečnog radnog sata srpskih freelancera na Elance.com u 2012. godini bila je skoro 20$. Znači, ako radi osam sati dnevno, freelancer može da zaradi 160 dolara dnevno, što je skoro polovina prosečne plate u Srbiji, pa sami izračunajte.

Koliko u Srbiji danas radi freelancera pokazuje impresivan podatak, koji je prošle godine izbacio Elance.com, vodeća svetska platforma za rad preko interneta. Statistike ove platforme govore da smo po kvalitetu i obimu posla među najboljima u svetu. Konkretno, Srbija je u 2012. godini više od 5 miliona dolara zaradila na Elance, i godinu završila kao 12. na svetu i 5. u Evropi, ispred Australije, Nemačke, Španije, Italije, Nemačke, Francuske, Turske i drugih.

Svako može raditi kao freelancer

Ono što je najveća prednost ovakvih sajtova za onlajn poslove jeste što svako sa praktičnim IT znanjem može da radi i zarađuje na ovaj način. Platforme za freelance posao od kuće najviše koriste IT stručnjaci, kao što su web developeri, grafički i web dizajneri.

Potrebno je oko godinu dana obuke da se nauče osnove web programiranja, kako napraviti jednostavan web sajt ili web aplikaciju.
Za dizajnere su takođe u ponudi velike mogućnosti. Poznavanje programa za rad sa komjuterskom grafikom kao što su Adobe Photoshop ili Illustrator omogućiće nekome ko ima talenat za dizajn da pravi i prodaje logotipe, banere ili kompletan vizuelni identitet za kompanije koje se nalaze hiljadama kilometara daleko.

Lakše je prodati nego naplatiti

Mnogim dizajnerima i programerima prave muke, zapravo, počinju kada dođe vreme za naplatu. Da bi novac bio uplaćen na račun korisnika potreban je neki servis koji će u tome posredovati.

Potrebno je, pre svega, otvoriti devizni račun, a zatim taj račun povezati sa nekim od ovih posrednika, koji će uzimati proviziju za svaku uplatu koju izvrše. Da bi se račun povezao sa ovim posredničkim servisima, npr. Skrillom, neophodno je da banka izvrši jednu transakciju sa simbolično malo novca. Nakon toga banka dobija kod kojim korisnik računa verifikuje svoj nalog na posredničkom servisu kao što je Skrill, i uplate mogu da teku redovno.

Ono što mnogi često zaboravljaju jeste to da su freelanceri u obavezi da sredstva koja dobijaju iz inostranstva prijave i plate porez u državi u kojoj imaju stalno prebivalište. Nakon što je u januaru ove godine u Americi objavljen podatak da svaki treći radno sposobni Amerikanac radi kao freelancer, što je više od 42 miliona ljudi, predsednik Obama se zapitao da li je ovo posao budućnosti? Budući da napredne tehnologije omogućavaju sve lakši rad onlajn, te da ova vrsta posla često zahteva veoma mala ulaganja, da ga svako može raditi kao freelancer, gde god da se nalazi, odgovor na njegovo pitanje je verovatno – da. U budućnosti će uslovi rada postajati sve fleksibilniji, tržište globalno, a freelance poslovi se idealno uklapaju u ovakve uslove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: